Πόσες φορές μια συζήτηση περί ποσοστών ρατσισμού και ξενοφοβίας στη χώρα έχουν καταλήξει στην ελλιπή παιδεία και το κενό του εκπαιδευτικού συστήματος όσον αφορά την προώθηση της διαφορετικότητας και την εξοικείωση με την πολυπολιτισμικότητα;

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις την πόλη της Αθήνας να κατακλύζεται από κόσμο σε φεστιβάλ να γιορτάζουν τους ποικίλους πολιτισμούς που πλέον αποτελούν κομμάτι αυτού του λαού, είναι ακόμη πιο σημαντικό όμως να βλέπεις τέτοιες πρωτοβουλίες να βρίσκουν το δρόμο και στις τάξεις του σχολικού περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοιο συνέβη με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «The Other in Me – Δες τον Άλλον σε Εσένα», το οποίο έφερε σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας την κατανόηση και το σεβασμό για τη διαφορετικότητα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την οργάνωση Generation 2.0 Rights, Equality & Diversity σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άπειρον», στοχεύοντας στην καταπολέμηση των φαινομένων του ρατσισμού και των διακρίσεων από τη βάση τους, το σχολικό περιβάλλον. Συμμετείχαν μαθητές ηλικίας 11 έως 17 ετών, ενώ οι συναντήσεις διεξάγονταν κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος έδειξαν στα παιδιά ότι η διαφορετικότητα δεν πρέπει να αποτελεί σημείο διάκρισης, αλλά κοινό στοιχείο αποδοχής προς όλους. Οι θεματικές που καλύφθηκαν μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος σχετίζονται με τις διακρίσεις που υπάρχουν ανάλογα με το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνική θέση, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις φυσικές και νοητικές ιδιαιτερότητες.

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και προβολές που ακολουθούνταν από ανοικτή συζήτηση, αναζητήθηκαν οι βαθύτερες αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού και διαπιστώθηκε η πλαστότητα των στερεοτύπων και των κοινωνικών προτύπων. Σύντομα οι μαθητές ανακάλυψαν από μόνοι τους όλες εκείνες τις πρακτικές και συμπεριφορές που ακολουθούν οι ίδιοι, οι οποίες μπορεί να εκληφθούν ως ρατσιστικές από κάποιους. Διότι πολλές φορές αν δεν δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια κάποιου Άλλου, δεν καταλαβαίνεις ότι μπορεί να έχεις γίνει θύτης!

Το  “The Other in Me” επισκέφθηκε συνολικά 6 σχολεία της Αττικής και Αιτωλοακαρνανίας κατά το σχολικό έτος 2016-2017, ψυχαγωγώντας συνολικά 962 μαθητές. Τελικός σκοπός του προγράμματος ήταν να μπουν οι νέοι στη διαδικασία να βρουν τα όμορφα κοινά τους σημεία και όχι τις διαφορές τους, που γίνονται σημεία διάκρισης και ρατσισμού, βλέποντας τον Άλλο σε Αυτά!

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Kreuzberger Kinderstiftung

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X