Ενθαρρυντικά νέα προέκυψαν για όλους τους Έλληνες απατεώνες, που είχαν φοβηθεί μετά από τις εντυπωσιακές συλλήψεις και προφυλακίσεις των τελευταίων μηνών. Το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η δικαιοσύνη μπορεί πράγματι να λειτουργήσει – έστω για λίγες, κραυγαλέες περιπτώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών που φοροδιέφευγαν ή δεν κατέβαλλαν ασφαλιστικές εισφορές, προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία και αφήνοντας απλήρωτους εκατοντάδες εργαζομένους. Τα πράγματα μπήκαν σε τάξη με τις αθωωτικές αποφάσεις για τον Ανδρέα Κουρή και την Ελένη Τεγοπούλου, οι οποίοι κατηγορούνταν για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Το όνομα Κουρής είναι συνώνυμο του τηλεοπτικού σταθμού Alter(και της “Αυριανής”, και του KontraChannel, μεταξύ άλλων). Για όσους πάει καιρός που πέταξαν την τηλεόρασή τους, το Alter ήταν εκείνο το γραφικό κανάλι με τον Χατζηνικολάου, τον Χαρδαβέλλα και τον Αυτιά, που έβλεπε μανιωδώς η γιαγιά σας. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Alterδεν εκπέμπει πια, γιατί οδηγήθηκε στην πτώχευση, αφήνοντας 700 εργαζόμενους άνεργους – αφού τους είχε αφήσει απλήρωτους για μήνες. Η οικογένεια Κουρή προχώρησε ανενόχλητη στη δημιουργία του KontraChannel– είναι αυτό που βλέπει τώρα μανιωδώς η γιαγιά σας.

Από 25% περίπου των μετοχών του Alter κατέχουν ο Γιώργος Κουρής, ο γιος του Ανδρέας Κουρής και η εταιρία Μοντέρνοι Καιροί Α.Ε.Ε., της οικογένειας Γιαννίκου. Ο Γ. Κουρής κατηγορείται για χρέη προς το δημόσιο ύψους 300.000 Ευρώ. Η δίκη του έχει αναβληθεί δύο φορές. Ο Κώστας Γιαννίκος είναι προφυλακισμένος για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 2 εκατομμυρίων Ευρώ. Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Ανδρέας Κουρής είχε καταδικαστεί για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Alterύψους 9 εκατομμυρίων Ευρώ. Τότε του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά βέβαια με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 11.000 Ευρώ. Ξέρω περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αντίστοιχες ποινές για πέντε γραμμάρια “φούντα”, αλλά πάμε παρακάτω.

Μετά από νέα δίωξη, ο Κουρής juniorσυνελήφθη και πάλι για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών – επρόκειτο για άλλη πράξη εισφοράς, αυτή τη φορά ύψους 1,4 εκατομμυρίων. Το δικαστήριο αποφάσισε να πρωτοτυπήσει και να μην τηρήσει καν τα προσχήματα: αντί να επιβάλλει κάποιο πρόστιμο της πλάκας, αθώωσε τον κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, “το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό που προβάλλει ο επιχειρηματίας, ότι ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης δεν έχει ποινική ευθύνη”. Με άλλα λόγια, επειδή τυπικά δεν αποφάσιζε ο ίδιος ο Ανδρέας Κουρής για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, είναι αθώος.

Ας το κάνουμε ακόμα πιο απλό: έχεις μια επιχείρηση, διορίζεις ένα Δ.Σ. στο οποίο δεν αναλαμβάνεις εκτελεστικό ρόλο, ώστε να μη φέρεις ποινικές ευθύνες, την αφήνεις να βουλιάξει με χρέη σε εργαζόμενους, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, και συνεχίζεις ανενόχλητος με νέες επιχειρηματικές περιπέτειες. Καθώς φαίνεται, ο νόμος το επιτρέπει.

Η περίπτωση της Ελένης Τεγοπούλου είναι όχι απλώς παρόμοια, αλλά “καρμπόν”: κατέχει 25,17% της “Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.”, ενώ η αδερφή της Μάνια το 25,18%. Η εταιρία εξέδιδε την Ελευθεροτυπία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 – αναγκάστηκε να αναστείλει την κυκλοφορία της όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, όντας απλήρωτοι επί πέντε μήνες. Τελικά, με χρήση διάφορων νομικών και οικονομικών τεχνασμάτων, η ιστορική εφημερίδα επανακυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες – χωρίς φυσικά να έχουν εξοφληθεί οι οφειλές στους εργαζόμενους.

 

Η Ελένη Τεγοπούλου συνελήφθη για χρέη περίπου 350.000 Ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ως αντιπρόεδρος της “παλιάς” Ελευθεροτυπίας. Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι “τα χρέη υπάρχουν, δεν σβήνονται, αλλά δεν μπορεί να είναι εκείνη υπεύθυνη για αυτά”. Στη δίκη, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της λέγοντας πως “είθισται οι ιδιοκτήτες να εμφανίζονται ως μη εκτελεστικά μέλη για να γλυτώνουν τις ποινές” και χαρακτηρίζοντας πλασματικό το ΦΕΚ όπου ορίζονται οι ρόλοι των μελών του Δ.Σ.. Το δικαστήριο, όμως, την αθώωσε, κρίνοντας ότι “εκ της θέσεως της δεν είχε την ευθύνη για την οφειλή”.

Συμπερασματικά, για τη μεν υπόθεση του Alterθα μπορεί να τιμωρηθεί ουσιαστικά μόνο ο Κώστας Γιαννίκος (ως διευθύνων σύμβουλος), για τη δε Ελευθεροτυπία η Μάνια Τεγοπούλου (ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος). Και στις δύο περιπτώσεις, τα περιουσιακά στοιχεία των υπόλοιπων κύριων μετόχων θα μείνουν ανέπαφα και οι εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι απλήρωτοι.

Όπως είχε πει και ο Τάσος Παππάς (πρώην συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, νυν της Εφημερίδας των Συντακτών), πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα με χρεοκοπημένα μέσα, των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν πάμπλουτοι – και ελεύθεροι.

ΥΓ. Για να συμπληρωθεί το μπαράζ υποθέσεων που καταλήγουν σε αθωωτικές αποφάσεις παρότι πρόκειται για περιπτώσεις “νιάου-νιάου στα κεραμίδια”, ο Μάκης Ψωμιάδης απαλλάχθηκε από την κατηγορία του παράνομου στοιχηματισμού. Είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για στοιχήματα που έβαλε σε αγώνες της Καβάλας. Το μόνο που χρειάστηκε να πει ήταν ότι δεν είχε μετοχική σχέση με την ομάδα, αφού μεγαλομέτοχος δεν ήταν ο ίδιος, αλλά… ο γιος του. Πού την είδατε την σχέση;

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]