Ένα από τα σημαντικότερα παρακλάδια της αναρχίας, όσον αφορά το lgbtqi κίνημα, αποτελεί ο queer-αναρχισμός. Σύμφωνα με αυτόν, η αναρχία και η κοινωνική επανάσταση αποτελούν ένα μέσο της χειραφέτησης των lgbtqi ατόμων και της κατάργησης της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της ετεροκανονικότητας, της πατριαρχίας και του σεξισμού.

Σαν ιδέα, αν και πρωτόλεια, υπήρξε από το 1923 κιόλας όταν ο Emil Szittya έγραψε στο βιβλίο του «Das Kuriositäten-Kabinett» ότι πολλοί αναρχικοί έχουν αυτή την τάση (ομοφυλοφιλία).

Από τότε πολλοί αναρχικοί αφιέρωσαν βιβλία, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους για αυτή την ιδεολογία.

 Το 3pointmagazine.gr παρουσιάζει τέσσερις σύγχρονες αναρχο-queer οργανώσεις που εκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Bash Back! – H.Π.Α.

BashBackPhoto

Το Bash Back! αποτελεί ένα ριζοσπαστικό queer δίκτυο, που ήρθε στη ζωή το 2007 στο Chicago με στόχο τη διευκόλυνση της σύγκλισης των αναρχο-queer κινημάτων στις Η.Π.Α. Oι βασικές τους θέσεις κριτίκαραν την mainstream lgbt ιδεολογία, καθώς αυτή αφομοιωνόταν και συμβιβαζόταν από τους κανόνες της ετεροκανονικής κοινωνίας.

Το πρώτο τους συνέδριο διεξήχθη το 2008, το οποίο κατέληξε σε μεγάλη διαμαρτυρία στους δρόμους του Σικάγο κατά της απομόνωσης των transgender ατόμων από το ίδιο το gay κίνημα αλλά και σημαντικότερα, κατά της αστυνομικής βίας σε queer άτομα.

original

Οι Bash Back! δεν φοβήθηκαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν βίαιες μεθόδους, ιδιαίτερα ενάντια σε ναζί και αστυνομία, γεγονός για το οποίο κατακρίθηκαν από άλλες lgbtq οργανώσεις. Θεωρούσαν ότι μοναχά οι ίδιοι είναι ικανοί να προστατέψουν τον εαυτό τους και η βία ήταν ένα μέσο για να πραγματοποιηθεί αυτό.

Milkwaukeenaziconfrontation

Η διάλυσή τους ήρθε το 2011 έπειτα από σειρά εσωτερικών και ιδεολογικών διαμαχών και διαφορών. Μέχρι τότε όμως είχαν καταφέρει να οργανώσουν πολλά συνέδρια και να συμμετέχουν σε πολλές διαμαρτυρίες κατά της εμπορικής gay ιδεολογίας και κατά της ετεροκανονικής εξουσίας του κράτους.

Fag Army – Σουηδία
Οι “Fag Army” συγκαταλέγονται στις νεότερες lgbtq οργανώσεις και μετράνε ένα χρόνο ζωής. Με βάση τους τη Σουηδία και σύμβολο τους ένα σφυροδρέπανο σε ροζ φόντο, καθώς όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι «είμαστε κομμουνιστές με την έννοια ότι δεν πιστεύουμε στον καπιταλισμό», οι Fag Army έχουν επιλέξει να απαντούν με πράξεις στα κακώς κείμενα της Σουηδίας.

fag army 1

Τον Αύγουστο του 2014, ένα 20χρονο μέλος της οργάνωσης είχε πετάξει πίτα στον Göran Hägglund, αρχηγό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γκέτεμποργκ. Ο 20χρονος είχε συλληφθεί από την αστυνομία αλλά έπειτα είχε αφεθεί ελεύθερος.

fag army 2

Αυτή ήταν και η «παρθενική» ακτιβιστική πράξη της οργάνωσης. Οι λόγοι που πραγματοποιήθηκε η επίθεση κατά του συγκεκριμένου πολιτικού, σύμφωνα με τους Fag Army, είναι μεταξύ άλλων η άρνηση του κόμματος να καταργηθεί η υποχρεωτική στείρωση που συνέβαινε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στη Σουηδία μέχρι το 2012, η αντίθεσή του στην υιοθεσία παιδιών από lgbtq ζευγάρια αλλά και η ύπαρξη ομοφοβικών πολιτικών στη σύνθεση του κόμματος.

 Mujeres Creando – Βολιβία

mc-a_01

Οι «γυναίκες που δημιουργούν» (Mujeres Creando) δημιουργήθηκαν στην Βολιβία το 1992 από τις María Galindo, Mónica Mendoza και Julieta Paredes και στα μέλη τους τότε συμπεριλαμβάνονταν οι δύο μοναδικές ανοικτά λεσβίες της χώρας. Η βάση τους μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην πόλη La Paz, την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Βολιβίας.

Οι δράσεις τους περιλαμβάνουν θέατρα δρόμου, ραδιοφωνικές εκπομπές, την ίδρυση μίας πολιτισμικής-φεμινιστικής καφετέριας, ενημέρωση του κόσμου γύρω από θέματα φεμινισμού, ισότητας των φύλων, lgbtq δικαιωμάτων αλλά και διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών και της εξουσίας.