Φανταστείτε έναν αρχηγό κόμματος, που στοχεύει να εκπροσωπήσει μια χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, και μετέπειτα ίσως να την κυβερνήσει, να λέει «ψηφίστε με πρώτα και μετά θα σας πω τις πολιτικές θέσεις του κόμματός μου». Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο θα γιουχαριζόταν από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά θα δεχόταν τέτοια κριτική από τα Μέσα που το λιγότερο να άλλαζε επάγγελμα, χώρα και όνομα.

Στην Ελλάδα αντίθετα ένας τέτοιος πολιτικός και ένα τέτοιο κόμμα θεωρείται λύση, παίρνει 13% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, σημαίνοντα στελέχη άλλων κομμάτων το βλέπουν με συμπάθεια ,ενώ τα μεγαλύτερα Μέσα του στρώνουν- όλως περιέργως -δάφνες.

Ο λόγος για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» δήλωσε ότι «Έχουμε μια πλατφόρμα, μετά τις Ευρωεκλογές θα γίνει πιο συγκεκριμένη· όταν θα έχουμε καταγραφεί, τότε εμείς θα πούμε ‘αυτή είναι η πρότασή μας’». Άμα η δήλωση αυτή άνηκε σε κάποιον άλλο πολιτικό -και δη αριστερό- θα το συζητούσαμε εβδομάδες ολόκληρες και οι πάντες θα είχαν πέσει να τον φάνε. Και με το δίκιο τους. Ποιος άλλωστε ζητά ψήφο χωρίς πρόγραμμα; Ποιος ζητά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, χωρίς να πάρει θέση και χωρίς να διευκρινίζει τί συνεργασίες θα κάνει; Κάποιος που κατεβαίνει στο 15 μελες του σχολείου ναι, κάποιος που κατεβαίνει στις Ευρωεκλογές όχι.

Βέβαια, ο ίδιος το δήλωσε ξεκάθαρα. «[T]ο manual της πολιτικής δεν το έχουμε, δεν θα δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα» είπε. Στην ουσία -κι ας μην το ‘πε ακριβώς- δεν έχει απαντήσεις για κανένα βασικό ζήτημα, όπως είναι το μνημόνιο και η ανεργία, πόσο μάλλον απάντηση για το ποιο κόμμα θα συνεργαστεί.

Αν κάποιοι λένε ότι είναι επικίνδυνο ένα κόμμα που ταλαντεύεται κοντά στις θέσεις του και θέλει να κυβερνήσει, τότε τί είναι ένα κόμμα που λέει «εμείς θα κυβερνήσουμε χωρίς θέσεις»;

Το Ποτάμι θα πάει καλά. Ο Θεοδωράκης ρίχνοντας από δω και από κει το δόλωμα, θα ψαρέψει τα «ψηφαλάκια» αυτών που δεν έχουν κατασταλάξει. Και είναι πολλοί. Αυτών που δεν ενδιαφέρονται για πολιτικές θέσεις, λύσεις ή προτάσεις, αλλά για ανθρώπους που μέχρι τώρα ήταν εκτός πολιτικού στίβου, ακόμα και άμα τελικά δεν έχουν και πολύ σχέση με αυτόν, ή συμπαθείς τηλεπερσόνες που προτιμούν και βλέπουν στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε η αοριστία και ο κοπανιστός αέρας πάντα λατρεύονταν σε αυτήν την χώρα.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X