Μια ιστορική απόφαση για τον περιορισμό της πώλησης των άγριων αφρικανικών ελεφάντων σε ζωολογικούς κήπους ή πάρκα αναψυχής του εξωτερικού έλαβαν οι χώρες της CITES, της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Μετά από έντονη συζήτηση στη συνεδρίαση της ολομέλειας CITES στη Γενεύη την Τρίτη, τα κράτη-μέλη ενέκριναν τελικά με 87 ψήφους υπέρ 29 κατά και 25 αποχές ένα προτεινόμενο αναθεωρημένο από την ΕΕ κείμενο που περιείχε τελικά και κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση.

Μια πρώτη εκδοχή αυτής της απόφασης είχε υιοθετηθεί στις 19 Αυγούστου, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Σύμβασης, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Το κείμενο, που είχε προταθεί από πολλές αφρικανικές χώρες, ανέφερε ότι μόνο “τα επιτόπια προγράμματα προστασίας της άγριας φύσης στο φυσικό περιβάλλον του είδους” συνιστούν “κατάλληλο προορισμό” για τα ζώα αυτά, αποκλείοντας έτσι τους ζωολογικούς κήπους ή τα πάρκα.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα αντέδρασαν, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελεφάντων από ζωολογικούς κήπους, ιδίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Ζιμπάμπουε έχει αιχμαλωτίσει και πουλήσει περισσότερα από 100 ελεφαντάκια σε κινεζικούς ζωολογικούς κήπους από το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την προστασία των ζώων Humane Society International (HSI).

Ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες μεσολάβησε μια εντατική εκστρατεία πίεσης, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες όπως η Τζέιν Γκούνταλ, η Μπριζίτ Μπαρντό και η Πάμελα Άντερσον. Σήμερα, στην ολομέλεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε μια τροποποιημένη εκδοχή, για να πετύχει κάποιον συμβιβασμό.

Με την τροποποίηση αυτή προβλέπεται ότι οι αιχμαλωτισμένοι άγριοι ελέφαντες μπορούν να μεταφέρονται σε προστατευμένες ζώνες ή σε προγράμματα διάσωσης της άγριας ζωής, στο φυσικό τους περιβάλλον. Προβλέπονται όμως και εξαιρέσεις, υπό κάποιους όρους, αφού προηγουμένως οι χώρες συμβουλευτούν τους ειδικούς της CITES και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (UICN) ή σε περιπτώσεις “προσωρινής μεταφοράς λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”.

Η εκπρόσωπος της HSI Όντρεϊ Ντέλσινκ χαρακτήρισε “νίκη” την απόφαση αυτή ενώ η Κασάνδρα Κένεν, της Wildlife at World Animan Protection σημείωσε ότι “θα αλλάξει τη ζωή πολλών μωρών ελεφάντων”.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οικογενειακή ζωή των ελεφάντων είναι σύνθετη, δεν αντέχουν να χωρίζονται από το κοπάδι τους, ούτε την αιχμαλωσία.

Η CITES ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια και καθορίζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου 35.000 ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας. Διαθέτει έναν μηχανισμό που της επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες αυτούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X