του Γιάννη Τσουκάτου

Φέτος κλείνουν 15 χρόνια ζωής και δράσης της κατάληψης “Rosa Nera” (RN), που υπάρχει σε κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Παλιά Πόλη.

Η κατάληψη RN είναι μία συλλογικότητα που λειτουργεί με τις αρχές της αναρχικής – ελευθεριακής ιδεολογίας. Για αυτούς που τρομάζουν και δεν γνωρίζουν, αναρχικός δεν είναι αυτός που θέλει το χάος στην κοινωνία, την έλλειψη κανόνων στη ζωή. Αλλωστε η ύπαρξη και μόνο αυτής της συλλογικότητας τόσα χρόνια, δείχνει ότι και κανόνες λειτουργίας έχει, αλλά και τρόπους συλλογικής δράσης.

Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος να περιγράψω εδώ την ιδανική μελλοντική κοινωνία που οραματίζονται οι αναρχικοί. Η αναφορά εδώ δεν γίνεται για να γίνει αρεστή η RN, ούτε έχει επετειακό χαρακτήρα. Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η συλλογικότητα αυτή έχει βάλει θετικό πρόσημο όχι μόνο στο κίνημα των Χανίων, σε κάθε αγωνιστική, απεργιακή ή αντιφασιστική κινητοποίηση, αλλά και στον πολιτισμό, αφού έχει φιλοξενήσει πλείστες εκδηλώσεις, θεατρικές, μουσικές, αλλά και συζητήσεις για πολλά θέματα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του αναρχισμού, προφανώς με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Για να είμαι ειλικρινής έχει αλλάξει ριζικά η στάση μου απέναντι στον χώρο αυτό και τη RN ιδιαίτερα (ως προερχόμενος από την αριστερά), από την προσωπικότητα του αναρχικού Βαρδή Τσουρή, που έφυγε άδικα πριν δύο χρόνια και έδειξε με την συνεπή, ανιδιοτελή, ηθική, αξιοπρεπή, ορθολογική, στάση και δράση του το τι είναι αναρχικός.

Η κατάληψη RN έδωσε ζωή σε ένα άχρηστο και ερειπωμένο για πολλά χρόνια κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης με εθελοντική δουλειά των ίδιων των χρηστών. Έχει πλούσια βιβλιοθήκη, αίθουσα συζητήσεων, καφενέ, κουζίνα, αλλά και δωμάτια, στα οποία εκτός από τους καταληψίες έχουν φιλοξενηθεί πολλές φορές άστεγοι, αλλά και πρόσφυγες του πολέμου, όταν το κράτος στάθηκε ανίκανο να το κάνει.

Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα πολλή συζήτηση έγινε για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως μετά την απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας για «αξιοποίηση» του χώρου με δημιουργία ξενοδοχείου. Επίσης σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει τη νέα δημοτική αρχή αλλά και την επόμενη κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή.

Θα πρέπει να ξέρουν όμως οι ιθύνοντες, ότι η κατάληψη της RN δεν εκφράζει μόνο μια μικρή αναρχική συλλογικότητα, αλλά έχει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία των Χανίων και είναι ο τόπος αναφοράς πολλών ανθρώπων, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Θα χρειαζόμουν πολύ περισσότερο χώρο για να περιγράψω το γιατί γίνεται αυτό, με δύο λόγια όμως ο κύριος λόγος είναι ότι η RN προσφέρει στην κοινωνία των Χανίων εκτός από ιδέες και πολιτικούς προβληματισμούς και υψηλό πολιτισμό ανιδιοτελώς, έξω και ενάντια από κάθε εκμετάλλευση, πράγμα που πλέον στην κοινωνία μας είναι πολύ σπάνιο.

*Αλιευμένο από τα haniotika-nea.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια