του Παντελή Μπουκάλα (Καθημερινή)

Είναι άραγε πιθανό να μην πρόσεξε το φόντο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη στιγμή που υπέγραφε στο βιβλίο επισκεπτών του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας της Κωνσταντινούπολης; Να μην είδε ότι ο χάρτης πίσω του έδειχνε μια «γαλάζια πατρίδα» με καταπατημένο το μισό Αιγαίο; Ακόμη κι αυτό είναι πιθανό, αφού όλος ο κόσμος γύρω του είναι ένας τεράστιος καθρέφτης, όπου κατοπτρίζεται η αυτού σουλτανικότης. Αλλά φυσικά είδε και κατάλαβε και ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος. Οι φαντασιώσεις μεγαλοσύνης των στραταρχών του δεν του είναι ξένες. Τις καλλιεργεί και τις νομιμοποιεί με κάθε του ενέργεια σε στεριά και θάλασσα, στη Μεσόγειο και στη Συρία. Μια απέραντη Τουρκία ονειρεύεται. Με τον ίδιο ηγέτη των όπου γης μουσουλμάνων.

Στη γειτονιά μας κυκλοφορούν πολλοί που τους στενεύουν αφόρητα τα βαλκανικά σύνορα, όπως επιβλήθηκαν με διεθνείς συμφωνίες, αφού πρώτα το χώμα χόρτασε αίμα. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για περιθωριακούς «αλυτρωτιστές» που βιοπορίζονται πουλώντας στην αγορά (και την πολιτική) άπληστο εθνικισμό. Για να κατευνάσουν την αγανάκτησή τους που «η Ιστορία τούς αδίκησε κλέβοντας δικά τους στρέμματα», εκτονώνονται σχεδιάζοντας χάρτες αυτοκρατορικού μεγαλείου. Χαρτί και μαρκαδόρους εύκολα βρίσκεις. Άσε που το κομπιούτερ σού προμηθεύει τα πάντα εν αφθονία. Η δική σου αδάπανη συμβολή είναι η φαντασία σου. Και η ανοησία του.

Έχουμε δει λοιπόν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», όπου ο αετός έχει καταλάβει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τους νομούς Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Αρτας, Φλώρινας και Καστοριάς, τη δυτική Βόρεια Μακεδονία (ενίοτε και την πόλη των Σκοπίων), την Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου) και τμήματα της Σερβίας. Η «Μεγάλη Μακεδονία» των Βορειομακεδόνων σωβινιστών φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Κατερίνη, και αφήνει περίπου μισή τη Σερβία. Η «Μεγάλη Σερβία»; Μετριοπαθής. Μόνο το Κόσοβο και τη Βοσνία ορέγεται. Και σποραδικώς το Μαυροβούνιο.  Η «Μεγάλη Βουλγαρία» επεκτείνεται στη δυτική Θράκη και τη Βόρεια Μακεδονία και σε τμήματα της Τουρκίας. Όσο για τη «Μεγάλη Ελλάδα», τα σύνορά της εξαρτώνται από το ποια αυτοκρατορία θέλουν να ανασυστήσουν οι «ελληνόψυχοι», τη μεγαλεξανδρινή ή τη βυζαντινή.

Ο Ερντογάν, όμως, είναι μια κατηγορία μόνος του. Έπειτα και από την ηρωική φυγή του Νίκολα Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία, είναι ο αναθεωρητής με το υψηλότερο αξίωμα στην περιοχή μας. Άρα και ο πιο επικίνδυνος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια