Βροχή τα περιστατικά εργασιακής ζούγκλας, που συσσωρεύονται μετά την καταγγελία του 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα για βασανισμό του σε εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα. Ο χώρος της εστίασης για μια ακόμα φορά πρωταγωνιστεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως σε άλλους εργασιακούς χώρους δεν είναι συχνά τα φαινόμενα γαλέρας και εκφοβισμού των εργαζομένων.

Αυτή τη φορά η καταγγελία έρχεται από εργαζόμενο σε ταβέρνα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κρήτης. Ο ίδιος και κάποιοι γνωστοί του είχαν προσληφθεί στις αρχές του Μάη ως παιδιά για όλες τις δουλειές, έχοντας ήδη εκ προοιμίου υπογράψει έγγραφο με το οποίο αποποιούνταν κάθε διεκδίκηση σε περίπτωση απόλυσης.

Η συνέχεια δεν αποδείχτηκε καλύτερη, καθώς λάμβαναν ως μισθό μόνο κάποια έναντι των 150 και 200 ευρώ τη φορά στο χέρι. Εκεί που το ποτήρι ξεχείλισε, είναι όταν ο καταγγέλων πήγε στο ΙΚΑ για να ελέγξει τα ένσημά του, αφού το αφεντικό τους είχε ζητήσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ υποτίθεται για να τους ασφαλίσει. Διαπιστώνοντας ότι δεν έχει περαστεί κανένα ένσημο, ο άντρας πήγε στην ταβέρνα ζητώντας να ασφαλιστεί. Εκεί ήρθε αντιμέτωπος με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τράβηξε το όπλο του και απείλησε ανοιχτά τον εργαζόμενο να μην ξαναπατήσει το πόδι του, αλλιώς θα τον πυροβολούσε.

Το θύμα κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στο ΕΚ Ηρακλείου, ενώ όπως υποστηρίζει, εκτός από τις απειλές και τη μαύρη εργασία, ο εργοδότης του οφείλει και δεδουλευμένα 1600 ευρώ. Σε μια εποχή που υποβαθμίζεται ακόμα και το ήδη βαθιά δυσλειτουργικό ΣΕΠΕ, στους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που λαμβάνει ολοένα και πιο τρομαχτικές διαστάσεις, πατώντας και πάνω στην άγνοια που σκόπιμα καλλιεργείται στους νέους ειδικά εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.

*Από την Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια