Θα τους δεις στο τραίνο, να υψώνουν τη φωνή τους πάνω από τη βαβούρα με την ελπίδα ν’ ακουστούν. Θα έρθουν δίπλα σου διακριτικά όταν πίνεις καφέ και θα σου ευχηθούν “να ‘σαι καλά”, ακόμα κι αν δεν δώσεις προσοχή.

Είναι φαντάσματα της πόλης, που οργώνουν κάθε μέρα. Δεν έχουν ονόματα, είναι οι “κακομοίρηδες” του κόσμου αυτού που τους έλαχε να κουβαλήσουν το πιο δυσβάσταχτο φορτίο.

Για κάποιους ακόμα χειρότερα, είναι αυτοί που χαλάνε τη μόστρα του μαγαζιού κι ενοχλούν τους πελάτες, κατώτεροι, ας πρόσεχαν…

Πουλάνε 50 λεπτά το χαρτομάντιλο. Δε ζητούν ελεημοσύνη, αλλά να το αγοράσεις και να πληρώσεις όπως σε κάθε δουλειά τον κόπο τους.

Βγάζουν το μεροκάματο, με την ελάχιστη δυνατότητα που τους δίνει η Πολιτεία. 50 λεπτά δεν κάνει ούτε μια φρατζόλα ψωμί, αλλά αυτοί 50 λεπτά το δίνουν και σου λένε με αγωνία “δεν θέλω να κλέψω”.

Στα μάτια τους θα δεις τα βάρη από τις κακουχίες. Περισσότερο όμως, αντικρίζεις τη σκληρότητα της κοινωνίας πάνω στον αδύναμο. Αυτό θα πει ζούγκλα. Να πέφτει κάποιος κι εσύ να τον κλωτσάς μέχρι να τον αποτελειώσεις.

Παίρνω εδώ και 4-5 χρόνια χαρτομάντιλα από τους διάφορους πλανόδιους. Με κάποιους μιλήσαμε, μου είπαν την ιστορία τους. Άσχημα παιδικά χρόνια και φτώχεια από πάντα, αλλά και ιστορίες βγαλμένες από μια “κανονική” ζωή που έγινε ο χειρότερος εφιάλτης.

Ποτέ δεν μου ήταν άχρηστο ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Κάποιος φίλος που κρύωσε, μια μπύρα που έπεσε στο πάτωμα, η οθόνη από το λάπτοπ που ήθελε καθάρισμα.

Για μένα αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ούτε οι κακομοίριδες, ούτε οι περιθωριακοί που μου χαλάνε την αισθητική. Είναι αυτοί, που στη χειρότερη φάση της ζωής τους μ’ένα πακέτο χαρτομάντιλα με κάνουν μάγκα στις δικές μου “δυσκολίες”. Σ΄αυτούς τους ανθρώπους χρωστάω ν’ αγωνίζομαι. Γι΄αυτούς τους ανθρώπους αισθάνομαι υπεύθυνος που η κοινωνία μου δεν τους χωρά. Και διάολε χειμώνας έρχεται, κάτι πρέπει να κάνουμε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]