Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου μάθαμε για μια ακόμα ανεξαρτητοποίηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής – τη δεύτερη σε διάστημα εφτά μηνών, μετά την ανεξαρτητοποίηση Κουκούτση.

Ο Νίκος Μίχος δεν είναι οποιοσδήποτε βουλευτής. Όπως λέει και ο ίδιος, στην επιστολή για την ανεξαρτητοποίησή του, είναι από εκείνα τα μέλη που εντάχθηκαν στη Χρυσή Αυγή, πριν αυτή φορέσει κουστούμια, την εποχή των πορειών για το μακεδονικό, τότε που επιδίδονταν στο κυνήγι αριστερών φοιτητών και όχι μεταναστών.

Επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο

Στις 2 Νοεμβρίου, μετά από αναβολή που δόθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δικάζονται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και ο ανεξάρτητος -πλέον – βουλευτής Νίκος Μίχος για την επίθεση στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο».

Η ιστορία είναι γνωστή και δεν υπάρχει αμφιβολία για το ρόλο των δύο στελεχών της οργάνωσης στην επίθεση. Τον Ιούλιο του 2013 μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, αποτελούμενο από 50 μηχανάκια επιτέθηκε στο «Συνεργείο» περίπου στις 19.30, την ώρα που γινόταν μάθημα αγγλικών και βρίσκονταν στο χώρο μικρά παιδιά. Αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Γιάννη Λαγού και τον βουλευτή Νίκο Μίχο πάνω στη μηχανή. Η ΕΦΣΥΝ δημοσιεύει φωτογραφίες από το συγκεκριμένο τάγμα, σε μία από τις οποίες ξεχωρίζει ο Νίκος Μίχος οδηγός της μηχανής πλαισιωμένος από κατηγορούμενους άλλων υποθέσεων που εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.

Τη στιγμή που η δίκη έχει περάσει στην τελευταία φάση, δηλαδή στην εξέταση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, η επίθεση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουμε την ηγεσία της οργάνωσης παρούσα μέσω των δύο βουλευτών. Στη φάση αυτή είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι όλες οι πάνω από 100 συσχετιζόμενες δικογραφίες συνδέονται μέσω μιας αυστηρά ιεραρχημένης στρατιωτικής δομής της οργάνωσης και επομένως η ηγεσία, όχι απλώς ήταν ενήμερη αλλά καθοδηγούσε αυτές τις επιθέσεις.

Επεισόδια στην Πάρο

Το Φεβρουάριο του 2013, λίγους μήνες πριν την επίθεση στο «Συνεργείο», η Χρυσή Αυγή διοργάνωνε κοπή πρωτοχρονιάτικής πίτας στην Πάρο.  Η τοπική κοινωνία του νησιού αντέδρασε στην δημόσια παρουσία φασιστών στο νησί με μια αντιφασιστική προβολή από συλλογικότητα εκπαιδευτικών του νησιού και αντιφασιστική πορεία. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην πορεία με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της νηπιαγωγού Μαρία Τρούλου και του τεχνικού οργάνων Σάββα Μαυρίδη.

Η Μαρία Τρούλου αναγνώρισε το Νίκο Μίχο ως το δράστη της επίθεσης εναντίον της, γεγονός που συμπληρώνεται από βίντεο που βρέθηκε σε κινητό κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στο βίντεο εμφανίζεται το τάγμα της Χρυσής Αυγής, την ώρα που αποχωρεί από το νησί και ακούγεται η φράση «Ο Μίχος πήγαινε για ζημιά».

Ο Μίχος κατηγορεί την ηγεσία της οργάνωσης ότι τον άφησε εκτεθειμένο απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οι δύο ανεξαρτητοποιημένοι βουλευτές μιλάνε για εισχώρηση νέων προσώπων στο κόμμα, των οποίων τα κίνητρα αμφισβητούνται. Είναι ενδιαφέρον ότι από τη μεριά της Χ.Α. δεν σχολιάζονται οι δηλώσεις των βουλευτών. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις έχουν σχέση με την δίκη.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]