Ανέκδοτα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου πρόκειται να συγκεντρωθούν σε τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος το 2019.

Τα κείμενα μιλούν για τον ρόλο του συγγραφέα ως πνευματικού ανθρώπου και ως οργανικού διανοούμενου, για τον κοινωνικό ρόλο του βιβλίου, όπως και για το από πού αντλεί ο συγγραφέας τη θεματολογία του, ποια είναι η σχέση του με το κοινό και πώς αντανακλάται ο συναισθηματικός του κόσμος στη λογοτεχνία του.

Τα υπό έκδοση χειρόγραφα (εναπόκεινται στη συλλογή του ΕΛΙΑ) περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις της Δ. Σωτηρίου, καθώς και σκόρπιους συλλογισμούς. Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της Διδώς Σωτηρίου (οδός Κοδριγκτώνος – Κυψέλη, οδός Υφασίου – Άνω Ιλίσια, Βασιλικά Ιστιαίας). Η αρχική ταξινόμηση έγινε από τη βιβλιοθηκονόμο Σοφία Μπόρα. Μια πρώτη επιλογή των κειμένων ξεκίνησε ο Νίκος Μπελογιάννης, ανιψιός και δικαιούχος του έργου της συγγραφέως. Τη σύνθεση και την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Έρη Σταυροπούλου.

Θα είναι το πέμπτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος μετά τον θάνατο (2004) της συγγραφέως. Έχουν προηγηθεί, η συλλογή διηγημάτων «Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες» (2004), τα μυθιστορήματα «Τα παιδιά του Σπάρτακου» (2011), «Ηλέκτρα» (2014) και, τέλος, η μελέτη «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου» (2009).

Το είδαμε πρώτα εδώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]