Όταν στις 10 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός ακόμη The Daily show, ο Jon Stewart, ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο αποχωρεί μετά από 16 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας στα ηνία της εκπομπής, πολλοί σοκαρίστηκαν. Η αποχώρηση του Stewart έγινε πολύ γρήγορα trend στο twitter ενώ ακόμα και οι πολέμιοι του παραδέχτηκαν ότι η απουσία του θα είναι μια απώλεια. Πως όμως μια πολιτική σατιρική εκπομπή κατάφερε να επηρεάσει την αμερικάνικη κοινωνία και να θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες εκπομπές ενημέρωσης;

Αρχικά, όταν το 1999 ο Jon Stewart πήρε τα ηνία της εκπομπής από τον Craig Kilborn, άλλαξε τελείως την κατεύθυνση της σατιρίζοντας περισσότερο από τον προκάτοχο του τα καθεστωτικά μίντια και τα πολιτικά τεκταινόμενα, δίνοντας έτσι στην εκπομπή μια πιο ενημερωτική χροιά. Στην αρχή προκάλεσε τον προβληματισμό των υπεύθυνων του Comedy Central ,το οποίο ως καλωδιακό κανάλι φημίζεται για το κωμικό περιεχόμενο των εκπομπών, μεταξύ αυτών και του South Park.

To πείραμα έπιασε, και ο παρουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, κατάφερε να παραμείνει 16 ολόκληρα επιτυχημένα χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής, μέχρι που ο ίδιος πήρε την μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει.

Ο Stewart και «ο πόλεμος» στον πόλεμο του Ιράκ
Την εποχή που η Αμερική περνούσε ένα μεταβατικό στάδιο από τα χρόνια της αθωότητας στην 11η Σεπτεμβρίου και στην εισβολή στο Ιράκ, ο Jon Stewart ήταν από τους λίγους παρουσιαστές που από την αρχή αμφισβητούσε ανοιχτά τον τότε πρόεδρο Τζόρτζ Μπους και την εισβολή στο Ιράκ. Για πολλούς Αμερικανούς, το The Daily show ήταν η φωνή της λογικής, την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα αμερικανικά μέσα ανταγωνίζονταν για το ποιο θα φανεί πιο πατριωτικό. Όπως είπε και ο ίδιος «είναι σαν να υπάρχουν 2 απόψεις που μπορείς να έχεις . Είτε είσαι υπέρ του πολέμου είτε ενάντια στο στρατό που είναι στη μάχη». Η σάτιρα ήταν αυτή που «ξεμπρόστιασε» επίσημα στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό την ασύστολη παραπληροφόρηση των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, όπως το Fox News και το CNN, σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου του Ιράκ.

Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική στιγμή του Stewart, ήταν όταν καλεσμένος στην εκπομπή Crossfire του CNN, είπε κατάμουτρα στους παρουσιαστές ότι δε κάνουν σωστή δημοσιογραφία και ότι προβάλλουν τις ακραίες πεποιθήσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Η συνέντευξη του έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση που δύο μήνες αργότερα το CNN αναγκάστηκε να ακυρώσει την εκπομπή!

Ένα επίσης πρόσφατο παράδειγμα και ιδιαίτερα δυνατή στιγμή της εκπομπής και του Stewart ήταν ο καταπληκτικός εναρκτήριος λόγος που έκανε στην εκπομπή την ίδια μέρα που έγινε η τρομοκρατική επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hedbo.

22 λεπτά πραγματικής ενημέρωσης
Πέρα όμως από το πόλεμο του Ιράκ και την κριτική στο πολιτικό σύστημα, ο Stewart πρόβαλλε θέματα που άλλες εκπομπές τα περιφρονούσαν είτε τους δίνανε ελάχιστη σημασία, όπως τον ρατσισμό ενάντια στους Αφροαμερικανούς και στην Lgtb κοινότητα, την επιρροή και το παλαιωμένο τρόπο σκέψης χριστιανικών ομάδων σε πολλές πολιτείες, το μεγάλο κίνημα ενάντια στον εμβολιασμό και τα ιδιαίτερα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μια πολιτεία, όπως η ξηρασία στην Καλιφόρνια από τους ανταποκριτές.

Μέσα σε 22 λεπτά – διάρκειας της εκπομπής- ο μέσος Αμερικανός μπορούσε να πάρει μια συνοπτική και σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην Αμερική. Ο στόχος του Jon Stewart και της ομάδας του ήταν διπλός .Να σε κάνει να γελάσεις αλλά παράλληλα και να σκεφτείς χωρίς λαϊκισμούς και ψευδοπατριωτισμούς. Η αντικειμενικότητα του και η έρευνα που γινόταν στα θέματα που καταπιανόταν το The Daily show είχε καταφέρει να κερδίσει και μερικούς άτυπους τίτλους, που δε συνηθίζονται σε μια πολιτική σατιρική εκπομπή. Σε έρευνα μάλιστα είχε αναδειχτεί μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές στο νεανικό κοινό. Στην ίδια έρευνα το κοινό του The Daily show είχε αναδειχθεί το πιο ενημερωμένο όσο αφορά τα γεγονότα, από το κοινό που ενημερωνόταν από άλλες ενημερωτικές πηγές .

Παρ όλη την δημοσιογραφική και ενημερωτική αξιοπιστία της εκπομπής αλλά και του ίδιους, ο Stewart πάντα θεωρούσε τον εαυτό του πρώτα από όλα, κωμικό.

Η σχολή Stewart
Το μοντέλο της πολιτικής σάτιρας που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Jon Stewart συνεχίστηκε και εξελίχθηκε επιτυχημένα από το πρώην συνεργάτη του The Daily show ,Stephen Colbert .Με τις ευλογίες του Comedy Central και του μεντόρα του, στο Colbert Report ο Stephen Colbert έπαιζε την περσόνα του εγωμανή, ελλειπή-ενημερωμένου συντηρητικού παρουσιαστή ειδήσεων παρωδώντας έμμεσα τους παρουσιαστές ειδήσεων των Fox News και ιδιαίτερα τον Bill o Reily ,που είναι ο πιο μεγαλύτερος εκφραστής των συντηρητικών απόψεων. Το The Colbert Report κατάφερε όχι μόνο να γίνει απλά μια προέκταση του The Daily show και της φιλοσοφίας του απέναντι στο συντηρητισμό και τις ιδέες του όπως τον ρατσισμό και την οπλοκατοχή αλλά κι πιο επιτυχημένη επειδή μιμούνταν με χιούμορ και υπερβολή ,το τρόπο αυτό σκέψης και ενημέρωσης. Κι ενώ πλέον ο Stephen Colbert θα αντικαταστήσει τον David Letterman στο CBS και o Jon Stewart αποχωρεί, ο John Oliver, πρώην συνεργάτης του The Daily Show και μερικός αντικαταστάτης του όταν εκείνος ήταν στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας, Rosewater ως σκηνοθέτης, θεωρείται ο πνευματικός συνεχιστής της συνταγής του. Μέσα από The Late Week show που προβάλλεται κάθε Κυριακή από τη HBO, ο John Oliver καταπιάνεται με θέματα που δε βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα.

Από την κριτική και την σάτιρα του Jon Stewart κανένας πολιτικός και τηλεοπτικό δίκτυο δε έχει γλιτώσει. Η κόντρες με το Fox News και κατά καιρούς με το CNN και το MSNBC έχουν αφήσει ιστορία, ενώ είναι από τους μεγαλύτερος πολέμιους του τρόπου σκέψης και πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων .Κι ενώ ο ίδιος έχει φιλελεύθερες απόψεις που συγκλίνουν με αυτές των Δημοκρατικών , δε σταμάτησε να είναι επικριτικός κι με αυτούς και με τον πρόεδρο Barack Obama. Κι αυτή είναι διαφορά αυτή τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους συναδέλφους του. Όπως έχει πει ο ίδιος «δε θα λογοκρίνω τον εαυτό μου για να παρηγορήσεις την άγνοια σου».

Ο Jon Stewart, αποχωρεί έχοντας αφήσει το στίγμα του στο κόσμο της τηλεόρασης αλλά και στις συνειδήσεις του αμερικάνικου κοινού . Είναι ο κωμικός, ο παρουσιαστής που δε θα δούμε δυστυχώς πότε σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα .

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]