Όχι, μαμά, δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα σου λέω, μπαμπά.

 Τι λέτε βρε παιδιά; Γιώργο, Ελένη; Δεν έχουμε χούντα!

 Ναι, δημοκρατία έχουμε και έχει σαπίσει.

Εμείς τη σαπίσαμε τη δημοκρατία, αλλά ένα μικρό της κομμάτι αντέχει ακόμα. Γιατί εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπάσει τις πόρτες και τα φράγματα και τους φόβους και τις ελπίδες τους και αγωνίζονται καθημερινά.

Γιατί εκεί έξω, αλλά και εδώ μέσα στο σπίτι μας, μαζευόμαστε και συζητάμε, διαφωνούμε και συμφωνούμε. Γιατί εκεί έξω διαδηλώνουμε και κάνουμε καταλήψεις, οργανωνόμαστε και κάνουμε συνελεύσεις σε γειτονιές και σχολές. Κυκλοφορούμε και ενεργούμε ελεύθερα. Ακούμε τη μουσική που μας αρέσει, διαβάζουμε εφημερίδες και βιβλία χωρίς λογοκρισία, βλέπουμε θέατρο και κινηματογράφο από επιλογή.

Φυσικά και υπάρχουν εμπόδια. κάμερες, αστυνομική καταστολή, φασιστική βία, έλλειψη δικαιοσύνης. Όσο προχωράς στο δρόμο και προσπαθείς να τον ανακαλύψεις,  όλο και περισσότερο αυξάνονται τα εμπόδια και γίνονται πιο σκληρά.

Αλλά αυτό δε σε εμποδίζει από το να τα πολεμήσεις. Μόνο ο εαυτός σου σε εμποδίζει από αυτό. Και οι τόσων λογής διαφορετικές δικαιολογίες που εμφυτεύεις στον εγκέφαλό σου κάθε μέρα για να τη σκαπουλάρεις και σήμερα, για να ρίξεις αλλού την ευθύνη του προβλήματός σου και σε άλλον την αντιμετώπισή σου.

Όταν υποστηρίζεις ότι έχουμε χούντα, μάλλον ξεχνάς ότι εσύ την ψήφισες. Όχι μόνο την ψήφισες, αλλά τη στηρίζεις διαρκώς όταν κλείνεις τα μάτια και δε βλέπεις ότι δίπλα σου έχουν φυλακίσει ανθρώπους μέσα σε κελιά «φιλοξενίας», όταν λες ξανά και ξανά ότι θα κάνεις υπομονή όσο γίνεται για να έρθει η «ευημερία» σε λίγα χρόνια, όταν γκρινιάζεις μπροστά από την τηλεόραση χωρίς επιχειρήματα στους γελοίους που βγαίνουν στα παράθυρα, όταν δέχεσαι να υπογράψεις την ατομική σύμβαση εργασίας γιατί διαφορετικά θα σε απολύσουν ακόμα κι αν είσαι έγκυος.

Θέλεις και άλλα παραδείγματα; Κοίταξε γύρω σου και θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι μπροστά στα μάτια σου. Πάνω απ’ όλα, όμως, κοίταξε τον ίδιο σου τον εαυτό στον καθρέφτη ή στα μάτια των παιδιών σου. Και όταν θα δεις την αλήθεια, θα πάψεις επιτέλους να υποστηρίζεις ότι έχουμε χούντα και θα αγωνιστείς να ξαναχτίσεις από την αρχή τη δημοκρατία. Όπως ακριβώς θα κάνεις και με εσένα τον ίδιο. Αρκεί να σταματήσεις τις δικαιολογίες!

Μαρία Πακτίτη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια