Του Δημήτρη Τσίρκα

Το πολιτικό πρόσημο μίας συγκέντρωσης δεν προκύπτει από το άθροισμα των πολιτικών ή κοινωνικών ταυτοτήτων όσων συμμετείχαν σε αυτή. Ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο για το μακεδονικό συμμετείχε και λαϊκός κόσμος που δεν ψηφίζει Χρυσή Αυγή, ούτε καν ίσως ΝΔ, δεν αρκεί για να του δώσει προοδευτικό στίγμα. Διαφορετικά οτιδήποτε κάνουν οι λαϊκοί άνθρωποι είναι προοδευτικό, όπως για παράδειγμα ο φασισμός του μεσοπολέμου, η κοινωνική βάση του οποίου ήταν μικροαστικά και εργατικά στρώματα.

Το αντίθετο ισχύει, οι πολιτικές ταυτότητες (και) των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι αναλλοίωτες ουσίες, διαμορφώνονται στο πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού, στις θέσεις που παίρνουν κάθε φορά στα πολιτικά επίδικα της συγκυρίας. Από αυτή την άποψη, ούτε συμπαγείς είναι, ούτε σταθερές. Το ότι κάποιος ψήφισε αριστερό κόμμα στις εκλογές, ή συμμετείχε σε κάποιες απεργίες δεν τον κατατάσσει αυτόματα και διά βίου στο προοδευτικό στρατόπεδο, όπως δεν τον κατατάσσει και η ταξική του θέση. Υπό κατάλληλες συνθήκες ο ίδιος άνθρωπος μπορεί και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, να πυκνώσει τις τάξεις της πιο μαύρης και αντιδραστικής δεξιάς.

Το χθεσινό συλλαλητήριο δεν ήταν ένα αυθόρμητο, οριζόντιο γεγονός. Τον τόνο δεν τον έδωσαν οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες. Είχε οργανωτές και ηγεσία και αυτοί ήταν που έδωσαν και το πολιτικό του στίγμα το οποίο ήταν ξεκάθαρα εθνικιστικό και ακροδεξιό. Αυτό προκύπτει από το ποιοι ήταν στην εξέδρα, ποιοι μίλησαν και κυρίως από το τι είπαν αυτοί που μίλησαν. Το περιεχόμενο των περισσότερων ομιλιών ήταν ακροδεξιό και επιθετικό, ψεκασμένο και εθνικιστικό. Οι χρυσαυγίτες και διάφοροι άλλοι ναζί δρούσαν σαν το ψάρι μέσα στο νερό στη συγκεκριμένη μάζωξη και την χρησιμοποίησαν ως κάλυψη για να εξαπολύσουν πολλές επιθέσεις εναντίον κοινωνικών χώρων. Το ίδιο το αίτημα τέλος, του συλλαλητηρίου, το να επιβάλλει δηλαδή ένα κράτος (το ελληνικό) το πώς θα ονομαστεί ένας άλλος λαός είναι εθνικιστικό και επιθετικό.

Ας λείπουν λοιπόν οι παραινέσεις να μη χαρακτηρίζουμε ακροδεξιούς όλους όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συγκέντρωση. Δεν τους χαρακτηρίζουμε αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα από το γεγονός πως η συγκέντρωση ήταν ξεκάθαρα ακροδεξιά με έντονες φασιστικές πινελιές. Όσοι το παραβλέπουν επικαλούμενοι την αγνή καταγωγή μέρους του πλήθους το μόνο που κάνουν είναι να ξεπλένουν την ακροδεξιά και να σπέρνουν σύγχυση σε εκείνους που οφείλουν να την αντιπαλέψουν.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]