Αποτελεί μία από τις αγαπημένες ιστορίες των ΜΜΕ και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ. Ο άσημος παίκτης/προπονητής/ηθοποιός και πάει λέγοντας που ζει για χρόνια στη σκιά του μεγαλύτερου ονόματος παίρνει ξαφνικά μία μεγάλη ευκαιρία και θριαμβεύει. Ανάλογη μπορεί να αποδειχθεί η περίπτωση του Τίτο Βιλανόβα.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ξάφνιασε πολλούς όταν αποφάσισε να αφήσει τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Την ώρα που πολλοί προπονητές θα «σκότωναν» για μία θέση στον πάγκο ενός εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, ο Καταλανός δήλωσε κουρασμένος από τη συνεχή πίεση και προτίμησε να αποχωρήσει.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι «μπλαουγκράνα» δεν θα δυσκολεύονταν να βρουν τον αντικαταστάτη του. Παρόλα αυτά, προτίμησαν «παπούτσι από τον τόπο τους», δίνοντας στον μέχρι πρότινος βοηθό του, Τίτο Βιλανόβα, τη θέση του πρώτου προπονητή.

O Βιλανόβα είναι μία λύση εμπιστοσύνης καθώς γνωρίζει καλά την ομάδα και τη φιλοσοφία της, αλλά ταυτόχρονα και μια οικονομική διέξοδος. Για την ενίσχυση των μπλαουγκράνα την ερχόμενη σεζόν, η διοίκηση προτίθεται να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι θα μειώσει σχεδόν στο μισό το ποσό που θα δώσει από το αποθεματικό της. Κι αυτό γιατί, εκτός από τους παίκτες που σκοπεύει να πουλήσει, θα εξοικονομήσει χρήματα και από τον μισθό του Βιλανόβα.

Άλλωστε, ο προπονητής δεν είχε μπει ποτέ στη λογική του αλόγιστου κέρδους μέσω του ποδοσφαίρου.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η στάση του όταν αγωνιζόταν ακόμα ως παίκτης. Μπορεί να μην έκανε σπουδαία καριέρα περιοριζόμενος κυρίως σε ομάδες της Segunda Division, αλλά όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον «νεαρό με τους καλούς τρόπους, έξυπνο, που ξέρει τί να κάνει ανά πάσα στιγμή με την μπάλα μέσα στο γήπεδο και με όρεξη για μάθηση».

Τα χρήματα ποτέ δεν καθόρισαν τις αποφάσεις που πήρε στην καριέρα του. Αν και είχε προτάσεις από αρκετές ομάδες και με καλύτερο μισθό, προτίμησε να πάει στη Γκραμενέτ της Segunda B για να είναι κοντά στην οικογένειά του που τον χρειαζόταν στην Καταλονία.

Αν και είχε αγωνιστεί σε καλύτερες ομάδες από τους περισσότερους συμπαίκτες του, ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Αντόνιο Μοράλες, θυμάται ότι «στα αποδυτήρια ήταν ο πιο ταπεινός από όλους. Ήταν σοβαρός κι ενέπνεε εμπειρία».

Είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο τη δεύτερη σεζόν έβαλε ουσιαστικά τέλος στην καριέρα του. Τότε προέβη σε μία κίνηση που τα περισσότερα «αστέρια» του σήμερα ούτε που θα σκέφτονταν. «Αντόνιο, μου είπε, δεν πρόκειται να εισπράξω το υπόλοιπο του μισθού μου, γιατί δεν μπορώ να παίξω άλλο.
Έδειξε πρωτοφανή τιμιότητα, καθώς οποιοσδήποτε άλλος θα καθόταν μέχρι να εξαντλήσει το συμβόλαιό του και θα εισέπραττε κανονικά τα χρήματα», αποκάλυψε ο Μοράλες.

Μπήκε στο… μάτι του Μουρίνιο

Άλλη μία ιστορία που μας έφερε στη μνήμη το άκουσμα του ονόματος του Βιλανόβα ήταν η ιδιαίτερη… επίθεση που είχε δεχτεί από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Στον δεύτερο ημιτελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας το καλοκαίρι, ο Μαρτσέλο έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Σεσκ Φάμπρεγας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία μικρή σύρραξη ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων και μέλη των προπονητικών επιτελείων.

Ο Μουρίνιο ψύχραιμα πλησίασε τον Βιλανόβα κι έβαλε το… δάχτυλό του στο μάτι του, με τον βοηθό προπονητή της Μπαρτσελόνα να μένει έκπληκτος και στη συνέχεια να τον σπρώχνει πίσω στον πάγκο του.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του ματς, ο Μουρίνιο αρνήθηκε το περιστατικό, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω ποιός είναι ο Τίτο Βιλανόβα». Κι όμως, θα έπρεπε να τον θυμάται καλά…

Βλέπετε, ο νέος προπονητής των μπλαουγκράνα είναι αυτός που είχε πετύχει το πρώτο γκολ που δέχθηκε ο Πορτογάλος ως προπονητής.

Ήταν στις 24 Μαρτίου του 1998 σε ένα ματς για τα ημιτελικά του Copa de Catalunya ανάμεσα στη Γέιδα και την Μπαρτσελόνα. Προπονητής των μπλαουγκράνα ήταν τότε ο Λουίς Φαν Γκάαλ με δεύτερο τον Μουρίνιο. Για το συγκεκριμένο ματς, ο Ολλανδός είχε αφήσει τα ηνία στον βοηθό του, δίνοντάς του μία πρώτη γεύση του πώς είναι να είσαι πρώτος προπονητής.

Το ντεμπούτο του στέφθηκε με επιτυχία καθώς η Μπάρτσα κέρδισε με 2-1, αλλά το ενδιαφέρον είναι ποιός πέτυχε το μοναδικό γκολ της Γέιδα: ο Βιλανόβα με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 86ο λεπτό…

*Αναδημοσίευση από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]