Δεκτό έγινε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς για τον Νίκο Ρωμανό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών που συνεδρίασε σήμερα. Το ελαφρυντικό είχε κάνει δεκτό και ο Άρειος Πάγος.

Κατόπιν αυτού, η συνολική ποινή των 14 χρόνων μετά τους συμψηφισμούς και εφόσον ο Νίκος Ρωμανός έχει εκτίσει το προβλεπόμενο διάστημα των έξι χρόνων θεωρείται ότι συμπληρώθηκε και δίνει τη δυνατότητα στον κρατούμενο να αποφυλακιστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η απόφαση του Εφετείου βασίστηκε σε μια νομικά πρωτοποριακή απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία για πρώτη φορά σε τέτοιες υποθέσεις αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση την διαγωγή του στις φυλακές. Μάλιστα αν αυτό το ελαφρυντικό είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει ο Νίκος Ρωμανός και άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του στους οποίους είχαν επιβληθεί εξοντωτικές ποινές με το σκεπτικό της ατομικής τρομοκρατίας, αν και είχαν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (ΣΠΦ).

Οι ποινές
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και ο Ρωμανός αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση και καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Επίσης, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Στην απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Ο συνήγορός του Θ. Μαντάς προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου, ενώ στη συνέχεια, και παραμένοντας έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

Επίσης, υποστήριζε ότι τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της χορήγησης αδειών, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του.

Ο Άρειος Πάγος εξετάζοντας τα στοιχεία αναγνώρισε το ελαφρυντικό και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]