Ένα όνομα όχι και τόσο συνηθισμένο και τρεις ιστορίες που το μοναδικό κοινό που έχουν είναι ότι μιλάνε για χαρακτήρες που έπεσαν θύματα της μοιραίας «Λόλας». Από τους the Kinks και τους Superbus μέχρι τον Κωστή Μαραβέγια.

The Kinks – Lola
Ίσως η πιο διάσημη «Λόλα», μας διηγείται τη γνωριμία μεταξύ ενός νεαρού άντρα και μίας τρανσέξουαλ σε κάποιο κλαμπ στο Σόχο του Λονδίνου. Η Λόλα είναι ένας χαρακτήρας που μιλούσε σαν άνδρας, αλλά περπατούσε σα γυναίκα, σύμφωνα με τους στίχους.

Όπως έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι Τhe Kinks στη αυτοβιογραφία τους, ο Ray Davies έγραψε το τραγούδι αφότου ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Robert Wace, είχε περάσει την νύχτα χορεύοντας με μία τρανσέξουαλ.

Οι Kinks με αυτό το τραγούδι επιστρέφουν στην, για αυτούς ξεχασμένη, κορυφή των charts και σημειώνουν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Σημαντικότερα όμως ανοίγουν το δρόμο σε νεότερους καλλιτέχνες να γράψουν στίχους για ταμπού θέματα όπως είναι η ομοφυλοφιλία. Φαινόμενο, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε συχνά.

Superbus -Lola
Οι Γάλλοι Superbus μας τραγουδούν για τον παράφορα έρωτα για τα μάτια της Λόλας. Η frontman του συγκροτήματος, Jennifer Ayache θεωρείται ως ένα μεγάλο gay icon στη χώρα της και σε πολλά κομμάτια της κάνει αναφορές στον ομοφυλόφιλο έρωτα.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας του τραγουδιού έχει ερωτευτεί τη Λόλα, σαν να ήταν άντρας, όπως μας διηγούνται δηλαδή οι στίχοι. Την έχει ερωτευτεί δηλαδή όπως θα ερωτευόταν μία straight γυναίκα έναν άντρα. Το κομμάτι περιλαμβάνεται στο τρίτο τους άλμπουμ, «Wow» και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπητό καθώς χρησιμοποιήθηκε ως το τραγούδι των τίτλων μίας αρκετά δημοφιλούς σειράς.

Lola – Κωστής Μαραβέγιας

Αφήνοντας πίσω τη Βρετανία και τη Γαλλία και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, βρίσκουμε τον Κωστή Μαραβέγια να μας τραγουδάει για τη δική του Λόλα.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του νεαρού καλλιτέχνη, ενώ περιλαμβάνεται και στο τελευταίο του, ομώνυμο δίσκο. Φαίνεται να λάτρεψε τόσο το χαρακτήρα της Λόλας που τον μετέτρεψε και σε βιβλίο.

Όπως μας είχε αποκαλύψει στη συνέντευξη του στο 3pointmagazine.gr: «Η Λόλα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που έχω φτιάξει παίρνοντας διάφορα θετικά και αρνητικά στοιχεία από ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου, ακόμα και δικά μου.»

H Λόλα του βιβλίου του πάλι πρόκειται για μία γυναίκα, που ακόμα και οι πιο «ασταθείς» άντρες την ερωτεύονται!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X