UntitledΚατά τα τελευταία ρεπορτάζ, ο Ορέστης Καρνέζης, μετά και το νέο σίριαλ Χακόμπο, εξετάζεται από τον ΠΑΟΚ για να πάρει τη θέση του βασικού κίπερ της ομάδας. Αν το φλερτ γίνει γάμος άλλος ένας Έλληνας τερματοφύλακας αφήνει τη ξενιτιά, χωρίς να έχει καταφέρει να στεριώσει κι επιστρέφοντας με την ελπίδα ότι θα ορθοποδήσει.

 

Οι περιπτώσεις πολλές το 3pointmagazine.gr σας τις παρουσιάζει.

Αντί για άλμα, προσγείωση
Ο Καρνέζης, περίμενε αρκετά για να πάρει φανέλα βασικού στον Παναθηναϊκό. Στάθηκε μάλιστα άτυχος σε δυο περιπτώσεις, τρώγοντας ένα απίθανό γκολ από την ΑΕΚ, αλλά και παίρνοντας κόκκινη στο ματς με τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα. Πέρασε δύσκολες στιγμές, βλέποντας ακόμα και τον έφηβο Στεφανο Καπίνο ν΄αγωνίζεται κι εκείνον να μπαίνει ξανά σε λίστα αναμονής.

Με τη στήριξη των κόουτς και τη δική του θέληση, κατάφερε με τον καιρό να κερδίσει τη θέση του στην ενδεκάδα, να καθιερωθεί και να εξελιχθεί στον καλύτερο τερματοφύλακα της Super League. Επίτευγμα αρκετό, για να του χαρίσει θέση βασικού και στην Εθνική Ομάδα, αλλά το κυριότερο για την προαγωγή του σε ποιοτικότερο πρωτάθλημα.

 

karnezis

Η Ουντινέζε χτύπησε την πόρτα του Παναθηναϊκού, πλήρωσε περί το 1 εκατομμύριο ευρώ και λόγω του κοινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την Γρανάδα, τον έστειλε στην Ισπανία δανεικό για να “ψηθεί”. Το αρχικό σχέδιο κατερρίφθη. Ο Καρνέζης δεν μετρά συμμετοχή στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ χώθηκε στο παιχνίδι της απόκτησής του.

Δεν είναι ο μόνος
Η περίπτωση Καρνέζη είναι μία από τις πολλές. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν θα βρούμε αρκετές ακόμα, που  Έλληνες τερματοφύλακες, παρότι είχαν τα φόντα δεν κατάφεραν να κάνουν την καριέρα που ονειρεύονταν.

Μία από αυτές, είναι ένας άλλος παλιός φύλακας – άγγελος της εστίας του Παναθηναϊκού ο Αλέξανδρος Τζόρβας. Μετά από διετή περιπλάνηση στα ιταλικά γήπεδα, φορώντας τις φανέλες των Παλέρμο (η οποία Παλέρμο είχε γεμίσει με 700.00 ευρώ τα πράσινα ταμεία) και Τζένοα, επέστρεψε στην Ελλάδα και τον νεοφώτιστο Απόλλωνα Σμύρνης, απαξιωμένος και με τη στάμπα του ξοφλημένου, στα 31 του.

Το χρυσό βατόμουρο
Τα ίδια και χειρότερα βίωσε ο Κώστας Χαλκιάς. Με τη φανέλα της Πόρτσμουθ, έκανε 5 εμφανίσεις προκαλώντας, με την απόδοσή του… γέλια στην εξέδρα και τις οργισμένες αντιδράσεις του Χάρι Ρέντανπ ο οποίος τον καθήλωσε στον πάγκο. Ενδεικτική, της κάκιστης παρουσίας του στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, η επιλογή του από πληθώρα ιστοσελίδων και μέσων ενημέρωσης στους χειρότερους γκολκίπερ που έπαιξαν ποτέ στην Αγγλία, όντας σε αρκετές περιπτώσεις το νούμερα ένα, κερδίζοντας το δικό του χρυσό βατόμουρο.

 

xalkias

Ο Χαλκιάς επέστρεψε κι αυτός στην Ελλάδα και τον Άρη, ενώ τερμάτισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, μένοντας όμως μακριά από τον καλό του εαυτό στα περισσότερα ματς.

Το πάλεψαν, αλλά έχασαν
Ο έτερος πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ελλάδας στο Euro του 2004, o Φάνης Κατεργιαννάκης εξαργύρωσε την μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έστω κι αν δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο στην Πορτογαλία, με την μεταγραφή του στην Κάλιαρι. Η παρουσία του ήταν αρκετά καλή. Αγωνίστηκε σε 15 ματς κι έπαιξε δίπλα σε παίκτες επίπεδου όπως ο Ζολά, ο Σουαζό κι ο Εσποζίτο. Η Κάλιαρι τερμάτισε 12η, που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι είχε και προπονητή τον σχετικά άπειρο τότε Ντανιέλε Αριγκόνι.

Ο Κατεργιαννάκης αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Αποδέχτηκε την πρόταση της Σεβίλλης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα εκείνη της Ντιναμό Μόσχας, με την οποία αντίθετα συμφώνησε ο Γιούρκας Σείταρίδης, συμφωνία που σφράγισε και τη συνέχεια της πτωτικής του πορείας. Στη Σεβίλλη ο Κατεργιαννάκης δεν είχε τις ευκαιρίες που περίμενε και επέστρεψε κι αυτός στην Ελλάδα μετά από πρόταση του Ηρακλή.729076

729076

729076

Την ίδια χρονιά που ο Κατεργιαννάκης έφυγε από τον Ολυμπιακό για την Ιταλία, την μετανάστευση επέλεξε κι ένας ακόμα ερυθρόλευκος, ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, με διαφορετικό όμως προορισμό, την Μεσίνα. Σε πέντε χρόνια παρουσίας του στη γείτονα χώρα άλλαξε ισάριθμες ομάδες (ανάμεσά τους και Ρόμα – Μίλαν) και μέτρησε συνολικά 38 εμφανίσεις. Πενιχρός απολογισμός, παρότι επέμεινε. Κι αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα, για χάρη αυτή τη φορά του ΠΑΣ Γιάννινα.

Νούμερο ένα μόνο στη φανέλα
Μετά από μια επιτυχημένη τετραετία στον Άρη, ο Σηφάκης θέλησε κι αυτός με τη σειρά του να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό. Στη Σαρλερουά, πήρε τη φανέλα με το νούμερο ένα, όμως υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της βελγικής ομάδας μόλις 10 φορές. Έτσι ακολουθώντας τα χνάρια των συναδέλφων του, είπε ναι στην πρότασή του Ατρομήτου.

 

Οι εξαιρέσεις                                                                                                                                                                        Ανάμεσα σ΄ εκείνους που δεν τα κατάφεραν, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Ο Νίκος Μιχόπουλος, παλαίμαχος πια, πέρασε με επιτυχία από την Μπέρνλεϊ (2000-2003 – 85 εμφανίσεις), στην οποία είχε μάλιστα συμπαίκτη τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, που μετέπειτα μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό. Εκείνος, αντιθέτως επέλεξε να συνεχίσει στην Αγγλία και την Κρίσταλ Πάλας και στη συνέχεια να πάει στην Κύπρο για χάρη της Ομόνοιας. Μεγάλη πορεία στα ξένα γήπεδα έχει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που αγωνίζεται φέτος στην Μίντλεσμπρο. Αν και στην αρχή τα βρήκε σκούρα, στην πορτογαλική Φαρένσε, η επιλογή να πάει λίγο βορειότερα και στην Χάρτπουλ αποδείχτηκε κίνηση ματ. Ακολούθησαν Κόβεντρι, Νότιγχαμ Φόρεστ, Σουόνσι και Κάρντιφ. Τέλος ο Σάκης Χιώτης από το 2008 με το ΑΠΟΕΛ, έχει ανοίξει ένα νέο, ίσως το τελευταίο, αλλά σίγουρα μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του.

 

Κώστας Παπαντωνίου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]