Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες μας έμαθαν να ζητάμε. Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες τα παιδιά γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη και αυτός με τη σειρά του κάνει πραγματικότητα τα «όνειρα» των μικρών του θαυμαστών.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμίζει με δώρα. Οι γονείς κάνουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα «χατίρια» στα παιδιά. Τα εργοστάσια παιχνιδιών κάνουν τζίρους άνευ προηγουμένου, αφού τρέχουν για να φτιάξουν εκατομμύρια παιχνίδια για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους.

Τα  Χριστούγεννα είναι μια περίεργη γιορτή. Όλοι είναι χαρούμενοι. Ή καλύτερα όλοι πρέπει να είναι χαρούμενοι. Τα παιδιά γιατί στόλισαν στο σπίτι, τα δώρα τους πολλαπλασιάστηκαν  και πολύχρωμα λαμπάκια υπάρχουν παντού. Στις πλατείες υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που έχει βάλει ο κάθε Δήμος, μέχρι και παγοδρόμιο έχει τοποθετηθεί για να κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! Οι μεγάλοι γιατί πήραν τον μισθό συν το δώρο. Οι οικογένειες περιμένουν επισκέψεις σχεδόν κάθε μέρα και ο φούρνους δεν σταματά να ψήνει.

Αυτά στο κοντινό παρελθόν. Η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η χριστουγεννιάτικη εκδρομή στις πρωτεύουσες της Ευρώπης μετρατράπηκε σε βόλτα μέχρι το χωριό! Ελάχιστα σπίτια στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα και ακόμα πιο λίγα παιχνίδια είναι κάτω από αυτά. Οι πόρτες των σπιτιών είναι κλειστές. Όρεξη δεν υπάρχει, όπως και λεφτά για τραπέζια. Οι γονείς χαλούν πλέον χατίρι στα παιδιά τους. Το μόνο που μένει ίδιο στην μετά Τρόικα εποχή είναι τα γράμματα στον συμπαθητικό, κατά τα άλλα, Άγιο Βασίλη με την κόκκινη στολή και τα άσπρα γένια. Όμως, η ουσία του γράμματος δεν είναι η ίδια. Τα παιδιά, που γνωρίζουν την πραγματικότητα στα σπίτια τους. Γι΄αυτό δεν ζητούν παιχνίδια αλλά δουλειά!

Δουλειά για τον μπαμπά ή την μαμά. Αυτό είναι το γράμμα στον φανταστικό Άγιο Βασίλη. Μια θέση εργασίας και λεφτά για να περάσουν τυπικά τις γιορτές. Για να μπαίνει ένα εισόδημα στο σπίτι. Και δυστυχώς αυτό θα είναι το γράμμα και για τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα είναι το «όνειρο» των μικρών παιδιών. Η κρίση μας άλλαξε και αυτό!

Βέβαια, ο κάθε γονέας μπορεί να εξηγήσει στο παιδί του τι κόμμα ψήφιζε τόσα χρόνια και πώς και γιατί φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε την γαλοπούλα κοτόπουλο!

Αδάμ Τσίκουρας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]