Νόμο με τον οποίο θα τιμωρούνται με πολυετείς ποινές κάθειρξης οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις αναμένεται να υιοθετήσει η Πολιτεία της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, την ώρα που οι συντηρητικοί στις ΗΠΑ σε πολλές άλλες περιοχές προσπαθούν να περιορίσουν το δικαίωμα των γυναικών στον τερματισμό της κύησης.

Ο δεδηλωμένος στόχος των συντακτών του νόμου είναι να καταλήξουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ώστε να αναθεωρηθεί η εμβληματική απόφαση του 1973 (σ.σ. η αποκαλούμενη Roe v. Wade) με την οποία επιτράπηκαν οι αμβλώσεις όταν το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αλαμπάμα και προβλέπει ποινές κάθειρξης από 10 έως 99 χρόνια για τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις, εκτός και αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας ή αν το έμβρυο παρουσιάζει «ανωμαλίες» που θα οδηγήσουν στον θάνατό του. Το κείμενο δεν προβλέπει καμία εξαίρεση για τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή από αιμομιξία.

Για να εφαρμοστεί πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και κατόπιν από τη Ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της πολιτείας, Κέι Άιβι. Καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο νόμος θα ακυρωθεί στη συνέχεια από τα δικαστήρια, οι αρχές σχεδιάζουν τότε να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία για να αλλάξει την απόφασή του 1973.

«Ο νόμος είναι απλώς κατά του Roe v. Wade», είπε η συντάκτριά του, η Ρεπουμπλικανή Τέρι Κόλινς κατά τη συζήτηση στη Βουλή. «Η απόφαση που ελήφθη το 1973 δεν θα ήταν η ίδια αν επανεξεταζόταν το θέμα», υποστήριξε. Οι Ρεπουμπλικανοί βασίζονται στη νέα σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου οι προοδευτικοί δικαστές είναι πλέον μειοψηφία, μετά τον διορισμό δύο δικαστών που επέλεξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στις ΗΠΑ, από τις αρχές του έτους, 28 Πολιτείες έχουν εισαγάγει περισσότερους από 300 νέους κανονισμούς για να περιορίσουν την πρόσβαση στην άμβλωση.

Στο Κεντάκι και το Μισισίπι ο νόμος προβλέπει ότι απαγορεύεται η άμβλωση από τη στιγμή που είναι δυνατόν να εντοπιστεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου, δηλαδή από την 6η εβδομάδα της κύησης. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στην Τζόρτζια, το Οχάιο, το Μισούρι και το Τενεσί. Ένας δικαστής έχει μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου στο Κεντάκι, ενώ εκείνος του Μισισίπι θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και AFP

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]