Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στο ποδόσφαιρο να τίθενται αντίπαλοι, παίκτες που κάποια στιγμή στην καριέρα τους υπήρξαν συμπαίκτες.

Στο Μάντσεστερ Σίτι-Μπαρτσελόνα όμως δεν είναι δύο ή τρεις, αλλά 11 πρώην φίλοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι για 90 λεπτά. Άσχετα από το αν αγωνίστηκαν ή όχι, δεν φορούσαν την ίδια φανέλα. Ποιοι είναι αυτοί και ποιες οι πιο ωραίες ιστορίες;

Οι 11 πρώην συμπαίκτες που τέθηκαν αντίπαλοι
Γκαέλ Κλισί, Σαμίρ Νασρί (Μάντσεστερ Σίτι), Σεσκ Φάμπρεγκας και Άλεξ Σονγκ (Μπαρτσελόνα) φόρεσαν όλοι τους τη φανέλα της Άρσεναλ την ίδια περίοδο. Χεσούς Νάβας, Αλβάρο Νεγκρέδο (Μάντσεστερ Σίτι), Ντάνιελ Άλβες και Αντριάνο (Μπαρτσελόνα) έχουν φορέσει τη φανέλα της Σεβίλλης. Κάποια στιγμή συνυπήρξαν οι τρεις εκτός του Νεγκρέδο και αργότερα οι τρεις χωρίς τον Ντάνιελ Άλβες. Ο Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεσερ Σίτι) συνυπήρξε στη Βαλένθια με τον Ζόρντι Άλμπα και με τον Μανουέλ Πίντο (Μπαρστελόνα) στη Θέλτα.

Κάθε φορά που βλέπω παίκτες να ανταλλάζουν φανέλες μετά το τέλος του ματς, ή να μιλάνε πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, αυτόματα σκέφτομαι αν είναι συμπαίκτες στην εθνική κι αν δεν είναι, προσπαθώ να σκεφτώ αν έχουν υπάρξει συμπαίκτες. Αν καταφέρω να θυμηθώ ότι όντως ισχύει, αναρωτιέμαι πως αισθάνεται κάποιος, όταν πρόκειται να βρεθεί αντίπαλος με έναν επί πολλά χρόνια πολύ καλό του φίλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βλέπεις πως μετά το τέλος του ματς, ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο φεύγει χαμένος από το γήπεδο, είναι και οι δύο χαμογελαστοί. Γιατί θυμούνται τις καλές στιγμές του παρελθόντος, ξεχνώντας οτιδήποτε λυπηρό.

“Μισή ζωή” στο Λονδίνο για Σεσκ και Κλισί
Οι Γκάελ Κλισί και Σέσκ Φάμπρεγκας, βρίσκονταν στο Λονδίνο από το 2003 μέχρι το 2011! Με λίγα λόγια, ήταν μαζί στις προπονήσεις, στα αποδυτήρια, στα ταξίδια, στους αγώνες. Μοιράστηκαν τις ίδιες χαρές και λύπες για 8 χρόνια της ζωής τους. Ο Φάμπρεγκας ήρθε από τη Βαρκελώνη ενώ ήταν ανήλικος και έφυγε ολόκληρος άντρας από το Λονδίνο. Μία από τα ίδια και για τον Κλισί που σήμερα είναι 28 ετών. Η αλήθεια είναι ότι οι λύπες ήταν περισσότερες από τις χαρές για τους δυο τους, καθώς σε όλα αυτά τα χρόνια, κατέκτησαν μόνο ένα Community Shield (2004) και ένα FA Cup (2005). Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση το δέσιμό τους σίγουρα χάρηκαν που τα ξαναείπαν.

Η δική τους Σεβίλλη

Χεσούς Νάβας, Ντάνιελ Άλβες και Αντριάνο μπορεί να έχουν αλλάξει όλοι ομάδα, αλλά κάποτε ήταν βασικότατα μέλη της Σεβίλλης που κατέκτησε δύο συνεχόμενα κύπελλα UEFA, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας ένα Κύπελλο Ισπανίας. Μαζί έζησαν και μία από τις πιο δύσκολες στιγμές όχι μόνο της καριέρας τους, αλλά και της ζωής τους. Στις 22 Αυγούστου του 2007 ο συμπαίκτης τους Αντόνιο Πουέρτα, έφυγε από τη ζωή, ενώ πριν λίγο είχε χάσει τις αισθήσεις του εν ώρα αγώνα. Σίγουρα είχαν πολλές καλές στιγμές, αλλά χωρίς αμφιβολία, αυτή η κακιά στιγμή θα είναι αυτή που θα τους δένει για μια ζωή.

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το χρήμα και η δόξα. Ποδόσφαιρο είναι οι στιγμές. Ποδόσφαιρο είναι οι αναμνήσεις. Ποδόσφαιρο είναι συναισθήματα. Όσο και να εμπορευματοποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, δεν θα πάψει ποτέ να είναι το άθλημα που κατά κανόνα δημιουργεί και χτίζει ανθρώπινες σχέσεις. Γιατί η “ταμπέλα” του αντιπάλου μπαίνει μόνο 90 λεπτά. Ενώ αυτή του φίλου δεν φεύγει ποτέ. Ακόμα και σε αυτά τα 90 λεπτά. Αυτό ήταν και πάντα θα είναι το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

 messi

* O Γιάγια Τουρέ έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και μάλλον του πήρε ώρα να χαιρετήσει

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts