Αυτή την εβδομάδα η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει στις Κυκλάδες. Τα κυκλαδίτικα νησιά με τη μοναδική τους ατμόσφαιρα μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Οι συντάκτες του 3pointmagazine.gr σας ταξιδεύουν στη γραφική Νάξο, την αρχοντική Σίφνο και την εναλλακτική Αντίπαρο.

Νάξος: η γραφική

naxos
 Ο τίτλος δεν είναι υπερβολικός. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι και το πιο γραφικό και προσεγμένο, σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και ρυμοτομίας. Πέρα από τη χώρα, στην οποία οι βόλτες στα αμέτρητα σοκάκια οδηγούν σε ξεχωριστό κάθε φορά προορισμό, η Νάξος μπορεί να αγαπηθεί για πολλά περισσότερα.

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, οι παραλίες της Μικρής Βίγλας και του Αγίου Γεωργίου προσφέρονται είτε για windsurfing είτε για kitesurfing. Για τους λάτρεις της θάλασσας, ο πολυσύχναστος Άγιος Προκόπιος και η Πλάκα και για τους λάτρεις της απομόνωσης το Αλυκό, γνωστό και ως Χαβάη! Για τους λάτρεις του καλού φαγητού, οι φρεσκότατοι αστακοί στη Μουτσούνα, η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου, αλλά και το αρσενικό κεφαλοτύρι (που ακόμη και μετά από ένα χρόνο στο ψυγείο, διατηρείται κανονικά!). Για τους λάτρεις της ιστορίας, το ενετικό κάστρο στη χώρα, τα οκτώ μουσεία σε όλο το νησί, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πορτάρας (η τεράστια Πύλη που ξεχωρίζει στο νησί), η Παχειά Άμμος όπου βρίσκεται το ατελές άγαλμα του Απόλλωνα ή Κούρου, ή του Διονύσου μήκους 10,50 μ. (πραγματικά εντυπωσιακό από κοντά). Βεβαίως και το ιστορικό χωριό της Απείρανθου (ή Απεράθου) από το οποίο κατάγεται ο Μανώλης Γλέζος και στο οποίο έχει διατελέσει δήμαρχος.

Να πάτε: για όλα τα παραπάνω!

Να μην πάτε: αν δεν έχετε μεταφορικό. Η Νάξος είναι αρκετά ορεινή στο εσωτερικό του νησιού, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις να είναι μεγάλες (αναλογικά με τις αποστάσεις σε χιλιόμετρα) και να απαιτούν είτε αυτοκίνητο, είτε μηχανή. Τα λεωφορεία δεν πάνε παντού.

Σοφιάννα Μπονοβόλια

 

Σίφνος: η σιωπηλή αρχόντισσα

sifnos

Η Σίφνος μπορεί να μην είναι ένας από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή για διακοπές, με τις ομορφιές του νησιού να σε κερδίζουν.

Το ταξίδι ξεκινά από το λιμάνι του νησιού, τις Καμάρες, όπου μπορείς να βρεις αρκετά δωμάτια μακριά από την πολυσύχναστη χώρα του νησιού, την Απολλωνία, αλλά και μια αρκετά καλή παραλία, παρά το γεγονός ότι έχει λιμάνι. Η Απολλωνία, το κέντρο του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά σε τρεις λόφους προσφέρει πολλές επιλογές για διασκέδαση και φαγητό ανάλογα με τη διάθεση του καθενός. Ο περίπατος μέσα στον ολόλευκο οικισμό είναι must τόσο το πρωί όσο και το βράδυ με την επιβλητική θέα να παραμένει μπροστά στα ποδιά σου.

Από την Απολλωνία ξεκινάνε και όλα τα λεωφορεία για τις διάφορες παραλίες του νησιού. Ο Πλατύς Γυαλός και το Βαθύ είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες. Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπηγής, χτισμένη πάνω στα βράχια, στην άκρη της θάλασσας με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Επίσης μια βόλτα στα πλακόστρωτα στενά του Αρτεμώνα ανάμεσα στα λευκά αρχοντικά θα σας κάνει να ανακαλύψετε μία από τις καλύτερες θέες του νησιού.

Μην ξεχνάτε ότι οι Σιφνιοί φημίζονται για τα κεραμικά τους αλλά και για τα νόστιμα φαγητά τους, οπότε αναζητήστε τα!

Να πάτε: αν είστε με φίλους ή ακόμη και με την οικογένειά σας και σας αρέσουν οι βόλτες και οι εκδρομές, αλλά και ένας κοσμοπολίτικος αέρας. Θα σας βοηθήσει βέβαια αν έχετε και μεταφορικό μέσο.

Να μην πάτε: αν δεν αντέχετε τα κοσμοπολίτικα στέκια και είστε μόνο τύπος του κάμπινγκ.

Μελίνα Βελιμέζη

 

Αντίπαρος: ποια Πάρος ρε παιδιά; Αντίπαρος ρε!

antiparos

Απέναντι από το κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου βρίσκεται ένα πραγματικό διαμάντι. Η Αντίπαρος είναι ακριβώς το αντίθετο από την Πάρο και αν πας Αντίπαρο θα ξεχάσεις την Πάρο ή θα οικτίρεις που δεν ήρθες κατευθείαν. Μικρό νησί, με τελείως διαφορετικό κόσμο και εναλλακτική διάθεση, μικρά και ήσυχα σοκάκια και μαγαζιά που δεν παίζουν την γνωστή -ντάπα ντούπα- μουσική τύπου Μυκόνου.

Η Αντίπαρος τα ‘χει όλα, ωραίες θάλασσες, μεταφορικό μέσο για να γυρίσεις το νησί, μαγαζιά, ταβερνάκια, οργανωμένο camping και πολλά δωμάτια. Όμορφες βόλτες στην μικρή πόλη-λιμάνι της Αντιπάρου και βουτιές σε ήρεμες γαλάζιες παραλίες με την Πάρο να μπορείτε όποτε θέλετε να την επισκεφτείτε -αν και δεν θα θέλετε. Η Αντίπαρος προσφέρει τα πάντα όπως και την δυνατότητα να γνωρίσεις όλους τους άλλους που κάνουν επίσης διακοπές εκεί αφού θα πέφτεις πάνω τους παντού.

Να πάτε: αν είστε φοιτητές και δεν γουστάρετε την φάση της Πάρου.

Να μην πάτε: αν θέλετε μουσική Μυκόνου και κοσμοπολίτικα πράγματα.

Κατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]