Υπάρχει μια στο τόσο σύμπτωση στη ζωή λόγω ανυπέρβλητου ή αστάθμητου παράγοντα, όμως δεν υπάρχει αλληλουχία συμπτώσεων, είναι οξύμωρο.

Σαφώς κι οι άνθρωποι είναι η ίδια η ιστορία και ο πολιτισμός μιας χώρας αλλά μην απατάσαι, αυτή τη στιγμή διανύουμε αποστάσεις διαρκώς, κάνουμε 2 χιλιόμετρα και γυρνάμε ξανά πίσω, πηγαινοερχόμαστε λες και κάνουμε κούρσες που θα ‘ταν για κοινό ενός θεατή αλλά τους πληρώνουμε για να μας δούνε, συνεχώς κολλημένοι στις ίδιες κινήσεις, στις ίδιες υποτυπώδεις τακτικές, να μοιράζουμε κουπόνια ψεύτικα που υπερεκτιμώνται στο τέλος ενώ οι ηθοποιοί πληρώνουν εισιτήριο.

Κι αυτό ιστορία είναι, όχι όπως ο καθένας ξεχωριστά αλλά και μαζί με τον εαυτό του δήθεν οραματίζεται, γιατί σκεφτόμενος τον εαυτό του καλυμμένο ο καθένας μας μπορεί να μιλάει και να τολμάει στη σκέψη της δράσης.

Απλά αυτό που γίνεται τώρα είναι μια πρώτης διαλογής ψευδεπίγραφης φάρσας που έχει χαρακτηριστικά προβοκάτσιας, ένα ζευγάρι θα μπορούσε να κλείσει για λίγο μια σκηνή στη χούφτα του και να το φωτογραφίσει ή να το κάνει ανενδοίαστα στο δρόμο, ένας με πολιτικά να μιλάει στο walkie talkie του την ώρα που σταματούν το 15 χρονο για άδεια και δίπλωμα μηχανής, πύρηνες στάλες να φωτίζουν την εικόνα μας και κάποιοι σαν εμένα να σκέφτονται αν θα πρεπε να αισθάνονται κάτι περισσότερο, άλλοι να αναρωτιούνται για την δαπάνη τους την ψυχική, οικονομική, άλλοι να γελούν με την παρωδία που μόνο το δικό μας παλιό αρχαίο θέατρο θα αναπαριστούσε με πνεύμα και η τράπουλα μοιράζεται, συνεχίζει να μοιράζεται, οι παίκτες σκέφτονται ή πώς θα κερδίσουν ή πώς θα διαφημιστεί καλύτερα η ήττα τους.

Υπάρχει μια στο τόσο σύμπτωση στη ζωή λόγω ανυπέρβλητου ή αστάθμητου παράγοντα, όμως δεν υπάρχει αλληλουχία συμπτώσεων, είναι οξύμωρο.

Και η πόλις ολονέν, εκτείνεται και αναπτύσσεται και υψούται. Τα κράσπεδά της επεκτείνονται και ανά πάσαν δεκαετίαν φθάνουν μέχρι σημείων πλέον προκεχωρημένων, απωτέρων. Αλλά, όσον και αν απομακρύνωνται από το κέντρον, όσον και αν δημιουργούνται και προστίθενται, εδώ και εκεί, εις διαφόρους συνοικίας, νέα μικρότερα επί μέρους κέντρα, οι παλμοί της καρδίας της μεγαλουπόλεως φθάνουν παντού, προερχόμενοι εκ του μεγάλου κέντρου, του επικέντρου, διότι εκεί σφύζει πρώτον και αενάως το αίμα της, μεταφερόμενον ακολούθως τάχιστα, δι’ όλων [των] αρτηριών, με ίσην δύναμιν προς πάσαν κατεύθυνσιν, έστω και αν η καρδιά αυτή ευρίσκεται και λειτουργεί εδραιωμένη εις ωρισμένον αμετακίνητον και μακρυνόν σημείον, ως γιγαντιαία και θαυμαστή αντλία εκτοξεύουσα εσαεί, παντού, το ζωογόνον αίμα της.


Ανδρέας Εμπειρίκος

 

Ελπίζω να υπάρξει φολκ επανάσταση ή μια δοκιμή έστω. Το καλό είναι ότι εμπνέονται αρκετοί απ’ την κατάσταση, θα υπάρξει σε λίγο Νεος Λόγος για να επικοινωνούμε χωρίς παρακολούθηση, Νέος Λόγος και Σύγχρονο Σώμα χρειάζονται, ελπίζω να μην μείνει μόνο στην έμπνευση και πάνω στο ήδη αυτό γραμμένο, γραφτούν άλλα κείμενα που θα μελετούν απλά τα προγενέστερα έτσι την πατάμε.

Ή αχολογούμε με τις ιστορικές μνήμες ή τις χρησιμοποιούμε.

Όσο μπορείς, Κ. Π. Καβάφης

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

 

Χαρά Φρουδαράκη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια