Απλήρωτοι επί μήνες και στα πρόθυρα απόλυσης βρίσκονται 1.100 επικουρικοί γιατροί, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι οι συμβάσεις τους είναι πλέον παράνομες, καθώς υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Αυτό, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), σημαίνει σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και απειλή λουκέτου σε τμήματα και κλινικές που αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνο με επικουρικούς γιατρούς.

Όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο βασιζόμενο στο Σύνταγμα, σε Προεδρικά Διατάγματα και Ευρωενωσιακές Οδηγίες, έκρινε ότι οι συμβάσεις των γιατρών είναι παράνομες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι απλήρωτοι, αλλά και να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης αφού η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ρητά ότι : «οι συμβάσεις των οποίων η διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες είναι παράνομες».

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους γιατρούς αλλά το σύνολο των επικουρικών γιατρών (1.100) των οποίων οι συμβάσεις υπερβαίνουν το 24μηνο, εξηγεί η ΟΕΝΓΕ η οποία προειδοποιεί ότι 1.100 γιατροί απολύονται, τμήματα και κλινικές απειλούνται με κλείσιμο αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι επικουρικοί είναι οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν.

Όπως προσθέτει η Ομοσπονδία, «ευθύνη έχουν όλα τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που αρνήθηκαν να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικοί φορείς του δημοσίου, ανάμεσα τους και η ΟΕΝΓΕ, για την κατάργηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Που διατηρούν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει απλήρωτους για μήνες τους συναδέλφους. Που απολύει γιατρούς την ώρα που οι δημόσιες μονάδες υγείας μετρούν χιλιάδες κενά. Που στέλνει στην ανεργία, στερεί από τους ασθενείς και αχρηστεύει έμπειρο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό.»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν και συγκεκριμένα παραδείγματα:

Στο νοσοκομείο Σερρών π.χ. υπηρετεί ένας ογκολόγος και ένας παθολόγος, οι οποίοι απολύονται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στην αντίστοιχη λίστα των επικουρικών δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις μήνες για να προσληφθούν οι γιατροί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τρεις μήνες τα ογκολογικά περιστατικά του Ν. Σερρών δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο Σερρών.

Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ένας γυναικολόγος δεν πληρώνεται το μισθό του και τις εφημερίες του από τον Ιανουάριο, στο Διδυμότειχο ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 4 μήνες.

«Ως εδώ. Απαιτούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι. Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σύμφωνα με τις ανάγκες» καταλήγει η ανακοίνωση.

*Από το ThePressProject

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]