bofiΣτο μουσικό μας ταξίδι γι’ αυτή τη ‘βδομάδα, οδηγός είναι ο Ηλίας Βαμβακούσης. Όλο και κάπου θα τον έχετε πετύχει σε κάποια συναυλία διαμαρτυρίας ή αλληλεγγύης. Είναι από τους καλλιτέχνες που μιλούν και βγαίνουν μπροστά τόσο με το έργο τους όσο και με την παρουσία τους. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Κάποια μέρα». Από αυτόν θα μοιραστεί μαζί μας μια ιστορία και θα μας χαρίσει μια όμορφη διαδρομή…

 

vamvakousis

Ακούμε στο repeat…

Flunk – Βlue Monday

Τραγούδι δεκαετίας. Είναι από αυτά που τ’ αγαπάς για τον βαθύ τους ήχο και την μελωδικότητα. Όχι κάτι ιδιαίτερο στιχουργικά, αλλά όπως έχουμε πει ξανά σε αυτή τη στήλη η απλότητα κάνει τη διαφορά. Όσο για τους Flunk, είναι μια μπάντα από τη Νορβηγία, δραστηριοποιείται από το 2000 και κατάφερε σχεδόν με το καλημέρα να ξεχωρίσει σε διεθνές επίπεδο κυρίως χάρη σε αυτή τη σύνθεση. Θα τη βρείτε στο πρώτο τους άλμπουμ “For Sleepyheads Only” (2002), ωστόσο μάλλον θα απογοητευτείτε από τα υπόλοιπα τραγούδια. Χαρακτηρίζονται από ηλεκτρονικό ήχο και τα όμορφα απαλά φωνητικά της Anja Oyen Vister, χωρίς όμως πολλές διακυμάνσεις κι εκπλήξεις, γεγονός που κουράζει όσο να ‘ναι.

Music Stories…

Ηλίας Βαμβακούσης – Διαδρομή

Ηλ. Βαμβακούσης: Κάποτε δούλευα πολύ στη νύχτα. Σε ταβέρνες και σε μπαρ έπαιζα μουσική σχεδόν 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Μετά τη δουλειά πολλές φορές καταλήγαμε σε κάποιο σουβλατζίδικο των Εξαρχείων ή στο Μπάτμαν, γνωστό μεταμεσονύκτιο στέκι μουσικών. Άπειρες οι συζητήσεις με αλκοόλ ή και χωρίς. Αμπελοφιλοσοφίες μπορεί, μα άνοιγμα και μοίρασμα ιδεών και μουσικών. Ή απλά μια καλή δικαιολογία για ξενύχτι. Με έβρισκε το χάραμα να διασχίζω το κέντρο, πέρναγα από την Βασιλίσσης Σοφίας και την Μεσογείων για να φτάσω στο στενό του σπιτιού μου.

Σε όλη τη διαδρομή κοιτούσα τους ανθρώπους που πήγαιναν στις δουλειές τους, τους κουστουμαρισμένους μέσα στα αμάξια, τους περισσότερους μέσα στα λεωφορεία, τους εργάτες στις στάσεις. Πολλές φορές καλημέριζα και έναν γείτονα που ξυπνούσε κι αυτός χαράματα να πάει στο γραφείο. Αυτό που όμως με έφτασε στην ανάγκη του να γράψω το τραγούδι “Διαδρομή” ήταν κάποιες πρωινές και κάπως άχαρες συναντήσεις με τον πατέρα μου. Έβλεπα στο βλέμμα του την δικαιολογημένη απογοήτευση που θα ένιωθε κάθε γονιός που βλέπει τον γιό του να επιστρέφει την ώρα που αυτός πάει για δουλειά. Κρατώντας τον καφέ του στο χέρι μου έλεγε “έχεις κάνει την νύχτα μέρα” και έφευγε να μην αργήσει. Ένα πρωινό από αυτά δεν κοιμήθηκα αμέσως, προσπάθησα να μετατρέψω έναν συνηθισμένο άνθρωπο σε ήρωα και μια καθημερινή “Διαδρομή” σε πορεία ζωής.

Ο Ηλίας μας προτείνει…

Lhasa De Sela – De Cara A La Pared

Αυτό είναι ένα τραγούδι με το οποίο έχω κολλήσει χρόνια τώρα. Γενικά πολύ δύσκολα κολλάω με ένα τραγούδι. Είναι πολύ λίγα αυτά που έχουν περάσει τόσο μέσα μου όσο αυτό…

Νέα κυκλοφορία…

Βασίλης Παπακωνσταντίνου/Φώτης Ανδρικόπουλος – Άκου το τραγούδι

Άλλο ένα όμορφο κομμάτι του Δημήτρη Καρρά, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Στα φωνητικά ο πολλά υποσχόμενος Φώτης Ανδρικόπουλος κι ο πολύπειρος Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Τα χνώτα τους ταίριαξαν αρμονικά και μας χαρίζουν ένα υπέροχο τραγούδι, που αξίζει «να ξυπνάμε» για «να τ’ ακούμε» ξανά και ξανά…

 

 * Μην ξεχνάτε να στέλνετε τις δικές σας προτάσεις στο papantoniou90@yahoo.gr. Ραντεβού την άλλη εβδομάδα…

Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]