Τη θλίψη διαδέχεται η οργή στο βραζιλιάνικο κρατίδιο Μίνας Ζεράις, όπου για δεύτερη φορά μετά το 2015 καταρρέει φράγμα ορυχείου, σκορπίζοντας το θάνατο σε τουλάχιστον 121 ανθρώπους, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί λόγω των εκατοντάδων αγνοούμενων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της εταιρείας Σαμάρκου, υπεύθυνης για το δυστύχημα του 2015, όταν μετά από κατάρρευση φράγματος σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι σε παρακείμενο χωριό.

Αυτή τη φορά, υπεύθυνη είναι η μεταλλευτική εταιρεία Βάλι, η οποία είναι συνιδιοκτήτρια της Σαμάρκου. Στις 25 Γενάρη το φράγμα κοντά στην πόλη Μπρουμαντζίνιου έσπασε, βυθίζοντάς την κάτω από τόνους λάσπης, στο χειρότερο ως τώρα δυστύχημα ορυχείων στην ιστορία της χώρας.

Χιλιάδες διαδηλωτές εδώ και πέντε μέρες απαιτούν την απόδοση δικαιοσύνης για τα συνεχή εταιρικά εγκλήματα με συνθήματα όπως “Δεν ήταν δυστύχημα, ήταν έγκλημα”. Το Βραζιλιάνικο Λαϊκό Μέτωπο, που πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις κατά μεταλλευτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, διοργάνωσε συγκέντρωση στην έδρα της Βάλι στο Μπέλο Οριζόντε, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές έκλεισαν δρόμο κοντά στο Μπρουμαντζίνιο για να μη φτάσουν στο μέρος φορτηγά της εταιρείας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρεις εργαζόμενοι και δυο μηχανικοί που δούλευαν για λογαριασμό της Βάλι. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα, η επιχείρηση γνώριζε ήδη από πέρσι ότι τμήματα των περιοχών κοντά στο φράγμα με πληθώρα τοξικής λάσπης ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν, με την εταιρεία να χαρακτηρίζει το έγγραφο ως «απλό σχέδιο προετοιμασίας» σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Τα ακριβή αίτια πάντως δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, με τις κρατικές αρχές να κάνουν λόγω για υγροποίηση των υλικών του φράγματος, όπως είχε συμβεί και το 2015.

Η καταστροφή αυτή αποτελεί πρόκληση για την ακροδεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου, που προσπαθεί αν ισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης της οργισμένης κοινής γνώμης και της φιλοεπιχειρηματικής της πολιτικής, που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των περιβαλλοντικών και άλλων κανονισμών ασφαλείας στο όνομα της μεγαλύτερης «ανάπτυξης».

Πηγή: katiousa.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X