Στις 20 Απριλίου ξεκινάει, μια μέρα πριν την επέτειο του πραξικοπήματος της Χούντας των Συνταγματαρχών και μετά από πολλές καθυστερήσεις, η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ήδη πολλοί κατηγορούμενοι αποφύλακίζονται λόγω της περάτωση του δεκαοχτάμηνου. Η σύλληψη των στελεχών της οργάνωσης, ήρθε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Πάυλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι.

Την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Προ.Πο. Νίκου Δένδια, διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τριαντα δύο δικογραφίες, που αναφέρονταν στη δράση της οργάνωσης από τον Αύγουστο του 2012. Ενα διάστημα, δηλαδή, λίγο μεγαλύτερο από ένα χρόνο. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν καταδείκνυαν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης σε επίπεδο δράσης, αλλά και αποκαλύψεις που είχαν να κάνουν με τη στρατιωτική δομή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τομεάρχης Νίκαιας Γεώργιος Πατέλης, εμφανίζεται να ενημερώνει πλήρως το βουλευτή Γιάννη Λαγό για τις δράσεις των ταγμάτων εφόδου.

photo mixaloliakos

Για πρώτη φορά, πέφτει το θεσμικό προσωπείο της Χρυσής Αυγής. Η πραγματική εικόνα, που ήταν γνωστή μόνο για λίγους μέχρι εκείνη τη στιγμή, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η δράση της οργάνωσης στο δρόμο είναι πλέον φανερή. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική πολιτική καμπή, για την πορεία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Καταρχάς γιατί μπορούμε να ελπίζουμε, πως οι δράστες των επιθέσεων και των δολοφονιών, δε θα πέσουν άλλη μια φορά στα μαλακά. Επιπλέον, αν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης καταδικαστούν για ηθική αυτουργία στη δράση της, μπορούμε να μιλάμε πλέον για ναζιστική οργάνωση, από τη στιγμή που οι πολιτικοί εκφραστές της, καθοδηγούσαν ρατσιστικά εγκλήματα ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.

Πιάνοντας το νήμα της θεσμικής της δράσης, η Χρυσή Αυγή είχε προφανής σχέσεις με το βαθύ κράτος. Σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το 40% -50% του αστυνομικού σώματος ψήφισε Χρυσή Αυγή. Εξίσου προφανής για όποιον παρακολουθεί την κοινοβουλευτική δράση της οργάνωσης είναι και η σχέση της με τον εφοπλιστικό κόσμο. Με πολλές επερωτήσεις έχει υποστηρίξει την φοροαπαλαγή των ελλήνων εφοπλιστών, ενώ λίγο πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σχεδίαζαν τη δημιουργία σωματείου στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φιλικό προς την εργοδοσία. Αυτό έγινε γνωστό με βίντεο που διέρρευσε στο youtube.

photo perama

Στο βίντεο προαναγγέλονταν και η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Σε ότι αφορά την προνομοιακή της μεταχείρηση από τη δικαιοσύνη, είναι επίσης σαφής, από τις τόσες αναβολές για δίκες που είχαν να κάνουν με ρατσιστικές επιθέσεις, ακόμα και από την τελευταία δίκη του Κασσιδιάρη. Ωστόσο εδώ έπαιξε ρόλο η ανοχή της κυβέρνησης. Το βίντεο με το Μπαλτάκο είναι μία απόδειξη της καλής συνεργασίας τους.

ÁÈÇÍÁ - ÊÁÔÁÈÅÓÇ ÔÁÊÇ ÌÐÁËÔÁÊÏÕ ÓÔÏÍ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁ (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)

Σε μια επίδειξη κουτοπονηριάς, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιδόθηκε σε επίθεση φιλίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Δευτέρα, στην τοποθέτησή του στη βουλή. Η τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου προκάλεσε μάλιστα το ειρωνικό σχόλιο του Αντώνη Σαμαρά προς τον Αλέξη Τσίπρα, με το Μιχαλολιάκο να υπενθυμίζει στο Σαμαρά ότι άλλη ήταν η κυβέρνηση με την οποία κυρίως συνεργαζόταν η Χρυσή Αυγή. «Θα θυμίσω -πριν αναφερθώ στο αν υπάρχει αυτή η υποστήριξη ή όχι- ότι στην εποχή Μπαλτάκου εδώ, σε αυτήν τη Βουλή, ήθελε να περάσει έναν νόμο η Νέα Δημοκρατία για τους ιεροδιδάσκαλους στη Θράκη και το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούσε, διαφώνησε. Και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πέρασε το νομοσχέδιο. Μας το είχαν ζητήσει αυτό, κρίναμε ότι είναι εθνικώς πρέπον και το είχαμε ψηφίσει.», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρα.

Φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή επιδιώκει την ανεκτική στάση και αυτής της κυβέρνησης. Εν αναμονή της μεγάλης δίκης, που αναμένεται να τραβήξει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον και οι λεπτομέριες ακόμα έχουν το δικό τους νόημα. Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν, η δίκη της Χρυσής Αυγής να διεξαχθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, στη γυναικεία πτέρυγα. Οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων και πολιτών είναι έντονες, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης φόρτισης της περιοχής, αλλά κυρίως λόγω της γειτνίασης των φυλακών με σχολικές μονάδες. Δεδομένου μάλιστα ότι η δίκη αναμένεται να διαρκέσει πολύ, είναι βέβαιο ότι παράλληλα με τη διεξαγωγή της δίκης, θα διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποιες από αυτές. Παρέμβαση έγινε και από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η περιοχή έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι η Β Πειραιά είναι ένα μέρος που σηματοδοτεί βιωματικά όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, οι επιθέσεις σε Αιγύπτιους ψαράδες και μαζί με όλα αυτά τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που αποτελούσαν το επιχειρησιακό κέντρο της οργάνωσης. Η περιοχή είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Η παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης ήταν έντονη και συνεχίζει να είναι ακόμα και μετά τη δολοφονία. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια δίκη θα δημιουργήσει τεταμένο κλίμα.

«Αθώοι, υπό την ένοια του κατηγορητητίου», « Nicht schuldig im Sinne der Anklage». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησαν οι ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης για να υπερασπιστούν τα εγκληματά τους. Η φράση, όπως γράφει ο Δημήτρης Ψαράς σε μια συνοπτική έκδοση με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη», σημαίνει ότι έπραξαν τα εγκλήματα αυτά ακολουθώντας το δικό τους αξιακό πλαίσιο. Θα ακολουθήσει την ίδια στάση άραγε και η Χρυσή Αυγή ή θα διαχωρίσει τη θέση της από τους δράστες των δολοφονιών, αρνούμενη έτσι και τη σχέση της με τη ναζιστική ιδεολογία; Οψόμεθα… Το σίγουρο είναι ότι είναι μια ευκαιρία και για την κυβέρνηση να δόσει ένα διαφορετικό στίγμα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μέσω των πολιτικών πιέσεων προς τη δικαιοσύνη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]