Μπορεί στην Ελλάδα οι ομάδες να «αναγκάζονται» να εκμεταλλευτούν τα νέα ταλέντα των ακαδημιών τους λόγω των περιστάσεων, αλλά η συγκεκριμένη κουλτούρα δεν συναντάται στο εξωτερικό.

Οι σύλλογοι της Ευρώπης και όχι μόνο δίνουν στην πλειονότητά τους μεγάλη σημασία στις ακαδημίες τους που είναι σπουδαία φυτώρια μικρών «αστέρων» που μέχρι στιγμής έχουν πολλάκις αποζημιώσει τις ομάδες που τους έβαλαν στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Masia, η διάσημη ακαδημία της Μπαρτσελόνα που έχει χαρίσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μερικούς από τους σπουδαιότερους παίκτες και με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να παράγει… ποδοσφαιρικό «χρυσάφι».

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Μπαρτσελόνα ξοδεύει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στην αναζήτηση του «νέου Μέσι» ή του «Τσάβι του νεότερου» ή του «διαδόχου του Αντρές Ινιέστα».

Το φυτώριο ταλέντων θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» των μπλαουγκράνα και δεν είναι τυχαίο ότι οι Καταλανοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, όντας ο σύλλογος που διαθέτει το μεγαλύτερο budget στην Ευρώπη για τις ακαδημίες του.

Συγκεκριμένα πέρυσι η ομάδα της Βαρκελώνης έδωσε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία της Masia και άλλα 10 για την ομάδα under-19 και τη Μπαρτσελόνα Β.

Στην υπηρεσία των ακαδημιών βρίσκονται 36 προπονητές που προσπαθούν να περάσουν στους 220 εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές τη φιλοσοφία και τις αρχές του συλλόγου. Σκουλαρίκια, περίεργα κουρέματα, τατουάζ και βαμμένα μαλλιά απαγορεύονται, ενώ ο κανονισμός αναφέρει αυστηρά ότι οι φανέλες θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς μέσα από τα σορτσάκια. Στην αναζήτηση νέων ταλέντων έχουν ριχτεί επίσης 25 scouters.

Το γεγονός ότι οι 7 από τους 11 παίκτες που βρέθηκαν στην αρχική 11άδα της Μπαρτσελόνα στον νικηφόρο τελικό του Champions League του 2011 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προέρχονταν από τη Masia, αποδεικνύει την υποδειγματική δουλειά που γίνεται.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των συλλόγων που δαπανούν επίσης σημαντικό μέρος του budget τους στις ακαδημίες τους βρίσκονται και οι Άγιαξ, Ίντερ και Λανς, ενώ από τις πιο σπουδαίες ακαδημίες έχει και η Άρσεναλ.

Οι «Κανονιέρηδες» φημίζονται για τη νεανική ομάδα στην οποία επενδύουν τα τελευταία χρόνια υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ. Ο σύλλογος του Λονδίνου δίνει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να διατηρήσει το φυτώριό του που έχει «προσφέρει» παίκτες όπως οι Άσλεϊ Γιάνγκ, Τζακ Γουίλσιρ και Εμάνουελ Φρίμπονγκ.

Οι ακαδημίες του αγγλικού συλλόγου στο Λονδίνο φιλοξενούν περίπου 180 παιδιά και δίνουν προτεραιότητα «στο ταλέντο, την εξυπνάδα και το κίνητρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τη Μπαρτσελόνα, η Άρσεναλ έχει μόλις δύο scouters στην αγγλική πρωτεύουσα και λίγους σε όλο τον κόσμο.

Για την… ιστορία να αναφέρουμε ότι οι μοναδικές ελληνικές ακαδημίες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ως σημαντικές για την ανάδειξη νέων ταλέντων ήταν αυτές του Παναθηναϊκού.

 

Aναδημοσίευση από othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]