Τον φετινό Μάρτιο, συμπληρώνονται 8 χρόνια πολέμου για τη Συρία. Μια μαύρη επέτειος για όλη την ανθρωπότητα, που παρακολουθεί απαθής ένα μακελειό άνευ προηγουμένου, που δεν έχει τελειωμό. Απολογισμός; Περισσότεροι από 465.000 νεκροί και 12 εκατομμύρια  πρόσφυγες. Οκτώ χρόνια δεκάδων εικόνων φρίκης που κατακλύζουν τα newfeed του Δυτικού κόσμου που χύνει δάκρυα και «λυπάμαι» με emoticons. Οι τελευταίες, έρχονται από την πολύπαθη Ανατολική Γούτα, εκεί που ο θάνατος είναι το μόνο που υπάρχει.

Τι γίνεται όμως στην Ανατολίκη Γούτα;

Στην Ανατολική Γούτα 400.000 – περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά- περιμένουν τον θάνατό τους, εγκλωβισμένοι την ώρα που το συριακό καθεστώς με την βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας, βομβαρδίζουν καθημερινά την περιοχή.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν στις 19 Φεβρουαρίου με την καταστροφή έξι νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, και μέσα σε λίγες ημέρες έγινε η εκατόμβη για εκατοντάδες νεκρούς. Σύμφωνα με στοιχεία, 561 πολίτες έχουν σκοτωθεί, μεταξύ αυτών 185 παιδιά και 109 γυναίκες. Παρά την ανακοίνωση επιβολής πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας μετά από συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι, σήμερα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος με πρώτο θύμα ένα παιδί. Η εκεχειρία κράτησε μόλις 5 ώρες. Η Ρωσία, που υποστηρίζει τη συριακή κυβέρνηση, έδωσε εντολή για εκεχειρία καθημερινά από τις 9.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. και για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προκειμένου οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή. Κατηγορούν του αντάρτες ότι υπονομεύουν την εκεχειρία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ανατολική Γούτα χτυπιέται ανελέητα από συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του. Από το 2013 η περιοχή βρίσκεται σε πολιορκία, με τον άμαχο πληθυσμό να πεθαίνει από την έλλειψη τροφής και φαρμάκων.

Σύμφωνα με την οργάνωση Syrian American Medical Society, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα και την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η έκθεση αναφέρεται και στην αναδυόμενη «οικονομία του πολέμου», τη μαύρη αγορά δηλαδή με τη συνέργεια λαθρεμπόρων, καθεστωτικών αξιωματούχων και ένοπλων ομάδων.

Οι ελάχιστες προμήθειες που φτάνουν, κατάσχονται από στρατιωτικούς ή μαχητές, αναγκάζοντας τους εξαθλιωμένους αμάχους να τις πληρώνουν δεκαπλάσια.

Το 2017 η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή απαγορεύοντας τις πτήσεις.

Γιατί όμως βομβαρδίζεται τόσο ανελέητα η Ανατολίκη Γούτα; 

Είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και μάλιστα μόλις 19 χιλιόμετρα από την Δαμασκό.

Το ότι είναι τόσο κοντά στην πρωτεύουσα κάνει την περιοχή πολύτιμη για το συριακό καθεστώς που βλέπει ως το τελευταίο θύλακα των ανταρτών και αντιπάλων του.

 

Πληροφορίες από Aljajeera 

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]