Το 2016 βάλθηκε να επιβεβαιώσει, ακόμα και για τους πιο ορθολογιστές, τις δεισιδαιμονίες για τα δίσεκτα έτη. Πόλεμος στην Ανατολή, τρομοκρατικά χτυπήματα στη Δύση, αλλά και επιδημίες και αεροπορικά ατυχήματα και δεκάδες θάνατοι σημαντικών πολιτικών προσώπων, τραγουδιστών, ηθοποιών, συγγραφέων, αθλητών.

Θυμόμαστε έξι αντίο που είπαμε τη χρονιά που φεύγει, κάνοντας μια αναδρομή από το τέλος προς την αρχή.

Carrie Fisher

Πριν ένα χρόνο η Δύναμη ξύπνησε. Η έβδομη ταινία Star Wars προβάλλεται, δέκα χρόνια μετά το Star Wars III, την τελευταία -κατά σειρά έκδοσης- ταινία. Η πριγκίπισσα Λέια έγινε γνωστή ακόμα και σε αυτό το κοινό που δεν ήταν μυημένο στον κόσμο του Star Wars μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αποχαιρετήσαμε την ηθοποιό και συγγραφέα Carrie Fisher, γνωστή ως πριγκίπισσα Λέια, στις 27 Δεκεμβρίου 2016, μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο που είχε κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης. Εκτός από το ρόλο που την καθιέρωσε ως ηθοποιό, υποστήριξε την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας, αφότου διαγνώστηκε η ίδια με διπολική διαταραχή, ενώ μιλούσε ανοιχτά για τα θέματα εξάρτησης που είχε από πολύ νεαρή ηλικία και τα οποία αποτύπωσε στο ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Postcards from the Edge”, που αργότερα γυρίστηκε σε ταινία, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ.

 

George Michael

Ακόμα και στις τελευταίες μέρες του το 2016 μας επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ανήμερα τα Χριστούγεννα, αποχαιρετήσαμε τον George Michael, σε ηλικία 53 ετών. Μια από τις καλύτερες φωνές της ποπ μουσικής. Ξεκίνησε από το συγκρότημα Wham! το 1981 και κατέκτησε αμέσως την κορυφή των αμερικάνικων charts και όχι μόνο. Επιτυχημένος ήδη από τα 20 χρόνια του, δε δίστασε να μιλήσει πολιτικά, ούτε να δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλος το 1998, όταν ήρθε στη δημοσιότητα σκάνδαλο για σύλληψή του από μυστικό αστυνομικό για «άσεμνες πράξεις» σε δημόσια τουαλέτα του Beverly Hills. Ανθρωπιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταλαντούχος, χωρίς κομπλεξισμούς, έκανε πράξη την αυτοδιάθεση του σώματός του.

 

Fidel Castro

Σε άλλο κλίμα, πέρα από τα φώτα των 80’s, στην επανάσταση που ενέπνευσε τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις της δεκαετίας του ’60. Την Πρωτοχρονιά του 1959 ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την Κούβα. Λίγες μέρες μετά, ένας 32χρόνος επαναστάτης γίνεται πρωθυπουργός της χώρας. Στις 25 Νοεμβρίου 2016, αποχαιρετήσαμε τον Comandante Fidel Castro. Πριν φύγει από τη ζωή φρόντισε να αξιοποιήσει κατά το βέλτιστο τρόπο το χρόνο που του δόθηκε. Το όνομά του γράφτηκε στα βιβλία της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στόλισε τοίχους και βαγόνια τραίνων σε κάθε γωνιά της γης. Ο θάνατός του δίχασε τους πολιτικούς ηγέτες και τα ΜΜΕ. Ο Κάστρο δεν ήταν απλά ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ενάντια στην διεφθαρμένη δικτατορία του Μπατίστα. Σε μια εποχή που οι επαναστατικές ιδέες δεν γνωρίζουν την παλιά τους αίγλη, ο Κάστρο ενσάρκωνε την επανάσταση.

 

Leonard Cohen

Το Νοέμβριο γίνεται γνωστή η απώλεια ενός ακόμα σπουδαίου συγγραφέα, συνθέτη και τραγουδιστή. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, με τίτλο “You Want It Darker”, στις 11 Νοεμβρίου φεύγει από κοντά μας, αφού μας χόρεψε μέχρι το τέλος της αγάπης, ο Λέοναρντ Κοέν. Νωρίτερα, στις 28 Ιουλίου πεθαίνει η αγαπημένη του Marianne Ilhene, η οποία ήταν σύντροφός του για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’60 και υπήρξε η έμπνευση για τα τραγούδια «So Long, Marianne» και «Bird On The Wire».

“Αντίο, παλιά μου φίλη. Ατέλειωτη αγάπη. Θα σε δω πιο κάτω, σε τούτον το δρόμο.”
Της έγραφε στην τελευταία του επιστολή.

Θάνος Ανεστόπουλος

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η ελληνική ροκ σκηνή αποχαιρέτησε το Θάνο Ανεστόπουλο. Το κοινό του ξαφνιάστηκε δυσάρεστα το καλοκαίρι του 2015 όταν δημοσιοποίησε τη μάχη που έδινε για τη ζωή του. Ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν γεμάτος δημιουργικότητα και πολλή αγάπη από τον κόσμο που άκουγε τα τραγούδια του και από το συγκρότημα μέσα από το οποίο έγινε γνωστός, τα “Διάφανα Κρίνα”. Αν και το συγκρότημα είχε διαλυθεί ξαναενώθηκε στη σκηνή της Τεχνόπολης για δύο συναυλίες. Ο καταραμένος ποιητής που ομόρφαινε τη μελαγχολία μας δεν είναι πια εδώ.

 

David Bowie

Στην αυγή του 2016, στις 10 Ιανουαρίου, αποχαιρετήσαμε έναν από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο Ντέιβιντ Μπάουι έφυγε από κοντά μας, αφού μας παρέδωσε την τελευταία του δουλειά με τίτλο “Blackstar”. Ενεργός μουσικά μέχρι τέλους. Σαν διάττοντας αστέρας που αφήνει πίσω του τη λάμψη του και εξαφανίζεται. Εκατοντάδες θαυμαστές και καλλιτέχνες εκδήλωσαν την αγάπη και το θαυμασμό τους. Οι περισσότερες εικαστικές εκφράσεις ήταν εμπνευσμένες από το εξώφυλλο του εμβληματικού άλμπουμ Aladdin Sane, στο οποίο ο Bowie απεικονίζεται με έναν κεραυνό ζωγραφισμένο στο πρόσωπο.

Καθώς έγραφα αυτό το αφιέρωμα περνούν από το μυαλό μου όλοι και όλες οι επώνυμοι και ανώνυμοι και οι επώνυμες και ανώνυμες που έμειναν απέξω, η μητέρα της Carrie Fisher, επίσης ηθοποιός, Debbie Reynolds, ο Prince, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Κρόιφ, ο Μοχάμεντ Άλι, η θρυλική χορωδία του Κόκκινου Στρατού που ξεκληρίστηκε με τραγικό τρόπο ανήμερα τα Χριστούγεννα, αλλά και ο κλόουν από το Χαλέπι, ο άντρας που προσπαθούσε να κάνει τα παιδιά να νιώσουν πιο άνετα στο ανταρτοκρατούμενο μέρος του Χαλεπιού στη Συρία.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]