Την περασμένη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ο ακτιβιστής και μέλος της φυλής Μαπούτσε Καμίλο Κατριγιάνκα (Camilo Catrillanca) έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικών στο κεφάλι στη Χιλή.

Ο 24χρονος ακτιβιστής και μέλος της κοινότητας των Μαπόυτσε που υπερασπίζονται τη γη τους ενάντια στις πολυεθνικές, δολοφονήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας Καραμπινιέρος στην κοινότητα Temucuicui στη Χιλή. Ο Κατριγιάνκα ήταν γνωστός στην κοινότητα και εγγονός του ηγέτη των Μαπούτσε Χουάν Κατριγιάνκα.

Το 2011, ο Καμίλο Κατριγιάνκα ηγήθηκε μαθητικών κινητοποιήσεων στον δήμο της Ερσίγια, που σταμάτησαν δύο εβδομάδες αργότερα μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία ενός διαπολιτισμικού σχολείου και την αύξηση των υποτροφιών. Ο νεαρός Κατριγιάνκα ζήτησε από τις τοπικές αρχές να αποστρατιωτικοποιήσουν τις περιοχές των Mapuche, όπου εγκαταστάθηκαν οι ειδικές δυνάμεις των Καραμπινιέρος, γνωστές ως “Comando Jungla”.

Σύμφωνα με τους Μαπούτσε ο Κατριγιάνκα ταξίδευε μαζί με έναν ανήλικο σε ένα τρακτέρ όταν οι συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή και άρχισαν να πυροβολούν. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Κατριγιάνκα στην πλάτη.

Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την δολοφονία του Κατριγιάνκα διαδηλώνοντας στο Σαντιάγκο και ζητώντας απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατό του.

Η δολοφονία του Κατριγιάνκα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό καθώς εδώ και χρόνια μέλη της φυλής των Μαπούτσε αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία στη νότια Χιλή. Εκεί συγκρούονται με πολυεθνικές εταιρείες εκμετάλλευσης της γης τους, ενώ από τότε που επέστρεψε στην εξουσία ο πρόεδρος Piñera, η καταστολή στην περιοχή των Μαπούτσε είναι καθημερινό φαινόμενο, καθώς έχει εγκατασταθεί μια ειδική δύναμη της αστυνομίας τρομοκρατώντας καθημερινά τους κατοίκους Μαπούτσε.

Μια παρόμοια ιστορία στην Αργεντινή:

#DondeEstaSantiago: Πού είναι ο Σαντιάγκο Μαλντονάδο;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X