Μια ξεχωριστή παράσταση βασισμένη σε πραγματικές μαρτυρίες φιλοξενεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης. Όπως υπονοεί και ο τίτλος της, η παράσταση Εξ απαλών ονύχων έχει ως αφετηρία τής μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον ελληνικό εμφύλιο ως παιδιά. Οι αναμνήσεις των παιδιών του τότε, που κατάφεραν να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά κι εγγόνια, ζωντανεύουν στη σκηνή προσπαθώντας να ανακατασκευάσουν τη θρυμματισμένη μνήμη του σήμερα.

Όπως σημειώνει η ομάδα των συντελεστών της παράστασης, το θέατρο – ντοκουμέντο, το είδος δηλαδή στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη παράσταση, έχει ως στόχο του να συμβάλλει στη διαφώτιση του κοινού και στη συνειδητοποίηση κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων, ρίχνοντας σε αυτές φως από όλες τις πλευρές, παρουσιάζοντας αίτια και καθοριστικούς παράγοντες που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και υποδεικνύοντας σημερινούς συσχετισμούς.

«Αυτή η αρχική σύλληψη και επιθυμία μας να δημιουργήσουμε μια παράσταση για να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τον ελληνικό εμφύλιο μας οδήγησε στο θέατρο ντοκουμέντο και τα εργαλεία του. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το συγκεκριμένο είδος θεάτρου αναζητάμε ακριβώς αυτό το σημείο όπου τέμνεται η τέχνη με την πολιτική και η ιστορία με το θέατρο, γιατί το θέμα είναι, πόση πραγματικότητα μπορεί να χωρέσει το θέατρο ώστε να μην αυτοακυρωθεί και από “θεατρικό” γεγονός να γίνει θέατρο του “γεγονότος”. Στην αρχή, προσεγγίσαμε τους παππούδες μας ως τους πιο άμεσους μεσολαβητές μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Ανασύροντας έντονες μνήμες από το παρελθόν, μας δάνεισαν εικόνες που περιγράφουν τους εαυτούς τους, τους γονείς και τα σπίτια τους στο χρονικό του πολέμου», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία: Μάγια Παπακώστα, Έλενα Ζούμπου, Δημήτρης Τσεσμελής, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Ερμηνεύουν: Έλενα Ζούμπου, Στεφανία Καλομοίρη, Ορέστης Σταυρόπουλος, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη

Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Μπουρελιάς

 

 

Στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητική αναπηρία καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ.

 

Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη. 

Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια