What you waiting for, what you waiting fo-or, what you waiting for?

Αγαπητή Κατερίνα,

λέγομαι Τάσος Μόρφης και είμαι ρεπόρτερ. Είμαστε συνομήλικοι οπότε επέτρεψε μου να σου μιλήσω στον ενικό αν και δεν έχουμε γνωριστεί.

Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη που δεν σε ήξερα πριν την Eurovision γιατί έχεις πολύ ταλέντο, άκουσα την μουσική σου, είδα την δουλειά σου. Συγχαρητήρια. Για αυτό σε παρακαλώ δες την επιστολή μου σαν fan mail επειδή όντως μου άρεσε αυτό που έκανες. Σου γράφω χωρίς να θέλω να σε πατρονάρω, σου γράφω απλά γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά χωρίς ωστόσο εγώ να έχω κανένα καλλιτεχνικό ταλέντο.

Σου γράφω γιατί είδα αυτή τη φωτογραφία τυχαία στο ίντερνετ. Πρώτα την διπλο-τριπλοεπιβεβαίωσα γιατί κυκλοφορούν πολλά fake news εκεί έξω. Η φωτογραφία με σόκαρε. Είναι σαν γυρίσματα από Δόγμα 95 μόνο που εδώ βλέπουμε δόγμα του Άπαρτχαϊντ που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη εδώ και δεκαετίες.

Τι βλέπουμε; Βλέπουμε τον 16χρονο Osama al-Badr που τρέχει να αποδράσει από τον Ισραηλινό στρατό. Χτες. Κάπου κοντά στη Βηθλεέμ. Όπως βλέπεις Κατερίνα ο Osama είναι δεμένος πισθάγκωνα και με τα μάτια του επίσης δεμένα. Για να τον σταματήσουν θα τον πυροβολήσουν. Από πίσω.

There’s nothing more to say to back it up when I’munafraid, I‘ve lost enough
Go on, hold on for dear life
Cause I won’t hide it
I can’t fight this
Burning feeling inside

Επειδή είσαι καλλιτέχνης, δεν βλέπεις σε αυτή τη φωτογραφία μια αλληγορία; Δεν σε σοκάρει να πας σε μια χώρα που λίγα χιλιόμετρα μακριά από εκεί που θα τραγουδάς και θα εξυψώνεις την τέχνη σου κάποιοι δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να σε ακούσουν γιατί δεν έχουν ηλεκτρικό από το απόγευμα και μετά;

Και δεν είναι ο Osama της φωτογραφίας, είναι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί ή δολοφονηθεί από τον Στρατό κατοχής. Θα μου πεις τι μας νοιάζει εμάς που είμαστε τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Ε λοιπόν σου αρέσουν τα νησιά μας; Εμένα πολύ, και σε ποιόν δεν αρέσουν; Ε λοιπόν σκέψου ένα νησί με την έκταση της Καρπάθου που πάνω του μένουν 1.000.000 άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Και στην Κάρπαθο τουλάχιστον έχει θάλασσα άμα έχει φουσκοθαλασσιά, την πάτησες. Στην Παλαιστίνη, έχει τείχη. Που τα έχουν υψώσει αυτοί που πυροβολούν παιδιά σαν τον Οσάμα.

Και επειδή είμαι ρεπόρτερ να σου πω πως πρόσφατα στη λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός τραυμάτισε 33 Παλαιστίνιους, ανάμεσα στους οποίους 4 νοσοκόμους και 4 δημοσιογράφους. Τουλάχιστον 5 τραυματίστηκαν από «κανονικές» σφαίρες. Από τις 30 Μάρτη του 2018 έως τώρα έχουν δολοφονηθεί 272 διαδηλωτές.

Τώρα βέβαια θα μπορούσες να μου πεις πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεργάζονται άψογα με το Ισραήλ και ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εγγυάται την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ασκήσεις κάνουμε μαζί και όλα κομπλέ, γιατί να μην πάμε και στην Eurovision; Ε, μην ξεχνάς το πιο σημαντικό: MHN ΠΑΡΑΧΑΡΑCETΕ την ιστορία.

Το γεγονός πως το ελληνικό κράτος έχει συνάψει μια συμμαχία με το Ισραηλινό για τα συμφέροντα του δεν σημαίνει πως έχουμε ξεχάσει τι έχει συμβεί και συμβαίνει. Ωστόσο ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς θα κριθούν σε ψήφους σε λίγους μήνες; Εσύ; Στην Εurovision;

Και για να σου πω την αλήθεια, ως γνήσιος πρωτοκοσμικός δεν ιδρώνει καθόλου το αυτί μου όταν ακούω για ΣριΛάνκα και Παλαιστίνες και Νέες Ζηλανδίες και Νοτρ Νταμ να στο θέσω και αλλιώς: Δεν έχεις βαρεθεί όλο αυτό το σκουπιδαριό της Eurovision; Επέτρεψε μου να εξηγηθώ.

Ναι το ξέρω πως θα ανέβουν οι καλλιτεχνικές μετοχές σου στην βιομηχανία, αλλά θέλεις το όνομα σου να μπει δίπλα στον Σαρμπέλ, τον Ρακιντζή και τον Μπίγαλη;

Είμαι σίγουρος πως θεωρείς γραφικούς όλους αυτούς που σου ζητούν να μην πας στο Ισραήλ. Να σου πω την αλήθεια, και εγώ. Ποιος Roger Waters άσε μας ρε φίλε, ποιος Brian Eno, εδώ θέλουμε Καλομοίρα, Σάκη Ρουβά και Παπαρίζου. Το θέμα όμως είναι, τους θέλεις και εσύ αυτούς; Από όσο έχω δει την δουλειά σου πιστεύω όχι, δεν ταυτίζεσαι πουθενά με αυτούς.

Και να σου πω γιατί δεν ταυτίζεσαι. Γιατί εσύ δεν ανήκεις σε όλη αυτή τη σαπίλα, ανήκεις στην γενιά των ανθρώπων που σκέφτονται και θέλουν να δουν την Ελλάδα διαφορετικά. Θέλουμε την Ελλάδα της Documenta, του Ejekt της Μπιενάλε και όχι της Eurovision. Πες ΟΧΙ και κάνε την έκπληξη. Και στην τελική δες το σαν μια start-up. Δεν θες να πεις ναι στην πρώτη χρηματοδότηση, θέλεις τους κατάλληλους επενδυτές για την ιδέα σου. Αρκεί να την πιστεύεις.

Τα φράγκα θα έρθουν. Και αν πιστεύεις στην μουσική σου η κατάλληλη επιλογή είναι να μην την συσχετίσεις με αυτό το συρφετό. Αν θέλεις να κάνεις exit σε τέσσερα χρόνια από δω παν και οι άλλοι Κατερίνα μου.

Θα μπορούσες να μου πεις πως η δουλειά σου και το κομμάτι σου δείχνουν ένα πρόσωπο της Ελλάδας που δεν έχουμε ξαναδεί. Συμφωνώ, αλλά αυτό είναι ένα επιχείρημα από το Ελληνικό κοινό για το Ελληνικό κοινό. Τραγούδια σαν το δικό σου παίζουν καθημερινά στο εξωτερικό σωρηδόν. Καλλιτέχνες που κάνουν πολιτικές δηλώσεις δεν παίζουν πολλοί όμως;

Θυμάται κανείς τους καλλιτέχνες τις Eurovision; Όχι. Τους καλλιτέχνες όμως που μίλησαν για την
κοινωνία τους θυμόμαστε; Ναι, τους ακούμε δεκαετίες τώρα και κλαίμε. Και εντάξει μη μου πεις τώρα για την Μαρίζα Κωχ το 197fucking6 γιατί τότε η Μαρίζα Κωχ το είχε κάνει για την Κύπρο. Ήταν δηλαδή βαθύτατα πολιτικό ε;

Ξέρω πως μαζί με τους συνεργάτες σου σκέφτεστε πως «Ανεξάρτητα του αποτελέσματος, και παρά το κράξιμο, το να πάω στην Eurovision θα ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό, οπότε μόνο κερδισμένοι βγαίνουμε». Να σου πω τι δεν θα ξεχαστεί; Να βγεις και να πεις δημόσια γιατί ΔΕΝ
θα πας, στα αγγλικά και να τα χώσεις στο άπαρτχαϊντ που έχει ορίσει το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Η άρνηση σου θα γίνει viral σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου πολύ περισσότερο από κομμάτι σου. Με το συμπάθειο. Βγες και κάνε την διαφορά. Πιστεύεις πως θα καταστραφείς την εποχή που υπάρχει το ίντερνετ και βγαίνουν κομμάτια σαν του Childish Gambino; Σοβαρά τώρα;

Την ζωή μας την ορίζουν οι αρνήσεις μας, όχι οι συμβιβασμοί μας.

Αγαπητή Κατερίνα, αν και δεν μου αρέσουν τα μανιχαϊστικά ερωτήματα τύπου ΝΑΙ/ΟΧΙ, πιστεύω ακράδαντα πως όλοι κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξουμε με ποιους πάμε και ποιους αφήνουμε.

Θέλεις να πας με όλο το σκουπιδαριό που έχει πάει στην Eurovision και να καταλήξεις κριτής στο Voice of Greece δίπλα στον Μουζουράκη ή να συνταχθείς με όλους εμάς που έχουμε βαρεθεί τα ίδια και ίδια; Αν πεις ένα τεράστιο ΟΧΙ στην Eurovision ή κίνηση σου θα μείνει στην
Ιστορία, αν πεις ΝΑΙ θα σε καταπιεί η Ιστορία. Η επιλογή είναι δική σου και μετά δεν θα μπορείς να πείς: «Δεν γνώριζα».
What you waiting for, what you waiting fo-or, what you waiting for?

Με εκτίμηση,
Τάσος Μόρφης
Δημοσιογράφος, συν-ιδρυτής του AthensLive

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]