Μία αιγυπτιακή εταιρεία έγινε η πρώτη στην χώρα που δίνει μονοήμερη άδεια επ’ αμοιβή σε γυναίκες για την περίοδό τους.

Μέλη καμπάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισαν την κίνηση και κάλεσαν την κυβέρνησή τους να εισηγηθεί ένα αντίστοιχο μέτρο.

Οι εργαζόμενες στο “Shark and Shrimp”, ένα ψηφιακό πρακτορείο μάρκετινγκ με βάση το Κάιρο, δεν θα χρειάζεται να παρέχουν ιατρική βεβαίωση ότι έχουν ιδιαιτέρως επώδυνη περίοδο.

«Είναι μια επιλογή για όλες τις εργαζόμενες να διαλέξουν ποια μέρα της περιόδου τους θα είναι η άδειά τους», δήλωσε η Rania Youssef, η επικεφαλής ανθρωπίνων πόρων της εταιρείας.

Εμπιστευόμαστε τους εργαζόμενούς μας εκατό τοις εκατό και ξέρουμε ότι δεν θα καταχραστούν αυτήν την απόφαση. Αρχικά οι εργαζόμενοι ήταν σοκαρισμένοι και αμήχανοι, καθώς δεν είναι σύνηθες να μιλούν ελεύθερα για το θέμα εδώ στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

«Ωστόσο, αφότου κατάλαβαν ότι το μέτρο παρέχει εμπιστευτικότητα σε όλες τις γυναίκες ώστε να διατηρήσουν κρυφές τις ημέρες της περιόδου τους με την υπεύθυνη του τμήματος ανθρωπίνων πόρων, ήταν ευχαριστημένες που το “Shark and Shrimp” δεν ασχολείται μόνο με την εργασιακή τους αποδοτικότητα, αλλά και με την ανθρώπινη υπόστασή τους. »

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Mohamed Naiem, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο αφού διάβασε ιατρικά άρθρα σχετικά με τους πόνους της περιόδου και παρατηρώντας ότι πολλές γυναικείες οργανώσεις καλούσαν για αμειβόμενη απουσία κατά την έμμηνο ρήση, δήλωσε εκπρόσωπος.

Κάποιοι Αιγύπτιοι χλεύασαν την έννοια της εμμηνορροϊκής άδειας – με την εταιρεία να αντιμετωπίζει «πολλά προσβλητικά και σαρκαστικά σχόλια» – ωστόσο άλλοι χαιρέτισαν την απόφαση. Η κίνηση έρχεται μετά από πρόσφατη πρόταση από Αιγύπτιες δημοσιογράφους στο πλαίσιο καμπάνιας ώστε οι γυναίκες της χώρας να δικαιούνται εμμηνορροϊκή άδεια.

Η εμμηνορροϊκή άδεια αναγνωρίζεται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Ζάμπια. Κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην Ινδία έχουν επίσης εισάγει παρόμοια μέτρα.

Στη Νότιο Κορέα, οι γυναίκες μπορούν να διεκδικήσουν πρόσθετη αμοιβή αν δεν χρησιμοποιήσουν την εμμηνορροϊκή τους άδεια την οποία δικαιούνται.

Το 2015, η Ζάμπια έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που καθιέρωσε νομικά το δικαίωμα των γυναικών στην εμμηνορροϊκή άδεια, παρέχοντάς τους μία ημέρα ανά μήνα, όταν έχουν περίοδο.

Ο εργασιακό νόμος του κράτους, που επιτρέπει στις υπαλλήλους να λάβουν μια μέρα άδεια τον μήνα, είναι γνωστός ως «ημέρα της μητέρας» παρότι αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως αν έχουν τέκνα.

Η Ιαπωνία παρέχει διατάξεις εμμηνορροϊκής άδειας από το 1947, όταν ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε οποιαδήποτε γυναίκα με επώδυνη περίοδο ή με εργασία που μπορεί να επιδείνωνε τους πόνους της περιόδου να λείψει από την εργασία της.

Η Νότιος Κορέα χορήγησε στις γυναίκες εμμηνορροϊκή άδεια το 2001 αλλά το μέτρο έχει έκτοτε δεχθεί κριτική από άνδρες που το αντιλαμβάνονται ως ένα είδος αντίστροφης διάκρισης.

Η Ιταλία επιχείρησε να εισάγει παρόμοια νομοθεσία πέρυσι, η οποία θα την έκανε το πρώτο δυτικό κράτος με επίσημη πολιτική «εμμηνορροϊκής άδειας» για τις εργαζόμενες γυναίκες, αλλά απέτυχε να ψηφιστεί.

Η Amika George, μία 19χρονη φοιτήτρια που ίδρυσε την καμπάνια «Ελεύθερες/Δωρεάν περίοδοι» ( “Free Periods” ), καλεί το Η.Β. να εισάγει την εμμηνορροϊκή άδεια.

Δήλωσε: «Θα ήταν εξαιρετικό. Όσα περισσότερα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αναγνωρίσει τι περνούν οι γυναίκες κάθε μήνα, τόσο το καλύτερο. Οι υπόλοιπες χώρες ανοίγουν τον δρόμο προς τα εμπρός.»

«Η εμμηνορροϊκή άδεια θα βοηθούσε να εξισωθεί το πεδίο σε όρους ευκαιριών που έχουν άνδρες και γυναίκες στην εργασία. Οι γυναίκες έχουν πολλά εμπόδια και οι περίοδοί τους μπορεί να είναι κάτι που τις εμποδίζει να συμμετέχουν στον εργασιακό χώρο.»

«Ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι περίοδοι θεωρούνται ντροπιαστικές και ενοχλητικές. Συζητώντας τις στον χώρο εργασίας βοηθά να σπάσουν οι προκαταλήψεις. Δεν υπάρχει λόγο οι γυναίκες να νιώθουν αμηχανία ή ντροπή.»

Η υποστηρίκτρια της καμπάνιας υποστήριξη ότι είναι «κάπως μη ρεαλιστικό» να σκεφτεί κανείς ότι ένα παρόμοιο μέτρο μπορεί να εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά προσέθεσε ότι ίσως «κάποια μέρα» ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Πηγή: Independent

Μετάφραση: Αλέξανδρος Βάκουλας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]