Την οριστική απόλυση των 12 σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονταν στα βασανιστήρια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη και τον θάνατο του Αλβανού κρατούμενου  Ίλι Καρέλι στις φυλακές της Νιγρίτας τον Μάρτιο του 2014, αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την καταδίκη τους από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης  που τους είχε επιβάλει ποινές από 5 έως 7 έτη, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν και εκτός σώματος για την κακοποίηση του Καρέλι στην οποία είχαν προχωρήσει ως αντίποινα για τη δολοφονία που διέπραξε νωρίτερα, σε βάρος του συναδέλφου τους, Γιώργου Τσιρώνη, στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Άλλοι δύο σωφρονιστικοί αθωώθηκαν, όπως είχε γίνει και στο ποινικό δικαστήριο, μεταξύ αυτών και ο τότε διευθυντής των φυλακών που είχε μπει σε αργία και επέστρεψε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα ως απλός υπάλληλος πλέον.

Το Πειθαρχικό Όργανο αποφάσισε επίσης να θέσει σε προσωρινή παύση 6 μηνών και τον εξωτερικό φρουρό που ενεπλάκη στο περιστατικό.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2014 όταν γνωστοποιήθηκε  στον Ιλι Καρέλι, η αρνητική απόφαση για την υπό όρους απόλυση του. Στις 25 Μαρτίου ο Αλβανός βαρυποινίτης  δίνει χειρόγραφο σημείωμα στον άτυχο Γιώργο Τσιρώνη, την ώρα που μπαίνει στο κελί του. «Συνεχίζετε να με κρατάτε. Γιατί… γιατί; Τώρα αναγκαστικά πρέπει να πάρω κι εγώ μια ζωή από εσάς». Πριν καλά-καλά το διαβάσει ο σωφρονιστικός, ο Καρέλι του επιτέθηκε με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι. Ένας κρατούμενος καταφέρνει να τον ακινητοποιήσει, αλλά τραυματίζεται και αυτός και ξεκινάει συμπλοκή. Ο Τσιρώνης έχει εν τω μεταξύ πέσει αιμόφυρτος. Ένας φύλακας τον βγάζει έξω από το κελί, οι πόρτες κλείνουν αυτόματα, αλλά είναι πλέον αργά. Αμέσως ο Καρέλι μεταφέρεται σε έναν απομονωμένο χώρο.

Ο εισαγγελέας που μεταβαίνει στις φυλακές τον βλέπει χτυπημένο, αλλά καταλαβαίνει πως όλα έγιναν στη διάρκεια της συμπλοκής και δεν το ερευνά περαιτέρω.

Την ημέρα της κηδείας του Τσιρώνη, ο Καρέλι  οδηγείται ενώπιον  του εισαγγελέα για τη δίωξη. «Γιατί τον σκότωσες;», τον ρωτά: «Γιατί εμένα μου στερήσατε δύο ζωές», απαντά ο βαρυποινίτης. Για ευνόητους λόγους αποφασίζεται η μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο στις φυλακές της Νιγρίτας.

Το κλίμα όμως κι εκεί είναι ιδιαιτέρως άσχημο για αυτόν. Μόλις έφτασε πολλοί τον έφτυναν, τον έβριζαν και τον αποδοκίμαζαν. Μεταφέρεται στο δωμάτιο αναμονής – «το ψυγείο», όπως αποκαλείται που δεν το «βλέπουν» οι κάμερες.

Με το που αποχωρεί ο διευθυντής από τον χώρο της αναμονής στις 15.55, η κάμερα του διαδρόμου καταγράφει το νεύμα ενός φύλακα προς τους συναδέλφους του.

Μπήκαν ένας, ένας στο κελί «ψυγείο»

Οι σωφρονιστικοί μπαίνουν ένας, ένας στο κελί «ψυγείο». Σύμφωνα με τις απολογίες τους, σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο ξυλοδαρμός του Καρέλι «με γροθιές, κλοτσιές και με χρήση ενός χοντρού σκοινιού».

Είκοσι πέντε λεπτά αργότερα, κατεβαίνει πάλι ο διευθυντής στον χώρο της αναμονής. Αφού επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών ενός δεύτερου κελιού που διαμορφώνεται ειδικά για τον Καρέλι, κατευθύνεται προς το κελί «ψυγείο». Σύμφωνα με τις καταθέσεις, σε αυτό το σημείο διαπιστώνει πως ο κρατούμενος έχει ξυλοκοπηθεί. Συζητά σε έντονο ύφος με τον αρχιφύλακα αλλά ξαναφεύγει. Σύμφωνα με κάποιες από τις απολογίες των σωφρονιστικών, εκεί τελειώνει και το ξυλοκόπημα του Καρέλι.

Λίγο μετά, υποβασταζόμενος από δύο φύλακες, μεταφέρεται στο κελί κράτησής του. Είναι σε εμφανώς χειρότερη κατάσταση απ’ όταν μπήκε, δυόμισι ώρες νωρίτερα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα διαπιστώνεται ο θάνατός του. Οι σωφρονιστικοί αρχικώς αρνήθηκαν την εμπλοκή τους. Στη συνέχεια όμως ένας  εξ αυτών «σπάει». Ομολογεί κι ομολογούν κι άλλοι πως του επιτέθηκαν.

Η ιατροδικαστική έρευνα δείχνει πως ο Καρέλι είχε θλαστικές εκχυμώσεις, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου.  Έξι  σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρίνονται προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους ενώ συνολικά 13 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν. Οι 12 κρίθηκαν ένοχοι. Είναι οι ίδιοι που τώρα απολύθηκαν με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

 

Πηγή: Dikastiko.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]