Ένα πρωτόγνωρο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ώρες και ημέρες την ελληνική επικράτεια, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβει και να περιορίσει τις ζημιές.

Ωστόσο, με τα στοιχεία της φύσης δεν είναι εύκολο να τα βάλεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το κρύο της αρκούδας και για τόνους χιόνι που θα καλύψουν κάθε σπιθαμή γης στην όμορφη πατρίδα μας, από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο κι από την Κέρκυρα ως το Καστελόριζο.

Ορισμένοι επιπόλαιοι ειρωνεύονται τους μετεωρολόγους για τις δυσοίωνες προβλέψεις τους, θεωρώντας τους υπερβολικούς. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς, όμως, οι ενδείξεις (μετεωρολογικές και αστρολογικές) είναι ξεκάθαρες και δεν χωρά αμφιβολία πως θα τον δαγκώσουμε από το κρύο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτο ενημερωτικό δελτίο στο οποίο χαρακτηριστικά σημειώνει πως το κρύο το επόμενο τετραήμερο θα είναι τέτοιο που ακόμη και οι nightwatchers από το Game of Thrones δεν θα την πάλευαν καθόλου.

Γιατί θα υπάρξουν νεκροί στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ειδικοί αναλυτές, χωρίς να θέλουν να προκαλέσουν πανικό, εξηγούν πως οι θάνατοι είναι αναπόφευκτοι ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, καθώς θα είναι αδύνατο να υπάρχει θέρμανση, ακόμα και στα πιο σύγχρονα κτίρια. Από το βάρος του χιονιού θα πέσουν όλες οι κολώνες της ΔΕΗ και δεν θα υπάρχει ρεύμα ΠΟΥΘΕΝΑ. Συνεπώς, οι λέβητες δεν θα είναι εφικτό να λειτουργήσουν για να θερμάνουν τα καλοριφέρ.

Ακόμη κι αν κάποιοι έχουν προνοήσει να έχουν ειδικές γεννήτριες και πάλι δεν θα καταφέρουν να θέσουν σε λειτουργία τους λέβητες, καθώς από το πολύ κρύο θα έχει παγώσει το πετρέλαιο, ενώ όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μορφή πάγου θα πάρει και το φυσικό αέριο!

Οι προνομιούχοι που έχουν στα σπίτια τους τζάκια, αν καταφέρουν να έχουν κάποια στεγνά ξύλα για να κάψουν, ναι μεν θα προστατεύσουν τους εαυτούς τους, ωστόσο, από τις αναθυμιάσεις και την αιθαλομίχλη, θα προκαλέσουν θανάτους άλλων συνανθρώπων μας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Όταν λιώσουν οι πάγοι…

Το χειρότερο είναι πως ακόμη κι όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν από το μανιασμένο κύμα του χιονιά, δεν σημαίνει πως έχουν διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία της ανθρωπότητας εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, οι καταστροφές είναι εξίσου μεγάλες και επικίνδυνες όταν λιώνουν οι πάγοι.

Συνεπώς, όσοι μέχρι τη Δευτέρα είναι ακόμα ζωντανοί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία κατάσταση που πρόσφατα είδαμε στην προφητική ταινία Ice Age (νομίζω το 2). Το κρύο θα υποχωρήσει, ο ήλιος θα ξαναβγεί πίσω από τα σύννεφα και αναπόφευκτα οι δρόμοι θα μετατραπούν σε ποτάμια και χείμαρρους ορμητικούς που κανείς δεν θα μπορεί να τιθασεύσει…

Εκεί θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή, αλλά και τύχη για να μην θρηνήσουμε ακόμη περισσότερους νεκρούς.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, μετεωρολόγοι αλλά και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να φέρνουμε την καταστροφή. Εφόσον λειτουργήσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά και με ψυχραιμία, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της χώρας μας πολικό σκηνικό, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

* Τη «Σαλαμάνδρα» του Σπύρου Πολυχρονόπουλου μπορείτε να την ακολουθείτε και στο facebook.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]