Είναι αποτρόπαιο, ήταν ένας καλός άνθρωπος, το λάθος του ήταν ότι πάλευε κατά της παράνομης εξαγωγής άμμου

Ένας ακτιβιστής από το Tabasco που αγωνιζόταν για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της μαϊμούς του γένους Alouatta βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα στην Chiapas.

Το σώμα του José Luis Álvarez Flores βρέθηκε στην Calatraba, μια κοινότητα στο δήμο του Palenque. Ο 64χρονος ακτιβιστής είχε πυροβοληθεί τουλάχιστον πέντε φορές.

Ο ακτιβιστής José Luis Álvarez.

Ο Álvarez είχε δημιουργήσει ένα καταφύγιο 345 εκταρίων για τη μαϊμού του γένους Alouatta στο Tabasco, στο δήμο Emiliano Zapata, το 2012. Περίπου 100 μαϊμούδες όπως και ιγκουάνα και γυμνόλαιμοι ερωδιοί-τίγρης (είδος της οικογένειας των ερωδιών) βρίσκουν στο καταφύγιο το φυσικό τους σπίτι.

Πρόσφατα, ο Álvarez είχε καταδικάσει πολλές φορές την παράνομη εξαγωγή άμμου και πετρών από τον ποταμό Usumacinta.

Ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του Tabasco Miguel Pérez είπε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι ο ακτιβιστής είχε ζητήσει την προστασία των αρχών καθώς είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του, αλλά μάταια. Απειλητικά μηνύματα κατά της οικογένειας του Álvarez και άλλων περιβαλλοντικών ακτιβιστών βρέθηκαν μαζί με το σώμα του νεκρού, πρόσθεσε.

“Είναι αποτρόπαιο, ήταν ένας καλός άνθρωπος, το λάθος του ήταν ότι πάλευε κατά της παράνομης εξαγωγής άμμου, αυτός ήταν ο αγώνας του”, δήλωσε ο Pérez.

“Καταδικάζουμε αυτή τη δειλή δολοφονία, απαιτούμε δικαιοσύνη και προστασία για την οικογένειά του καθώς και για τους δύο άλλους υπέρμαχους του περιβάλλοντος που έχουν απειληθεί”.

Ο Álvarez είναι ο πρώτος περιβαλλοντικός ακτιβιστής από το Tabasco που δολοφονήθηκε, αλλά άλλοι 125 υπέρμαχοι του περιβάλλοντος έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με την διεθνή ΜΚΟ Global Witness.

*Με πληροφορίες από το mexiconewsdaily.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]