Ο Ελληνικός ορισμός του μνημονίου είναι χαραγμένος με κόκκινα γράμματα στις συνειδήσεις του λαού, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι από τις λέξεις που έχουν ακούσει πολλάκις τα μικρά παιδιά τη στιγμή που οι ενήλικες γενιές ίσως να αγνοούσαν την ύπαρξη της σε τέτοια ηλικία. Όμως επειδή το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, ένα καλό, άλλο μνημόνιο υπογράφεται σήμερα στην Κύπρο μεταξύ της φιλοξενούσας, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας στην ουσία αφορά την επίσημη έκφανση της διάθεσης των χωρών για τριμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Διαφαίνεται λοιπόν, μέσω των περιφερειακών πολιτικών, η οικονομικής σημασίας σύμπραξη εντός της νοτιοανατολικής μεσογείου. Ξεκινώντας με παρθενικό έργο την, υπό της θάλασσας, καλωδίωση των Τριών χωρών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, από και προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το καλώδιο θα ποντιστεί έως τα 2.000m και το μήκος του θα φτάνει τα 1000km με ισχύ 2000MW. Κοστολογείται στα 1,5 δις € και αναμένεται να αποφέρει 17,5 δις €. Η περίοδος απόσβεσης ορίζεται περί τα 5 χρόνια. Τόσο η Αμερική όσο και η Ε.Ε. χαιρετίζει αυτή τη συμφωνία. Η τελευταία συμπεριλαμβάνει το εν λόγω έργο στα Projects of Common Interest (PCI) που αφορούν προγράμματα ενεργειακής αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι τίθεται υπό την αιγίδα της Ένωσης – πιθανή συγχρηματοδότηση –  ορίζεται και ως fast track, πράγμα που σημαίνει αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών.

mnimonio1

Το άνωθεν έργο είναι, όπως αναφέρθηκε, η αρχή της τριμερούς σχέσης. Άλλες ενεργειακές πηγές των συμβεβλημένων χωρών θα αξιοποιηθούν εντός του μνημονίου (θετικά φορτισμένη λέξη) συνεργασίας. Αυτό σημαίνει ένα έδαφος δεκτικό για επενδύσεις στους εκάστοτε τομείς, το οποίο με την σειρά του σημαίνει οικονομική δραστηριότητα που συνεπάγεται θέσεις εργασίας. Σε βάθος χρόνου φυσικά, αλλά ίσως αυτή ακριβώς είναι η οπτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι αλλιώς να κλαίς πάνω από το χυμένο γάλα και αλλιώς να ψάχνεις να βρεις από ποιο ποτήρι θα πιείς αύριο.

Κρίσιμο και οφείλει να τονιστεί, το είδος των επενδύσεων που θα προκύψουν. Είναι επενδύσεις με περιβαλλοντική συνείδηση – κάλλιο αργά παρά ποτέ – και θα συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και για τις τρεις χώρες. Αν η Ελλάδα μετατρέπεται σιγά σιγά σε ενεργειακό κόμβο, τότε πρέπει να τεθούν εν ενεργεία εσωτερικές ζητήσεις στο επίπεδο του Ανθρώπινου Κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει επιτέλους τα πανεπιστήμια να δικτυωθούν με την αγορά. Δεν υποστηρίζω πως πρέπει να γίνουν υποχείρια της αγοράς και να παράγουν ό,τι εκείνη τους προστάζει ΑΛΛΑ να συνεργαστούν με τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνολογίες. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να δημιουργηθούν Spin Off εταιρίες – τεχνοβλαστοί πανεπιστημίων-  που θα αναπτύσσουν καινοτομίες εμπνευσμένες από φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα.

 

Ένα μνημόνιο με τέτοια βάση και τέτοιες προδιαγραφές θα έπρεπε προ ετών να είχε υπογραφεί στη θέση των αναποτελεσματικών «μαύρων», αν θέλετε, μνημονίων της Ελλάδας. Ελπίζοντας ο νέος ορισμός της λέξης να εδραιωθεί και να αφήσει τον προηγούμενο στο παρελθόν, μια νέα συνεργασία σήμερα υπογράφεται από τους Γιώργο Λακκοτρύπη [Υπουργός Ενέργειας Κύπρου], Silvan Shalom [Υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών πόρων του Ισραήλ] και Γιάννη Μανιάτη [Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας].

Αυτή την υπογραφή τουλάχιστον ξέρουμε που την βάζουμε.

Νίκος Γκολφινόπουλος

Πηγές: www.eeb.org
www.capital.gr
www.enet.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]