Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο Φιλότεχνος Σύλλογος Διαλόγου η ομάδα εφέδρων και φίλων των Ειδικών Δυνάμεων «Ιερός Λόχος 2012» διέκοψε στιγμιαία την παράσταση «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό θέατρο, παραγωγής του ΚΘΒΕ και σκηνοθεσίας της Ιούς Βουλγαράκη. Προσαρμοσμένο από το θεατρικό έργο “Incendies” του Καναδολιβανέζου συγγραφέα και σκηνοθέτη Wajdi Mouawad, φαίνεται να κέντρισε το ενδιαφέρον των ανταγωνιστών της Ελένης Λουκά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο ιστολόγιο της ομάδας, το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε ύβρεις κατά των ιερών και οσίων.

«Πράγματι, λίγα μόλις λεπτά αφού ξεκίνησε η θεατρική παράσταση, ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά τον ηθοποιό που υποτίθεται υποδύεται το παιδί μιας που έχει πεθάνει ενώ ακούει την διαθήκη της στον συμβολαιογράφο, να φωνάζει δημόσια και προκλητικά τις παραπάνω βλασφημίες.»

Δεν θέλουμε να φανταστούμε το δράμα τους αν το επίμαχο σημείο δεν ήταν μερικά λεπτά μετά την έναρξη, αλλά σε κάποια επόμενη πράξη του έργου, οπότε θα έπρεπε να περιμένουν καρτερικά για να εκραγούν.

Η δυσαρέσκειά τους εκφράστηκε με φράσεις όπως «Αυτό είναι τώρα θέατρο;», κάτι που θα μπορούσε να έχει πει απογοητευμένος σκηνοθέτης με cast σε συγγενείς τους παραγωγού, και «να μάθεις να σέβεσαι αυτά που πιστεύει ο άλλος», one-liner που προσφέρεται απλόχερα από μαμάδες σε παιδιά του δημοτικού που είναι ΟΦΗ εκτός Κρήτης.

Στη συνέχεια ένας από τους παρεμβαίνοντες εκφράζει την ειλικρινή απορία «Ο μουσουλμάνος συγγραφέας, έτσι έκανε, έβριζε τον Αλλάχ;», σπέρνοντας έκπληξη στους συντρόφους του, που εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί να παρέμβουν και σε βιβλιοπωλεία στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ο άριστος οικονομικός σχεδιασμός τους όλου εγχειρήματος, καθώς η παρέμβαση έγινε ημέρα Τετάρτη, οπότε τα εισιτήρια κοστίζουν μόνο 5€. Με 3 άτομα να φωνασκούν χαμηλά και ένα άτομο να βιντεοσκοπεί από τα όπισθεν της πλατείας, σημαίνει ότι ένα εικοσαρικάκι για 2 λεπτά φασαρίας έκανε τη δουλειά.

Αργότερα στο θέατρο έφτασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς αργότερα να προβούν σε προσαγωγές. Μετά την αποχώρηση των παρεμβαίνοντων, η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά.

Ο κ. Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, παρών στο θέατρο την ώρα του περιστατικού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Δεν λογοκρίναμε πότε κανένα θεατρικό κείμενο . Η τέχνη δεν λογοκρίνεται», χωρίς να σχολιάσει κάτι περεταίρω.

Εμείς να πούμε ότι τα απογεύματα Τετάρτης ενδείκνυνται για θέατρο, ιδανικά για όσους πιστεύουν ότι η Τέχνη είναι πιο δυνατή από τις προσπάθειες χειραγώγησής της.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]