Μελίγια 2014. Άνθρωποι γαντζωμένοι πάνω στον φράχτη που χωρίζει την ισπανική πόλη από το υπόλοιπο Μαρόκο προσπαθούν να περάσουν σε «ευρωπαϊκό» έδαφος. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της Μελίγια παίζουν γκολφ αμέριμνοι με θεατές τους μετανάστες που έχουν σκαρφαλώσει στην κορυφή του ψηλού φράχτη.

Ένας φράχτης φυλάει κάτι πολύτιμο και εμποδίζει τους «ανεπιθύμητους» να περάσουν. Ένας φράχτης πάντα εξάπτει το ενδιαφέρον και δίνει το μήνυμα ότι κάτι καλό βρίσκεται πίσω από αυτόν.

Αυτοί οι άνθρωποι, από διάφορες χώρες της Αφρικής περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν τον φράχτη των 6 μέτρων που τους χωρίζει από το όνειρό τους, να ξεφύγουν από την εξαθλίωση που βιώνουν στις χώρες τους. Ένας φράχτης που τους χωρίζει από τον «παράδεισο».

fence-melilla

Για τους κατοίκους της Μελίγια και τους τουρίστες που την επισκέπτονται είναι ένας οικονομικός παράδεισος. Η απουσία των φόρων στα εμπορικά προϊόντα μετατρέπει τη Μελίγια σε έναν πόλο έλξης εμπορικού τουρισμού, σε ένα «duty-free παράδεισο» με λίγα λόγια.

Για τους «ανεπιθύμητους», όμως, μετατρέπεται σε κόλαση. Μια κόλαση με έναν θεόρατο, με συρματοπλέγματα και τρία επίπεδα φράχτη που χωρίζει την «πολιτισμένη» Ευρώπη από την «υποανάπτυπτη» Αφρική…

Από τη μία πλευρά του φράχτη, το ακριβοπληρωμένο χόμπι των εύπορων κατοίκων της Μελίγια, το γκολφ. Από την άλλη πλευρά του φράχτη, ο αγώνας για επιβίωση και ένα καλύτερο μέλλον.

fence-golf

Το όνειρο της αναπτυγμένης και πολιτισμένης δύσης βρίσκεται μία ανάσα από τα σπίτια τους. Αλλά η είσοδος είναι για τους λίγους και εκλεκτούς.

Οι υπόλοιποι απλά στοιβάζονται στον φράχτη, περιμένοντας να αδράξει η κατάλληλη στιγμή να γευτούν μια στάλα ονείρου, μια αυταπάτη…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts