Οι επαγγελματικοί σύλλογοι στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 25% την τελευταία 20ετία, ενώ αρκετά κλαμπ με τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας έχουν σβηστεί από το χάρτη. Τα σκάνδαλα, τα οικονομικά δεδομένα και η απουσία εγκαταστάσεων κάνουν αρκετές ομάδες να μην μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, την ώρα που οι αρμόδιοι αναζητούν ένα πλάνο το οποίο να φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα.

Την περίοδο 1990-91, στην Ιταλία υπήρχαν 146 επαγγελματικοί σύλλογοι, οι οποίοι μοιράζονται ως εξής: 18 στην Serie A, 20 στη Serie B, 36 στη Serie C1 και 72 στη Serie C2. Την επόμενη χρονιά ωστόσο, η Serie C2 έχασε 18 συλλόγους και από τότε ξεκίνησε η αργή, αλλά σταθερή μείωση των επαγγελματικών κλαμπ, τα οποία, ανήμπορα να ανταποκριθούν οδηγούνται σε εξαφάνιση. Άλλα σβήστηκαν τελείως από το χάρτη, ενώ άλλα έγιναν ερασιτεχνικά ή ημιεπαγγελματικά. Κάθε χρόνο υπάρχουν αρκετές αρνήσεις σε άδειες, είτε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν, είτε λόγω εγκαταστάσεων, είτε φυσικά λόγω… σκανδάλων.

Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου και ουσιαστικά τα πρωταθλήματα για τη χρονιά 2012-13 είναι διαμορφωμένα, το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει το ιταλικό ποδόσφαιρο, το αποκαλούμενο και ως Betgate, το οποίο οδήγησε σε τιμωρία του προπονητής της περσινής Πρωταθλήτριας Γιουβέντους, Αντόνιο Κόντε, είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα. Η Serie A και η Serie B παραμένουν ίδιες, αλλά οι δύο παρακάτω κατηγορίες, οι οποίες με έναν όνομα αποκαλούνται Lega Pro, έχουν 69 ομάδες από τις 77 που υπήρχαν πέρυσι.

Η τρίτη, η Prima Divisione, περιλαμβάνει δύο ομίλους των 17 και 16 συλλόγων αντίστοιχα. Η τέταρτη, η Seconda Divisione, θα έχει δύο ομίλους των 18. Το θέμα είναι ότι μέσα σε περίπου μια εικοσαετία, ο αριθμός των επαγγελτικών σωματείων στη γείτονα χώρα έχει μειωθεί κατά 25%, όπως παρουσιάζει το περιοδικό When Saturday Comes! Προφανώς, ο αριθμός προκαλεί ανησυχία στους αρμόδιους, οι οποίοι αναζητούν τη λύση και έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο.

Σύμφωνα με αυτό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το ξεκίνημα της σεζόν 2014-15 είναι να υπάρξει μία ενοποιημένη κατηγορία Lega Pro με τρεις ομίλους των 20 ομάδων. Κάποιες φωνές μέσα στην Ομοσπονδία πίεζαν το σχέδιο να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε καμία ομάδα να μην υποβιβαστεί από την Prima Divisione φέτος, κάτι που πάντως ούτως ή άλλως αναμένεται να συμβεί.

Παράλληλα, υπάρχει πλάνο για μείωση των ομάδα της Serie B σε 20. Έτσι, η Ιταλία θα μείνει με ακριβώς 100 επαγγελματικούς συλλόγους, υποθέτοντας πάντα ότι η Serie A θα μείνει απαράλλαχτη. Παρότι παραμένουν πολλοί, θα είναι σίγουρα πιο εύκολα τα πράγματα από ότι 20 χρόνια πριν, που μπορεί να υπήρχε μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αλλά όπως έδειξε στη πράξη το μοντέλο δεν ήταν λειτουργικό.

Μέσα στους συλλόγους όμως που έχουν εξαφανιστεί, είναι αρκετοί που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Πιθανότατα η μεγαλύτερη απώλεια, είναι αυτή της Τριεστίνα. Ο σύλλογος της Τεργέστης βρέθηκε για 26 ολόκληρες σεζόν στην Serie A μέχρι το 1959, αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει. Επίσης η ΣΠΑΛ (Società Polisportiva Ars et Labor), που ιδρύθηκε το 1907 και από το 1951 μέχρι το 1968 ήταν στην πρώτη κατηγορία, με εξαίρεση μία μόνο χρονιά. Στη ΣΠΑΛ είχε παίξει μπάλα και ο Φάμπιο Καπέλο…

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Πιασέντσα, που ήταν στα υψηλά πατώματα μέχρι το 2003, αλλά πλήρωση ακριβά την εμπλοκή της στο Betgate. Την ακολούθησαν η Φόγκια, που το 2010-11 είχε προπονητή τον νυν της Ρόμα, Ζντένεκ Ζέμαν και η Ταράντο. Οι παίκτες τους ήταν απλήρωτοι στο μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, οπότε η πτώση τους ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη. Από αυτές, μόνο στη Φόγκια, την Ταράντο και την ΣΠΑΛ δόθηκε άδεια επανεκκίνησης, αφού συμμετέχουν στη Serie D!

Τα καλά νέα έρχονται από το βορειοδυτικό μέτωπο, όπου μία ιστορική ομάδα δείχνει το παράδειγμα στις άλλες. Η Προ Βερσέλι επιστρέφει στη Serie A και παρότι τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται στη σκιά της Γιουβέντους και της Τορίνο, έχει να επιδείξει επτά προπολεμικούς τίτλους. Επιστρέφουν μετά 64 χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα της αναβίωσης στο γειτονικό ντέρμπι με τη Νοβάρα!

H σταθερότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος μιας χώρας. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, τα 92 κλαμπ που υπήρχαν το 1990 συνεχίζουν να υπάρχουν και τώρα. Για το λόγο αυτό και οι άνθρωποι του ιταλικού ποδοσφαίρου θεωρούν ότι με το νέο πλάνο θα βρουν επιτέλους ένα συγκεκριμένο μοντέλο, πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να δουλέψουν. Αν και ίσως χρειάζεται ακόμα λιγότερες ομάδες. Οι συνεχόμενες αλλαγές, πάντως, δεν οδηγούν πουθενά.

Αναδημοσίευση από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]