103 χρόνια μετά την απαγόρευση του δεσίματος των γυναικείων ποδιών, λίγες είναι οι γυναίκες που ακόμα μπορείς να δεις στα πέλματά τους την παραμόρφωση που αυτή η πρακτική προκάλεσε.

To δέσιμο των ποδιών ήταν μια βασανιστική και επίπονη διαδικασία για τα μικρά κορίτσια, που στην πιο τρυφερή ηλικία τους ένας «ακροδέτης» μούλιαζε τα πόδια τους μέσα σε ειδικό διάλυμα και «γύριζε» τα δάχτυλα  προσπαθώντας να φτάσει το μπροστινό μέρος στη φτέρνα. Πριν δεθεί το πόδι ο «ακροδέτης» έσπαγε την καμάρα του ποδιού! Όταν το πόδι έφτανε τα 7,5 εκατοστά, οι επίδεσμοι έβγαιναν και τη θέση τους έπαιρναν χρυσοκέντητες παντόφλες. Η περιζήτητη νύφη ήταν έτοιμη, είχε πια «τα πόδια λωτού».

Μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το δέσιμο των γυναικείων ποδιών στην Κίνα ήταν μια από τις πιο σημαντικές  παραδόσεις. Αυτή η παράδοση βέβαια κόστισε σε πολλές γυναίκες τα άκρα τους ακόμα και τη ζωή τους καθώς οι μολύνσεις και οι ακρωτηριασμοί ήταν συχνοί.

Η φωτογράφος Jo Farell εντόπισε τις τελευταίες 50 Κινέζες με «πόδια λωτού» και τις φωτογράφισε για το βιβλίο της Living History: Bound Feet Women of China. Οι εικόνες που τράβηξε απίστευτες.

podia lwtou 2

podia lwtou 3

podia lwtou 4

podia lwtou 5

podia lwtou 6

podia lwtou 7

podia lwtou 8

podia lwtou 1

podia lwtou 9

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X