«Κάν’τα δικά σου». Έτσι ονομάζεται ο διαγωνισμός του γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού «Ρυθμός 94,9» που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, στοχεύοντας στο γυναικείο ακροατήριο που επιθυμεί να κερδίσει τι άλλο; Δυο βυζιά. Χωρίς πλάκα. Αυτό είναι το δώρο του διαγωνισμού που -πάλι καλά- ξεσήκωσε αρνητικά σχόλια, με τους υπεύθυνους βέβαια να τον θεωρούν λαμπρό, άκακο και όμορφο.

Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη επικοινωνίας του ομίλου ΑΝΤ1, Κατερίνα Γκαγκάκη, σχολιάζοντας στο E-tetRadio τις αντιδράσεις, ανέφερε τα εξής: «Καταρχάς, τον διαγωνισμό τον σκέφτηκαν και τον υλοποίησαν γυναίκες. Οπότε ας μην μιλάμε για σεξισμό γιατί είναι η πλήρης ενοχοποίηση. Γίνονται δεκάδες διαγωνισμοί για δεκάδες ανάγκες, για τις πιο προφανείς. Θέλαμε να κάνουμε δώρο σε μία κοπέλα, να της προσφέρουμε μία προσωπική αλλαγή. Αυτό που επιθυμούν οι γυναίκες χωρίς κόμπλεξ και αγωνία. Ας απενoχοποιηθούμε, πρόκειται για ορισμένα προσωπικά πράγματα που μας ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση. Γιατί να ντρεπόμαστε;

Το αντιμετωπίζουμε πολλές γυναίκες, όλες θέλουμε να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας, ας αφήσουμε λίγο τη σοβαροφάνεια. Και δεν την ωθούμε να πάει σε έναν συγκεκριμένο γιατρό, παίρνει ένα συγκεκριμένο ποσό και το διαθέτει όπως η ίδια θέλει. Δεν βρίσκω γιατί μία όμορφη γυναίκα να υστερεί σε μυαλό ή σε επαγγελματική επάρκεια. Ας μην αρνούμαστε τη γυναικεία μας φύση. Άλλωστε ένας διαγωνισμός είναι, μην του δίνουμε περισσότερη βαρύτητα απ’ όση πραγματικά έχει».

Εδώ λοιπόν, αρκεί να πληροφορήσουμε όλους αυτούς που σκέφτηκαν αυτή την «φαεινή» διαφήμιση, πως ο σεξισμός δεν έχει φύλο. Υπάρχουν -δυστυχώς -και γυναίκες που σκέφτονται, δρουν και φέρονται σεξιστικά είτε προς τους άντρες είτε προς το ίδιο τους το φύλο.

Δεύτερον, το να παλεύεις για την ισότητα και τα δικαιώματα δεν σε κάνει αυτόματα -και σύμφωνα με την κα. Γκαγκάκη- ενοχοποιημένο, κομπλεξικό και οπισθοδρομικό. Τρίτον, το να προσφέρεις βυζιά στις ακροάτριές σου δεν σου προσδίδει ότι είσαι ανοιχτόμυαλος, προοδευτικός κ.α, αντιθέτως τέτοιοι διαγωνισμοί μας πάνε πίσω σε καμπάνιες της δεκαετίας του 60’ -όχι και τόσο καλές εποχές για την γυναίκα. Τέταρτον, δεν ανεβαίνεις ως γυναίκα και πόσο μάλλον ως άνθρωπος με δυο βυζιά. Και τέλος, η γυναικεία φύση μας -που δεν αρνούμαστε- δεν εξαρτάται από την ομορφιά και τις προτιμήσεις, δεν αρχίζει και τελειώνει σε ένα νυστέρι ή σε μια κουζίνα.

Κρίνοντας από τα like του διαγωνισμού, φυσικά και υπάρχουν γυναίκες που προτιμούν να προσθέσουν κάτι στον πλαστικό χειρούργο με την ελπίδα της ανέλιξης και της προαγωγής παρά να παλέψουν για τα εργασιακά δικαιώματά τους. Που προτιμούν να σιωπήσουν -γιατί μιλά ο άντρας, να κάνουν πέρα- γιατί αυτή είναι αντρική δουλειά, να υπακούουν και να γίνουν καλές σύζυγοι και μητέρες -γιατί άλλωστε  για αυτό προορίζονται.

Αυτές που θα πετσοκόψουν το σώμα και την ψυχή τους για να έρθουν στα μέτρα της γυναικείας υπόστασης που η διαφήμιση και οι άντρες θέλουν και που θα πιστέψουν ότι “δεν αξίζουν μία” άμα δεν προσομοιάζουν στα πρότυπα τους δημιουργήματος του κάθε πλαστικού χειρούργου και καλού χειριστή Photoshop. Που θα πιστέψουν ότι ένας ωραίος κώλος είναι σημαντικότερος από μια ψυχή ή ένας καλός γκόμενος ολοκληρώνει μια γυναίκα.

Αυτές που θα προτιμήσουν να ανοίξουν το τάδε κουτσομπολίστικο περιοδικό αντί για την χάρτα δικαιωμάτων τους, αυτές που θα νομίσουν ότι η αλλαγή στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους θα έρθει μέσα από το νυστέρι -όπως πιστεύουν εκατομμύρια Βραζιλιάνες που καταλήγουν τελικά απλές βίζιτες- αυτές που θα προτιμήσουν δυο πλαστικά βυζιά από μια ελεύθερη ζωή με αξιοπρέπεια.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες γυναίκες, αυτές που αγωνίζονται εκεί έξω καθημερινά -όπως οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών- αληθινές ψυχή τε και σώματι, αυτές που δεν χορεύουν στον κάθε  «Ρυθμό» και τους διαγωνισμούς του, αλλά στον ρυθμό του αντισεξισμού.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]