Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους μπασκετόφιλους η είδηση ότι ο 33χρονος Λιθουανός σταρ, Ραμούνας Σισκάουσκας, αποσύρεται στο τέλος της χρονιάς από την ενεργό δράση.

Σε μία ηλικία μάλιστα, καθόλου απαγορευτική για το συγκεκριμένο άθλημα, όπου θα μπορούσε άνετα να έχει άλλες 2-3 γεμάτες σεζόν, τουλάχιστον. Την είδηση την ανακοίνωσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως δεν ήταν μια ξαφνική απόφαση, αλλά πάρθηκε ύστερα από ώριμη σκέψη στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο Ραμούνας Σισκάουσκας θεωρείται, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους καλύτερους Λιθουανούς μπασκετμπολίστες όλων των εποχών κι όχι άδικα. Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους, κάνοντας καριέρα σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τη λιθουανική Λιέτουβος Ρίτας, την ιταλική Μπένετον Τρεβίζο, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και, φυσικά, τον Παναθηναϊκό. Με αυτές τις ομάδες, κατάφερε να κερδίσει δύο πρωταθλήματα Λιθουανίας, ένα πρωτάθλημα Ιταλίας, ένα πρωτάθλημα Ελλάδας, δύο πρωταθλήματα Ρωσίας, ένα κύπελλο Ελλάδας, ένα κύπελλο Ιταλίας και δύο πρωταθλήματα Ευρώπης.

Μέσα σε αυτά τα επιτεύγματά του, φυσικά, συγκαταλέγεται και το “triple crown” που κατέκτησε με τον Παναθηναϊκό το 2007, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ανήκει σε μία πολύ μικρή κατηγορία παικτών, που έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα σε δύο διαδοχικές χρονιές, με δύο διαφορετικές ομάδες (το 2007 με τον Παναθηναϊκό και το 2008 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας). Πέρα, όμως, από αυτούς τους 10 τίτλους, ο “Σίσκα” έχει συλλέξει και πολλές ατομικές διακρίσεις, όντας MVP της Ευρώπης ή του εκάστοτε πρωταθλήματος που αγωνιζόταν ουκ ολίγες φορές. Όλα αυτά, λοιπόν, αποδεικνύουν το μέγεθος της προσφοράς και της αξίας αυτού του παίκτη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία 7-8 χρόνια, περίπου.

Ειδικά για τους Έλληνες, το όνομα Σισκάουσκας έχει πολλά να πει. Πέρα από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, ο Σισκάουσκας, άθελά του, συνδέεται και ως αντίπαλος με δύο επιτυχίες ελληνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, το 2009, στον τελικό της Ευρωλίγκας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πήρε πάνω του το τελευταίο σουτ του αγώνα και ευτυχώς για την Ελλάδα… αστόχησε, δίνοντας έτσι, το κύπελλο στην ελληνική ομάδα ενώ κάτι παρόμοιο ζήσαμε και φέτος, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ολυμπιακό. Εκεί, ο Λιθουανός αστόχησε στις δύο κρισιμότερες ελεύθερες βολές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό να κερδίσει το ματς στον πόντο με καλάθι του Πρίντεζη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, με τη λήξη του ματς.

Όπως και να έχει πάντως, η φίλαθλη κοινή γνώμη θα έχει να θυμάται ένα μεγάλο παίκτη που το όνομά του έχει ταυτιστεί με την Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια και στους περισσότερους από εμάς θα κακοφαίνεται που το όνομά του θα απουσιάζει από τα στατιστικά των αγώνων. “Σίσκα”, σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο ευρωπαϊκό και στο ελληνικό μπάσκετ!

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]