Αγαπητέ κ. Μαραντζίδη,

Κοντεύουν σχεδόν 15 χρόνια από τότε που παρακολουθούσα τα μαθήματά σας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (σημερινό Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών).

Δύσκολα θα με θυμάστε. Ήμουν τότε ένας αδύνατος 19χρονος, με γυαλιά και μαλλί “αφάνα”, που ήταν σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα κατέληγε στο Διπλωματικό Σώμα. Σε κάποιο μάθημά σας -νομίζω στην Πολιτική Κοινωνιολογία- θυμάμαι ότι είχα ρωτήσει αν μπορούμε να κάνουμε έστω μία υπόθεση για το ποσοστό που θα έπαιρνε το ΕΑΜ εάν συμμετείχε στις εκλογές του 1946.

Άλλες λεπτομέρειες δεν θυμάμαι – δεν ήμουν ποτέ καλός στις λεπτομέρειες. Ξέρω όμως ότι το μάθημά σας ήταν από αυτά που συνέβαλαν στο να αγαπήσω την Πολιτική Επιστήμη, να ενδιαφερθώ για τα κομματικά συστήματα, τις εκλογές και τις ιδεολογίες, κι ας μην ασχολήθηκα τελικά άμεσα με αυτά ούτε στις μετέπειτα σπουδές μου, ούτε επαγγελματικά.

Μέσα σε λίγα 24ωρα από την άνανδρη επίθεση που δεχτήκατε, γράφτηκαν -ευτυχώς- πολλές φορές τα αυτονόητα. Βέβαια, δεν έλειψαν και αυτοί που επιχείρησαν με χυδαιότητες να βάλουν τους γνωστούς αστερίσκους τους, να χλευάσουν το επιστημονικό σας έργο, να διαστρεβλώσουν τις απόψεις σας και τελικά, λίγο-πολύ να δικαιολογήσουν την επίθεση εναντίον σας μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν μαζί σας. Ευτυχώς ήταν λίγοι.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να επαναλάβω τα αυτονόητα, εξάλλου δεν σας γράφω αυτή την ανοιχτή επιστολή ως δημοσιογράφος, αλλά ως παλιός φοιτητής σας. Ένα μόνο θέλω να σας πω: για κάθε τρεις ανθρωποειδείς πιθήκους που νομίζουν ότι μπορούν να λύνουν πολιτικές διαφορές με γροθιές και κλωτσιές, υπάρχουν εκεί έξω εκατοντάδες παλιοί φοιτητές σας που σας θυμούνται ως έναν από τους (μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) καθηγητές τους που τους άνοιξαν λίγο το μυαλό, ανεξαρτήτως βέβαια από το αν συμφωνούν με τις απόψεις σας.

Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη,

Θέμος Ρίζος

(Δ.Ε.Ο.Π.Σ. ’99-’04)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]