Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο θρυλικός Τούρκος φωτογράφος Ara Guler που απαθανάτισε απ’ άκρη σ’ άκρη την Κωνσταντινούπολη.

Ο Γκιουλέρ, γνωστός και ως το «μάτι της Κωνσταντινούπολης», αποτύπωσε με τον φακό του την εικόνα μιας μεταπολεμικής πόλης και των ανθρώπων της που πασχίζει να στηριχθεί στα πόδια της. Ήταν ο άνθρωπος που ταξίδεψε όσο πιο βαθιά μπορούσε στα μυστικά της πόλης και της ζωής των καθημερινών ανθρώπων της. Μνημεία, πλατείες, τραμ, παιδιά που παίζουν, εργαζόμενοι που πάνε στις δουλειές τους, θαμώνες σε καφενεία να πίνουν τσάι, μερικές από τις εικόνες που «αιχμαλώτισε» με τον φακό του και σύστησαν την Πόλη και σε όποιον δεν την έχει γνωρίσει από κοντά.

«Δεν χρειάζεται να είναι τέχνη. Η φωτογραφία είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αιχμαλωτίζεις στον φακό την ιστορία. Σταματάς τον χρόνο με μια μηχανή», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέρ και πράγματι αυτό έκανε. Σε μια πόλη που πλέον έχει αλλάξει αμετάκλητα, ο Γκιουλέρ έχει αποτυπώσει το παρελθόν της αλλά και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του στις ασπρόμαυρες και μελαγχολικές φωτογραφίες του.

Πέρα όμως από την Πόλη ο Γκιουλέρ φωτογράφισε όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του, ισχυρούς πολιτικούς και σταρ του σινεμά όπως ο Σαλβαδόρ Ντάλι, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]