Η εμμονή συγκεκριμένων ΜΜΕ να στοχοποιούν τα Εξάρχεια, εμφανίστηκε ξανά με την δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο δικηγόρος δολοφονήθηκε στο γραφείο του, η διεύθυνση του οποίου έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους από την πρώτη στιγμή. Παρότι ολόκληρη η διεύθυνση έγινε αμέσως γνωστή, όχι μόνο το όνομα της οδού αλλά και το νούμερο (Ασκληπιού 154), πληθώρα ΜΜΕ παρουσίασαν ότι η δολοφονία έγινε στα Εξάρχεια.

Τα Εξάρχεια βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των συγκεκριμένων ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν συχνά-πυκνά την περιοχή ως άβατο. Κάτι που μιλώντας με τους ανθρώπους που ζουν (σ)την περιοχή διαψεύδεται. Χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Προβλήματα όμως, αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονιές της Αθήνας και του κόσμου.

Αν κάποιος έχει πληκτρολογήσει από τη στιγμή της δολοφονίας τα Εξάρχεια στο Google, θα διαπιστώσει ότι τα πρώτα δημοσιεύματα που εμφανίζονται αφορούν τη δολοφονία που υποτίθεται ότι έγινε στην περιοχή. Τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονται κυρίως από sites που σταθερά προχωρούν σε αρνητικά ρεπορτάζ για τα Εξάρχεια.

Υπάρχουν βεβαίως και sites που την «πάτησαν». Αντί να διασταυρώσουν, με μια απλή αναζήτηση πού βρίσκεται ο αριθμός 154, βιάστηκαν να γράψουν για δολοφονία στα Εξάρχεια, επειδή η Ασκληπιού είναι ένας από τους δρόμους της περιοχής. Όμως δεν είναι όλη η Ασκληπιού Εξάρχεια, όπως δεν είναι όλη η Πατησίων, Πατήσια και όλη η Κηφισίας, Κηφισιά.

Προφανώς δεν μιλάμε για ένα γενικό και αόριστο μένος για μια περιοχή.

Τα Εξάρχεια διαφέρουν και ενοχλούν. Έχουν μια άλλη καθημερινότητα, είναι ανήσυχα, αμφισβητούν και διατηρούν την ίδια ώρα ολοζώντανο το στοιχείο της γειτονιάς. Εκεί συχνάζουν νέοι, αλλά και διανοούμενοι, φοιτητές αλλά οικογένειες, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και πρόσφυγες. Υπάρχουν σχολές, πολλά βιβλιοπωλεία κι εξίσου πολλά συνεργατικά μαγαζιά. Είναι η περιοχή όπου εδρεύουν αναρίθμητες πολιτικές συλλογικότητες και συνελεύσεις, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και δομές αλληλεγγύης. Είναι το σημείο συνάντησης της αναρχίας και της αριστεράς, είναι ένα καζάνι που διαρκώς βράζει και αυτό δεν είναι ανεκτό όταν όλα τριγύρω είναι ελεγχόμενα, ήρεμα και άχρωμα.

Τα Εξάρχεια προφανώς δεν είναι τέλεια. Έχουν πολλά προβλήματα, τα οποία όμως οι κάτοικοί τους και οι άνθρωποι που περνούν το χρόνο τους στην περιοχή προσπαθούν αυτοοργανωμένα και συλλογικά να αντιμετωπίσουν. Τους ενδιαφέρει η γειτονιά τους, συζητούν γι αυτή, προχωρούν σε δράσεις. Όπως η συστηματική προσπάθεια που γίνεται για να διώξουν τους ναρκέμπορους μέσα από τη διοργάνωση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων.

Η επιχείρηση δαιμονοποίησης τους δεν είναι ουρανοκατέβατη, ούτε γιατί ξύπνησαν κάποιοι δημοσιογράφοι στραβά. Γίνεται γιατί υπάρχει εναντίωση στη φιλοσοφία, τις αρχές και την κινηματική δράση της περιοχής. Παράλληλα αποσκοπείται η δικαιολόγηση ενεργειών, όπως η μεγάλης κλίμακας αστυνομική καταστολή, που μπορεί να εκφραστεί είτε με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στο δρόμο και έντονη βία, είτε με εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις που βασίζονται σε αμφιλεγόμενα στοιχεία.

Η προεκλογικού τύπου δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως θα καθαρίσει τα Εξάρχεια μόλις γίνει πρωθυπουργός, είναι ενδεικτική των σκοπών που υπάρχουν από πολιτικές δυνάμεις. Και αυτοί οι σκοποί για να επιτευχθούν προϋποθέτουν τον συντονισμό με μεγάλα media, μεγάλων επιχειρηματιών με κοινά μεγάλα συμφέροντα.

Τον Μητσοτάκη ειδικά τον νοιάζουν πολύ τα Εξάρχεια καθώς ξέρει ότι μιλώντας γι’ αυτά μπορεί να συσπειρώσει τον δεξιό και συντηρητικό του κόσμο, μπορεί να αποπροσανατολίσει την ίδια στιγμή από ουσιώδη ζητήματα της καθημερινότητας και επιπλέον ως γνήσιος δεξιός έχει πραγματική ανησυχία για τα Εξάρχεια, όπως και για κάθε πιθανή εστία αντίστασης. Ταυτόχρονα κάθε περιοχή που απαξιώνεται αποτελεί με βάση τη δική του πολιτική αντίληψη μια μοναδική ευκαιρία για το ξεπούλημά της που παρουσιάζεται στη συνέχεια ως διάσωση από ιδιώτες. Είναι τόσο αξιόπιστη η διάσωση, όσο αξιόπιστη ήταν η ενημέρωση για την δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου ως ενέργεια που συνέβη στα Εξάρχεια.

Στην προκειμένη ήταν τόση η πρεμούρα να βγει κάτι ακόμη αρνητικό για τα Εξάρχεια, που η αξία της ανθρώπινης ζωής πήγε περίπατο. Κι εκεί ακριβώς είναι που φαίνεται πως λειτουργούν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχουν την ηθική άνεση να διαχειρίζονται χοντροκομμένα γεγονότα που απαιτούν λεπτότητα και να διαδίδουν ανακριβείς ειδήσεις, ανασκευάζοντας σπάνια. Είναι ΜΜΕ που πιστεύουν ότι «πες, πες κάτι θα μείνει» και ποντάρουν στο ότι ο θεατής-αναγνώστης-ακροατής δεν θα το ψάξει και πολύ.

Τι κι αν η πραγματικότητα μπορεί να απέχει όσο ένα γκουγκλάρισμα για να βρεις που πράγματι βρίσκεται η Ασκληπιού 154, τι κι αν αρκεί ένας περίπατος για να δεις ότι τα Εξάρχεια δεν είναι Λωρίδα της Γάζας. Γι΄ αυτούς το ρίσκο της παραπληροφόρησης κρίνεται διαχειρίσιμο και η ενημέρωσή βασίζεται στην λογική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα (ενημέρωσης). Όμως εδώ, δεν είναι μόνο τα μέσα που χρησιμοποιούνται χοντροκομμένα, είναι και οι σκοποί. Πολιτικοί και οικονομικοί, που ευνοούν λίγους και συγκεκριμένους, σε αντίθεση φυσικά με όσα πρεσβεύουν οι ιδέες που κυκλοφορούν στα Εξάρχεια.

 

Διάβασε αν θέλεις ακόμη:

Η κραυγαλέα αντίφαση των δεξιών με τα Εξάρχεια, του Δημήτρη Τσίρκα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]