Κλωτσιές, κακομεταχείριση και πείνα! Αυτό είναι το τρίπτυχο γύρω από το οποίο κινείται η ζωή των ταράνδων στις βρετανικές φάρμες, από τη στιγμή που θα τους “μαζέψουν” από θεματικά πάρκα και εμπορικά κέντρα μόλις περάσουν οι γιορτές και μέχρι να αρχίσουν εκ νέου να τους “καλλωπίζουν” για τα επόμενα Χριστούγεννα… Οι εικόνες είναι μεν σκληρές, αλλά αληθινές και μιλούν από μόνες τους.

Σάλο έχουν προκαλέσει στη Βρετανία τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η φιλοζωική εταιρεία Animal Aid. Σε αυτά έχει καταγραφεί ξεκάθαρα η κακοποίηση και η μαρτυρική ρουτίνα που βιώνουν τα ζώα όταν δεν είναι “χρήσιμα” στους ανθρώπους, σε τρεις τουλάχιστον βρετανικές φάρμες.

Τα βίντεο, σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν τραβηχτεί το 2017 και το 2018.

Σε ένα από αυτά, που αναφέρεται ότι τραβήχτηκε σε φάρμα ταράνδων στο Κεν έχει καταγραφεί εργαζόμενος να κλωτσάει και να δέρνει τους ταράνδους, ενώ σε άλλες λήψεις τα ζώα είναι τόσο πεινασμένα που διακρίνονται εμφανώς τα πλευρά τους κάτω από τη σάρκα τους, ενώ έχουν χάσει ακόμη και μέρος από το τρίχωμα τους (ένδειξη τόσο της κακοποίησης όσο και του στρες που υφίστανται).

Όσο και φαίνεται απίστευτο, οι τάρανδοι είναι μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη “μπίζνα”. Την περίοδο 2014-2017 η Βρετανία εισήγαγε 571 τάρανδους από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, με αποκλειστικό σκοπό τη… χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία των Βρετανών.

Η Animal Aid υπενθυμίζει ότι οι τάρανδοι είναι μεν άγριο, αλλά αγαθό ζώο. Δεν είναι επιθετικό προς τον άνθρωπο και καλούν τους Βρετανούς όσο κι αν τους είναι δύσκολο να σταματήσουν να στηρίζουν τέτοια Χριστουγεννιάτικα θεάματα που τελικά μόνο κακό κάνουν στα όμορφα αυτά ζώα.

Όσο για τα βίντεο της ντροπής έχουν ήδη δοθεί στις αρχές από τις οποίες και η οργάνωση υπογραμμίζει ότι περιμένει άμεση κινητοποίηση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια