Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Λαναρά

8 – 30 Οκτωβρίου 2014

Τον Γιώργο Λαναρά υποδέχεται η γκαλερί του Black Duck, από τις 8 έως τις 30 Οκτωβρίου. Ο ζωγράφος θα παρουσιάσει 14 έργα του, μεικτής τεχνικής. Πρόκειται για «βιωματική ζωγραφική», στην οποία χρησιμοποιεί μεταφυσικά θέματα και συμβολικά στοιχεία. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης «η εικονοποιία του Λαναρά, όπως συγκροτείται την τελευταία δεκαετία, ορίζεται ως «εννοιολογικός εξπρεσιονισμός».

Γιώργος Λαναράς 2

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Γιώργος Λαναράς είναι ένας κλασσικός ζωγράφος με τους τρόπους που και ο Giorgio de Chirico δήλωνε πως pictor classicus sum! Δηλαδή ένας ζωγράφος που κατ’ αρχάς αντιμετωπίζει το προαιώνιο πρόβλημα της τέχνης του που συνίσταται στο πώς το θέμα, μια φιγούρα, ένα αντικείμενο σελιδώνεται στο χώρο και πώς το πρώτο επίπεδο διαλέγεται με το βάθος. Από τη σχέση αυτή, η οποία σταθερά πρέπει να ανανεώνεται γιατί αλλιώς εκπίπτουμε σε ακαδημαϊσμούς, θα προκύψει η επάρκεια της σύνθεσης. Από εκεί και ύστερα αρχίζουν βέβαια τα δύσκολα. Η ζωγραφική οφείλει μέσω συμβόλων, οπτικής, συνειρμών, δυναμικών εικόνων κλπ. να μιλήσει με κύρος για την ανθρώπινη συνθήκη. Η μορφή να καταστεί λόγος, η ζωγραφιά κείμενο. Θα ‘λεγα πως η εικονοποιία του Λαναρά, όπως συγκροτείται την τελευταία δεκαετία σ’ αυτή τη σειρά των έργων, ορίζεται ως «εννοιολογικός εξπρεσιονισμός», ή πιο αναλυτικά ως «οι όροι της ανθρώπινης τραγωδίας διατυπωμένη ως κωμωδία».

Γιώργος Λαναράς 3

Η ζωγραφική του ισορροπεί στο όριο ανάμεσα στην ιερότητα της αναπαράστασης και στον τρόμο του γκροτέσκου. Έχουμε ένα φόρτο συμβόλων, μια γενεαλογία ετερόκλητων μορφών που συμφύρονται οργιαστικά στον παραδοσιακό τρισδιάστατο χώρο. Οι συνθετικές ρητίνες που χρησιμοποιεί και οι ντούκο λαδομπογιές συμβάλλουν ώστε οι κραυγές όλων των όντων να είναι ακόμη πιο αιχμηρές, έτσι ώστε ο μορφασμός του γέλιου να καταστεί λυγμός, να καταστεί κραυγή. Ο ζωγράφος στήνει μια προσωπική μυθολογία έτσι ώστε κατ’ ουσίαν να φιλοτεχνεί το ίδιο έργο. Αναδιφώντας στα πιο σκοτεινά τμήματα της Ιστορίας, τα πιο ζοφερά κομμάτια της ύπαρξης αλλά στο τέλος ν’ αναδύεται ένα ιδιότυπο φως. Το φως της αυτοσυνειδησίας».

Γιώργος Λαναράς 1

 

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Λαναράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Ηλία Δεκουλάκου (1982-87). Το 1986 συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College Of Art του Λονδίνου.
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1990 στην γκαλερί Titanium και συνέχισε στην «Κ» Gallery του Λονδίνου το 1991, στην «Όλγα Γεωργαντέα» το 1994 και πάλι στην Titanium (1993, 1997). Το 1990 συμμετείχε στην έκθεση «Αναφορά Στον Μπουζιάνη» της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και το 1996-97 στην ομαδική «Δάσκαλοι και Μαθητές» που παρουσιάστηκε πρώτα στον Αστρολάβο κι έπειτα στην «Μεταμόρφωση» Θεσσαλονίκης.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2012 παρουσίασε αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Titanium.

Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, ώρα 8.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 8 -30 Οκτωβρίου 2014
Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00
Κυριακή: 19.00 – 22.00

Black Duck Multiplarte
Cafe-Bar-Restaurant-Gallery
Χρήστου Λαδά 9α
210 3234760
www.blackduck.gr / info@blackduck.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]