Με την καθημερινή τριβή μας με το othersidefootball.com ερχόμαστε πολύ συχνά σε επαφή με γεγονότα που αποδεικνύoυν περίτρανα το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει ένα κοινωνικό εργαλείο ικανό να λειτουργήσει ευεργετικά προς το σύνολο.

Έχουμε δει περιπτώσεις που η μπάλα λειτουργεί ως διαβατήριο για την έξοδο των παιδιών από την ανέχεια, ως μέσο κοινωνικής ένταξης και επανένταξης για άτομα που πολλές φορές χωρίς τη δική τους ευθύνη, έχουν τεθεί στο περιθώριο. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της ισπανικής Γρανάδα, η οποία δεν βρήκε χορηγό για τη φανέλα της και αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία για μία κατηγορία παιδιών που «πληρώνουν» τις αμαρτίες των γονιών τους, οι οποίοι καταλήγουν στη φυλακή.

Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη δημοπρασία και αυτός που θα δώσει το μεγαλύτερο ποσό θα βλέπει το όνομά του στη φανέλα. Στο τέλος της χρονιάς, όλα τα χρήματα θα διατεθούν στην εκστρατεία για την ενίσχυση των παιδιών. Τέτοιων ειδών πρότζεκτ υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πολλές μεγάλες ομάδες. Στην Αγγλία, κάθε σύλλογος έχει ξεχωριστό τμήμα που ασχολείται με την «κοινότητα».

Στην Ελλάδα, παρότι κατά καιρούς βλέπουμε μεμονωμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, λείπει ο οργανωμένος σχεδιασμός κοινωνικών δράσεων μέσω του ποδοσφαίρου. Οι οπαδικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είναι αρκετές φορές ουσιαστικότερες από αυτές των συλλόγων και των φορέων. Από τη στιγμή που και οι συγκυρίες είναι τέτοιες, οι δυνατότητες είναι πολλές. Ένα πρότζεκτ ικανό να δείξει το δρόμο, είναι το PAOK Action, το οποίο είναι δομημένο στα πρότυπα αρκετών ομάδων του εξωτερικού. Οι δράσεις του από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν και υπήρξε συμμετοχή της ΠΑΕ στην ενημερωτική καμπάνια για τη νόσο Alzheimer, είναι πολυεπίπεδες.

Αγγίζουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, παιδιά με προβλήματα υγείας, εθισμού και άλλα προβλήματα, μέχρι ζητήματα όπως η δενδροφύτευση, η συλλογή ρούχων και τροφίμων και πολλά ακόμα. Τελευταία δράση, η εκπλήρωση της επιθυμίας του μικρού Απόστολου. Τον Σεπτέμβριο ο Σαλπιγγίδης με τον Αθανασιάδη τον είχαν επισκεφτεί στην παιδογκολογική πτέρυγα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και εκείνος είχε υποσχεθεί ότι θα τους δει κάποια στιγμή από κοντά.

Η επιθυμία του έγινε πράξη και παραμονές του αγώνα με τη Βέροια βρέθηκε στην προπόνηση, γνώρισε τους παίκτες και τους άκουσε να του τραγουδούν για τα γενέθλιά του και να τον προσκαλούν στα επίσημα της Τούμπας για την αναμέτρηση με την Βέροια! Πόσο σημαντικό ρόλο, αλήθεια, μπορεί να διαδραματίσει αυτό και στη ψυχολογία των ίδιων των ποδοσφαιριστών; Πόσο πιο όμορφα θα συνεχίσουν την επόμενη μέρα την προπόνηση ή πόσο πιο ορεξάτοι θα μπουν στο γήπεδο ξέροντας ότι έχουν κάνει ευτυχισμένο ένα παιδί που η ζωή το έχει δοκιμάσει τόσο άδικα;

Μόνο να κερδίσουν έχουν και οι ίδιοι, αφήνοντας λίγη από τη λάμψη τους να διοχετευτεί σε τέτοια πρότζεκτ. Ένας ΠΑΟΚ που δείχνει να «μεγαλώνει» σε όλα τα επίπεδα δεν ξεχνά την προσφορά που οφείλει να έχει ένας σύλλογος του βεληνεκούς του προς την κοινότητα. Και σίγουρα μπορεί να δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους…

Θάνος Σαρρής

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]